Ödemiş Müzesi

Müzeler, türlerine göre sınıflandırılırken en önemli belirleyenlerinden biri, müzenin sahip olduğu koleksiyonlardır. Modern sanat müzeleri, arkeoloji,...

Müzeler, türlerine göre sınıflandırılırken en önemli belirleyenlerinden biri, müzenin sahip olduğu koleksiyonlardır. Modern sanat müzeleri, arkeoloji, tarih ve kültürel miras müzeleri, etnografya müzeleri gibi farklı müzeler vardır. Kent müzelerinde genellikle Osmanlı Dönemi ve o kentten savaşa katılmış insanların, bizler için değer taşıyan eşyaları sergilenir. Ayrıca eski dönemlerdeki kültürel özellikleri günümüze kadar taşımak için müzeler bulunmaz fırsatlar sunar.

Müzeler toplumların bilim ve sanat ürünleri ile yer altı ve yer üstü zenginliklerini sergilemek amacıyla oluşturulmuş çok değerli kurumlardır.

Bu tanımlamalardan da anlaşılabileceği gibi müzeciliği önemsemeliyiz. Bu yazımda 1943-1946 yılları arasında Ödemiş'te Belediye Başkanlığı yapan koleksiyoner Mutahhar Başoğlu'nun 2772 metrekarelik arsasını ve koleksiyonundaki eserlerini bağışlayarak ilk harcı konan Ödemiş Müzesi'nden bahsedeceğim. Burası 1983 yılında müze olarak inşaatı başlamış ve 1987 yılında müze olarak halkın ziyaretine açılmıştır. 2014 yılında restore edilen müze, 16 Ekim 2015 yılında Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu'nun katıldığı bir törenle açılmıştır.

Geçtiğimiz Salı günü Ödemiş eski Belediye Başkanı Bekir Keskin ile müze ziyaretine gittiğimizde, müze Müdiresi Sayın Feride Kat bizi karşılayarak müze hakkında detaylı bilgiler verdi.

Görevinin bilincinin idraki içinde olduğu, görevini severek yaptığı, donanımlı bir müze müdiresi olduğu her halinden anlaşılıyordu.

Müze Müdiresi Kat, bizlere müzedeki eserler hakkında bilgi verdi. Lidya dönemi, Antik dönem ve Roma eserlerini tek tek anlattı.

Kuzeyinde Bozdağlar, güneyinde Aydın Dağları arasında uzanan Küçük Menderes Nehri'nin suladığı verimli bir ovada yer alan müzemizde, ilk Tunç Çağı'ndan başlayarak Osmanlı Dönemi'ni de kapsayan teşhir düzeni mükemmeldi. Arkeolojik ve etnografik eserler ile sikkelerin yer aldığı sergi salonunu hayranlıkla izledik. Müzemizde genellikle yörede bulunan antik kentlerden Günlüce, Kiraz, Beydağ ve Türkönü'ndeki buluntular çok güzel sergilenmiş. Sikke bölümünde Lidya ve Pers Dönemi'nden başlayarak Osmanlı Dönemi'ne kadar uzanan çeşitli örnekler var. Etnografya bölümünde Osmanlı Dönemi ve Erken Cumhuriyet Dönemi eserler sergilenmekte.

Bizleri müze hakkında bilgilendiren, bu bilgileri sizlerle paylaşma imkanı sağlayan değerli Müdiremiz Feride Kat'a teşekkür ediyorum. Ödemiş'teki bu müzemizi yöre halkı olarak gezelim görelim. Ödemişli olarak köklerimizin ne kadar geriye doğru gittiğini ve kültürel değerlerimizi tanımayı ihmal etmeyelim. Bu müzeyi ziyaret etmek bence Ödemişliler için bir görev olmalı…

Bakmadan Geçme