ÖDEMİŞ’İN SON SEMERCİSİ YILLARA MEYDAN OKUYOR

 Köylerde ulaşımda at, eşek ve katırların yoğun olarak kullanıldığı yıllarda popüler bir meslek olarak kabul edilen,...

 Köylerde ulaşımda at, eşek ve katırların yoğun olarak kullanıldığı yıllarda popüler bir meslek olarak kabul edilen, şimdilerde yok olmaya yüz tutan semerciliğin Ödemiş'teki son temsilcisi Nizami Semerci, ilerleyen yaşına rağmen baba mirası mesleğini sürdürüyor.

Ödemiş'in dağ köylerine giden güzergahında bulunan Manyası Caddesi'ndeki dükkanında semer üretimini sürdüren Nizami Semerci, eskiden caddede 15 semercinin faaliyet gösterdiğini, günümüzde ise Ödemiş'teki tek semerci ustasının kendisi olduğunu söyledi.

74 yaşında, her gün dükkanını açarak üretime devam eden Nizami Semerci, talebin giderek azalmasıyla birlikte dekoratif ürün olarak minyatür semer üretimi yaptığını, mesleğini hobi olarak sürdürdüğünü belirtti.

Kendisinden sonra bu işi yapacak bir çırağının da olmadığını belirten Semerci, 'Babam Recep Semerci'den miras kalan mesleğimizi bugüne dek sürdürdüm. Elbette birçok geleneksel meslek gibi bizim mesleğimiz de teknolojiyle birlikte unutulmaya yüz tuttu. Gençlerin ilgisi tamamen yok oldu. Bu nedenle benden sonra sürdürecek olan kimse yok. Beydağ'da bir semerci olduğunu anımsıyorum, Tire'de 3-4 arkadaş bu işi yapıyor. Ama Ödemiş'te benden başka semerci ustası faal olarak çalışmıyor. Ben sadece Ödemiş'e değil, Bayındır'ın, Turgutlu'nun köylerine de hizmet veriyorum. Haftanın bir günü köyleri dolaşıp sipariş alıyorum, daha önce yaptığım semerlerin tamiratı gerekiyorsa tamir ediyorum. Bizim semerlerimiz garantili de diyebiliriz. Zaten bir semer iyi kullanılması durumunda 10 yıla yakın dayanıyor' dedi.

8 yaşından beri semercilik yaptığını anlatan Semerci, 'İlk dükkanımız Yıldız Çarşısındaydı. O yıllarda köylerde herkesin bir eşeği vardı. Sadece dağ köylerinde değil ovada da yaygındı. Çarşıdaki hanlar eşekleri almazdı, çoğu insanımızın eşeğini yol kenarlarına bağlardı. Şimdi bunu görmek elbette ki imkansız. Ulaşım imkanları çoğalsa da sarp diyebileceğimiz arazide üretici hala hayvan gücünden yararlanıyor. Ayda birkaç sipariş geliyor, bunun dışında dekoratif ürünleri de dostlarımızın isteğiyle yapıyoruz. Ödemiş'in unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının gelecek nesillere aktarılması için aslında müzede bir bölüm hazırlanabilir. Hayatımı kazandığım mesleğimi hobi olarak sürdürüyorum' dedi.

Başar Uçar

Bakmadan Geçme