Ödemiş'te afet tatbikatı yapıldı
İçişleri Bakanlığı tarafından 2022 yılının 'Afet Tatbikat' Yılı olarak ilan edilmesinden dolayı, Ödemiş Kaymakamlığınca planlanan tatbikatlar...
İçişleri Bakanlığı tarafından 2022 yılının 'Afet Tatbikat' Yılı olarak ilan edilmesinden dolayı, Ödemiş Kaymakamlığınca planlanan tatbikatlar dün 11.00-13.00 saatleri arasında yapıldı.
İlk önce Ödemiş Hükümet Konağında (A,B,C Bloklar) deprem sonrası tahliye tatbikatı, Akıncılar Mahallesi, Süleyman Demirel Mahallesi ve Zafer Mahallesinde olmak üzere 3 yerde de yangın tatbikatları yapıldı.
Tatbikatlar Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürlüğünce planlanarak uygulamaya konmuş ve tatbikatlara İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, Ödemiş Belediyesi Fen İşleri Ekipleri ve Sağlık Müdürlüğü Ekipleri, İZSU, İZMİRGAZ, Türk Telekom, GDZ Elektrik, Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı personelleri ile tüm Kaymakamlık çalışanları katıldı.
İzmir'den gelen Afad teknisyeni İsmail Korkmaz, 'Yapılan bu tatbikat gereksiz bir tatbikat gibi görülüyor. Tatbikat olmasından dolayı bir gevşeklik var ama bir depreme yakalandığınızda inanın şu hareketlerinizin %90'nını yapamayacaksınız. Çünkü doğru dürüst inemeyeceksiniz. Ne kadar binayı hızlı terk edebiliyorsanız o şekilde terk edeceksiniz. Doğru davranış edemediğinizde kimimiz çatıdan atlayacak, kimimiz pencerelerden atlayacak. Burada elde ettiğimiz bilgileri ne kadar davranışa dönüştürebilirsek, ne kadar çok bilinçlendirebilirsek depreme karşı, afetlere karşı o kadar bir hazırlık elde etmiş olacağız. Tatbikatlara demokratik birer prosedür olarak bakmamız gerekir.
Acil durumlarda kamu binalarında acil durumda yapılması gerekenler gösterildi. Ben sizlere deprem sırasında ve sonrasında yapılması gerekenleri anlatacağım. Kesinlikle panik yapılmamalıdır. Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durulmalıdır. Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır. Baş iki el arasına alınarak veya bir koruyucu (yastık, kitap vb) malzeme ile korunmalıdır.
Sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda beklenmelidir. Güvenli bir yer bulup, diz üstü Çök, Başını ve enseni koruyacak şekilde kapan, Düşmemek için sabit bir yere tutun, Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşulmamalıdır. Balkona çıkılmamalıdır. Balkonlardan ya da pencerelerden aşağıya atlanmamalıdır. Kesinlikle asansör kullanılmamalıdır. Telefonlar acil durum ve yangınları bildirmek dışında kullanılmamalıdır. Kibrit, çakmak yakılmamalı, elektrik düğmelerine dokunulmamalıdır.
Tekerlekli sandalyede isek tekerlekler kilitlenerek baş ve boyun korumaya alınmalıdır. Mutfak, imalathane, laboratuvar gibi iş aletlerinin bulunduğu yerlerde; ocak, fırın ve bu gibi cihazlar kapatılmalı, dökülebilecek malzeme ve maddelerden uzaklaşılmalıdır. Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarını kapatılmalı, soba ve ısıtıcılar söndürülmelidir. Diğer güvenlik önlemleri alınarak gerekli olan eşya ve malzemeler alınarak bina daha önce tespit edilen yoldan derhal terk edilip toplanma bölgesine gidilmelidir. Okulda sınıfta ya da büroda ise sağlam sıra, masa altlarında veya yanında; koridorda ise duvarın yanına hayat üçgeni oluşturacak şekilde çök-kapan-tutun hareketi ile baş ve boyun korunmalıdır. Pencerelerden ve camdan yapılmış eşyalardan uzak durulmalıdır' dedi.
Özcan ÇETİN