Ödemiş'in mucizesi oldu
Ödemiş'in topraklarında dört mevsim bitip tükenmeyen üretim, tüm hızıyla sürüyor. Çok sayıda ürünün kolaylıkla yetiştiği topraklarda...
Ödemiş'in topraklarında dört mevsim bitip tükenmeyen üretim, tüm hızıyla sürüyor. Çok sayıda ürünün kolaylıkla yetiştiği topraklarda üretici Ali Akgün, Ödemiş tarımına yeni bir soluk getirdi. Tüm dünyada üretimi iki yılı bulan kuşkonmaz, Kurucuova Mahallesi'nde Ali Akgün'e ait 6.5 dönüm tarlada dokuz ayda hasat edildi.
Akgün, ' 'Kentim ve mahallem için nasıl faydalı olabilirim?' derken kuşkonmazla tanıştım. Kuşkonmaz üreticiliğini detaylı araştırmaya başladım. Kuşkonmazın üretimini öğrenebilmek adına yurt dışına çıktım. Ödemiş'te de yetiştirebileceğimi anlayınca işe koyuldum. Kuşkonmaz üreticiliği, ilk zamanlarda biraz maliyetlidir. İşin içinden maddi olarak çıkabileceğimi anlayınca topraklarımda üretmeye koyuldum. Dünyada kuşkonmaz, iki yılda üretilirken ben burada dokuz ay içerisinde ürünümü hasat ettim. 2020 yılının Mayıs ayında ürünü ektim, mucize bir şekilde dokuz ayda ürünü elde ettim.
Yurt dışında kuşkonmaza ciddi bir talep var. Bazı ülkelerde hastanelerde üç gün zorunlu olarak yemeklerde kullanıldığını öğrendim. Kuşkonmaz, folik asit deposu; kalp dostu, kanı temizler, idrar söktürücüdür. Faydaları saymakla bitmez, en önemlisi de doğaya saygılı. Yer altı kaynaklarını tüketmiyor. Ben, bu ürünü ilk diktiğimde haftada iki gün sadece 15 dakika su verdim. Bizim buradaki çiftçiler, yaz döneminde üç kez darı dikimi yapıyor. Bu da yer altı kaynaklarının ciddi tüketimine sebep oluyor. Üstelik bu ürünü bir kere dikince 15 yıl bir daha dikmeye gerek kalmıyor. Tek dikimde 15 yıl verim alabiliyoruz. Normalde iki yıl gibi bir bekleme süresi var ama biz burada iyi bakımla ve toprak zenginliğimiz sayesinde dokuz ayda verim aldık' dedi.
'Amacım, bu ürünü Ödemiş'le özdeşleştirmek'
Akgün, 'Kendimle gurur duyuyorum. Apayrı bir heyecan yaşıyorum. Ben, onlara çok iyi baktım. Kuşkonmazı üretirken hiç kimyasal ürün kullanmadık. Zaten en büyük sorunu da orada yaşadık. Yabani otları elimizle tek tek ayıkladık. Çok ciddi emek verdik ama çok zevk aldık. Bu ürünün çok faydalı olması da beni çok mutlu ediyor.
Şu anda tarladaki fiyatı 45, marketteki fiyatı ise 65 lira. Biz, şu an bu ürünü tarlasından 45 liraya vermeye hazırız. Türkiye'de 2005 dönüm tarlada kuşkonmaz yetiştiriliyor, bu sayı da yetersiz. Amacım, daha çok kuşkonmaz üretmek ve bu ürünü Ödemiş'le özdeşleştirmek. Buradaki büyükbaş hayvancılığı ve beraberinde gelen yer altı kaynaklarının tüketimini en aza indirmek istiyorum. Biz, bu yıl yüzde 30'luk bir hasat bekliyoruz. Bu, gelecek yıl yüzde 70'e ve sonrasında ise yüzde yüze ulaşacak. Birkaç yıl içinde dönüm başı 1200 kiloya yakın kuşkonmaz üretmiş olacağız. Sonrasında ise Ödemiş'in kuşkonmazı dünyaya açılacak.
Buradan çiftçi arkadaşlarıma sesleniyorum, bu ürünü dikmek isteyen herkesi tarlama bekliyorum. Diktiklerinde de ürün hakkında elimden gelen bilgi aktarımını vereceğim' şeklinde konuştu.
Ece Köseoğlu