Ödemiş'in Yetiştirdiği Değerler
Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı M. Şükrü Saraçoğlu İlçede yaşayanlar olarak Cumhuriyet döneminde ilçemizin yetiştirdiği değerleri ne kadar...
Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı M. Şükrü Saraçoğlu
İlçede yaşayanlar olarak Cumhuriyet döneminde ilçemizin yetiştirdiği değerleri ne kadar tanıyoruz ?
Maalesef birçoğumuz belki tanımıyor. Örneğin Ödemiş Belediye Başkanlığı ,Türkiye Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanlığı ,T.B.M.M Başkanlığı ,Milli Eğitim bakanlığı, Maliye ve Adalet bakanlığı hatta Fenerbahçe Spor Külubü başkanlığı görevlerinde bulunan Ödemişli M.Şükrü Saraçoğlu'nu ne kadar tanıyoruz ?
- Şükrü Saraçoğlu'nun babası Saraç Mehmet Tevfik'tir. Annesi ev hanımı Şerife Hanım'dır. Annesinin ilk çocuğudur. İlk ve ortaokulu Ödemiş'te okuduktan sonra İzmir İdadisi'ne girmiştir. İdadi'yi birincilikle bitirerek. İstanbul'da Mekteb'i Mülkiye'de eğitimini sürdürdü. İzmir'de Maliye Memurluğu ,matematik öğretmenliği yapan Saraçoğlu 1911 yılında İttihat ve Terakki Ticaret Mektebi müdürlük görevine getirildi.
1914 yılında devlet bursunu kazanan Saraçoğlu Belçika'ya öğrenime gitti. Kısa bir süre sonra 1.Dünya Savaşı patlayınca İzmir'e döndü.1915 Mayısı'nda Cenevre Siyasi İlimler Akademisi'nde okumak için İsviçre'ye giderek burada 4 yıl kaldı. Ve bu fakülteyi çok iyi bir dereceyle 1918'de bitirdi.
O günlerde İzmir işgal edilince 15 Mayıs 1919 'da Mahmut Esat'la birlikte Türkiye'ye gideceğini öğrendiği bir İtalyan gemisine kaçak binip yurda döndü. Milli Mücadeleye katılmak için yola çıktıkları Anadolu'ya vardıklarında ittihatçı olduklarından şüphelenen Demircili Mehmet Efe tarafından öne gözaltına alındılar. Sonrada hapsedildiler. Onları bu durumdan İttihat ve Terakki Ticaret Meslek Müdürlüğünden tanıdığı Celal Bayar kurtardı.
Nazilli ve Aydın yörelerinde kurulan Kuva-yi Milliye hareketlerinin örgütlenmesinde çalıştı. Ocak 1920'de toplanan son Osmanlı Meclisi Mebusan'ına İzmir milletvekili olarak seçildiyse de İstanbul İtilaf Devletleri'nce işgal edilmesi nedeniyle meclise katılamadan Kuşadası'na geri döndü.
Şükrü Saraçoğlu bir süre yaptığı Ödemiş Belediye Başkanlığından sonra 1923'te ikinci dönem İzmir Mebusu olarak T.B.M.M' ye katıldı.
İsmet İnönü Hükümetleri'nde Maliye Vekilliği üstlendi. Vekilliği sırasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kuruldu.1933-1942 arasında İsmet İnönü ve Celal Bayar hükümetlerinde Adliye vekili olarak görev aldı. 1938-1942 arası Celal Bayar ve Refik Soydam hükümetlerinde Dışişleri Bakanı oldu.
1942 yıllarında Refik Soydam'ın ani ölümü üzerine Cumhurbaşkanı İsmet İnönü tarafından 9 Temmuz 1942 günü başbakanlığa atanarak hükümeti kurmayla görevlendirildi. O gün yaptığı konuşmada.
Biz Türküz ve Türk'çü kalacağız. Bizim için Türkçülük bir kan meselesi olduğu kadar bir vicdan ve kültür meselesidir. 1946 seçimlerinden sonra hem yaşadığı sağlık sorunları hem de CHP için de kan değişikliğine gitmek isteyen İsmet İnönü'nün kararıyla Recep Peker'e bıraktı.7 Ağustos 1946, 1 Kasım 1948 ile 22 Mayıs 1950 arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı yaptı.1950 genel seçimleriyle Millet Vekilliği sona erdi.
Son yıllarında Parkinson hastalığı ile mücadele etti.
Fransa'da yapılacak tedavisi için verilecek ödenek konusunda Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın isteksiz kalması üzerine İzmir İttihat Ve Terakki Ticaret Mektebinden öğrencisi olan Başbakan Adnan Menderes'in araya girmesiyle ödenek çıkarıldı.
Fransa'daki tedavisine sonuç vermemesi üzerine Türkiye'ye döndü. Eşi Saadet Hanım'la birlikte İstanbul'a yerleşti. Teşvikiye'de söylentilere göre kiralık bir evde 66 yaşında 27 Aralık 1953 yılında vefat etti.
Bir dönemde Fenerbahçe Spor Külübu Başkanlığı' da yapan Ödemişli Başbakan İstanbul Zincirlikuyu Mezarlığında yatmaktadır.
Mekanın cennet olsun. Işıklar içinde uyu Saraçoğlu.
Adnan Saygılıer