ÖDEMİŞ MUHTARLAR DERNEĞİNDE SAVURAN GÜVEN TAZELEDİ
BAŞKAN BADEM MUHTARLARA KÖY MALLARININ SATIŞ GEREKÇELERİNİ ANLATTI  Ödemiş Muhtarlar Derneği&rsquonin 4. Olağan Genel Kurulu&rsquonda Başkan...
BAŞKAN BADEM MUHTARLARA KÖY MALLARININ SATIŞ GEREKÇELERİNİ ANLATTI
Ödemiş Muhtarlar Derneği'nin 4. Olağan Genel Kurulu'nda Başkan Nihat Savuran güven tazeledi. Genel kurula katılan Belediye Başkanı Mahmut Badem, köylerden devredilen taşınmazların satışıyla ilgili gerekçelerini sıraladı, muhtarlardan destek istedi. Badem köy köy gezip satış nedenlerini anlatacaklarını belirtti.
Ödemiş Belediyesi Ahrandı Aile Restoranı'nda gerçekleşen genel kurula Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem ve mahalle muhtarları katılırken 1996 yılından bu yana başkanlık görevini sürdüren İnönü Mahallesi Muhtarı Nihat Savuran güven tazeledi.
Divan kurulu başkanlığına Anafartalar Mahallesi Muhtarı Hüseyin Macan'ın seçildiği genel kurulda Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından gündeme geçildi. Başkan Nihat Savuran faaliyet ve denetim kurulu raporlarını okudu. Faaliyet ve denetim kurulu raporları oybirliğiyle ibra edildi.
Savuran yaptığı konuşmada, 'Bütünşehir Yasası öncesi 119 muhtar üyemiz bulunuyordu. Yeni yasa ile birlikte beldeler kapandı, köy tüzel kişilikleri son bularak mahalleye dönüştürüldü. Böylelikle üye sayımız 99'a inmiş oldu. Yeni dönemde de derneğimiz muhtar arkadaşlarımızın yanında yer aldı. Yeni yasa ile derneğimizin faaliyetleri azalsa da özellikle köy iken mahalleye dönüşen yerlerde bilgisayar ve internet altyapısı yeterli olmayan muhtarlıklarımızın iş ve işlemlerini dernek olarak takip etmeye devam ediyoruz. Siyaset gözetmeksizin ilçemize fedakarca hizmet eden tüm muhtar arkadaşlarımızın her zaman yanındayız' dedi.
ÖDEMİŞ ZİRAAT ODASI'NA TEŞEKKÜR
Savuran şöyle devam etti: 'Derneğimiz faaliyetlerini aynı yerde Hürriyet Mahallesi Akyürek Pasajındaki Ödemiş Ziraat Odasına ait büroda devam ettirmektedir. Ziraat Odası tarafından ücretsiz olarak kullandığımız büronun yanındaki odayı bugüne kadar aylık kira ödemekte iken 2016 yılından itibaren bu odayı da derneğimize ücretsiz olarak tahsis eden Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa'ya ve Yönetim Kurulu üyelerine teşekkür ederim. Derneğimize üye muhtarlarımızın iş ve işlemleri derneğimizde çalışan personel tarafından eksiksiz ve en kısa sürede yapılmaya devam etmektedir.
Derneğimizin faaliyetleri azaltsa dahi halkın seçimle görev başına getirdiği kişilerin oluşturduğu bir topluluk olduğu için Muhtarlar Derneğimiz her zaman önemli ve muhatap alınması gereken bir sivil toplum örgütüdür. Ülkemizde sivil toplum örgütleri bilindiği gibi insanların tek tek yapamadıklarını beraber el birliğiyle yapmasıdır. Yani birlikteliği, gönüllülüğü ve dayanışmayı temsil eder. Sivil toplum kuruluşları, hükümet ve vatandaşlar arasında arabuluculuk yapar. Bunun sonucu olarak, sivil toplum kuruluşları farklı ilgi ve isteklere sahip kişiler arasında köprüler kurarak taleplerin karşılanmasında önemli rol oynar. Yani kısacası Sivil toplum örgütlerine, özellikle seçilmiş olan biz Muhtarların kurmuş olduğu bu Derneğe sahip çıkalım. Geçmişte imkansızlıklarla güç şartlarda kurulmuş bu derneği yaşatmak, geliştirmek ve bugünlere getirmek için çok çalıştık ve çalışmaya devam edeceğiz'
Savuran, Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem'e de derneğe ve genel kurula verdiği desteklerden dolayı teşekkür etti.
'SON GÖREV DÖNEMİM'
Daha sonra tek liste ile seçime geçildi. Ödemiş Muhtarlar Derneği'nde gelecek dönemde görev yapacak 12 asil, 5 yedek yönetim kurulu, 5 asil 3 denetleme kurulu üyesinden oluşan Nihat Savuran'a ait liste oybirliğiyle kabul edildi.
Güven tazeleyen Savuran, üyelere teşekkür etti ve görev dağılımının yapılmasının ardından yola devam edeceklerini belirterek, bir dahaki genel kurulda aday olmayacağını açıkladı. Savuran, son görev dönemini yaşayacağını ifade etti, muhtarlar arasından yeni aday veya adayların çıkması gerektiğini sözlerine ekledi.
KAR'DAN 8 MART ETKİNLİKLERİNE DAVET
Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Elvan Boz Kar, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile ilgili etkinliklerine değindi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 5 Mart itibariyle başlatacağı etkinliklere çevre ilçelerdeki kadınların katılması adına araç tahsis edeceğini ifade eden Kar, mahalle muhtarlıklarına yapılacak başvurulara göre araç tahsisinin gerçekleşeceğini belirtti, bu konuda mahalle muhtarlıklarından çalışma istedi.
BADEM MUHTARLARA SESLENDİ, TAŞINMAZ SATIŞLARINI ANLATTI
Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem de muhtarlara hitaben yaptığı konuşmada, şubat ayında geniş şekilde gündemde yer alan köylerden devredilen bazı taşınmazların satışına değindi.
Badem, 'Muhtarlar Derneği üyelerimizi genel kuruldan dolayı kutluyorum. Başkanımız Nihat Savuran'ı 20 yıl sonunda bir kez daha güven tazelediği için tebrik ediyorum. Örgütlü olmak, bir arada olmak, sesi yükseltmek günümüzde çok önemli. Geride kalan döneme baktığımızda sizlerle sık sık bir araya geldik. Birinizin eline diken batsa ben onun acısını yüreğinde hissettim.
Tüm sıkıntılara rağmen iyi ki Bütünşehir Yasası çıkmış diyorum. İl Özel İdare dönemlerinde bir köye üç yılda bir sıra gelirken bu kez her dönem hizmet geliyor, her dönem hizmet talebi karşılığını buluyor. Benim için zaman mefhumu yok telefonum 24 saat açık. Tüm muhtarlarımızın yanındayım' dedi.
'80 LİRA KİRA İÇİN 2-3 KEZ KÖYE GİDİLİR Mİ?'
Köy mallarının satışıyla ilgili gerekçelerini anlatan Badem, 'Bugün köyümüzün birinde bir arazi 6 bin metrekare yıllık kirası 360 lira, Devletin malı kiralamazsak müfettiş soruşturma açıyor. Ödemiş Belediyesi'nin elinde böyle 3 bin 300'den fazla taşınmaz var. Böyle taşınmazlara da ihtiyaç yok. Yıllık kirası 80 lira olan bir arazi için 2-3 sefer köye gidilir mi? Burada mesele para-pul değil. Belediyeye ait ağaç varsa o ağacın dikili olduğu arazinin sahibi tapuyu getirince ağaçları da veriyoruz zaten.
'KÖYLERE GİDİP TEK TEK ANLATACAĞIM'
3 bin 300'e yakın taşınmazın kiralamasıyla uğraşıyoruz. Yılda 52 hafta var, bayram tatillerini çıkarınca geriye kalan haftalarda Encümen günde kaç ihaleye çıkıyor. Biz bu konuda net bir şey söylüyoruz. Önceliği köyde olmak üzere, kullananda olmak üzere biz arazileri vermeye hazırız. Köyde içinde kullanan vatandaşın kiralamak yerine satın almasını istiyoruz. Bu konuyu gerekirse her köye gidip bire bir anlatacağım. Beni ve insanlarla iletişimimi biliyorsunuz gerekirse gidip tek tek anlatacağım' dedi.
'SATIŞLARDAN NE GELİRSE 3'TE 1'İ O KÖYE HARCANACAK'
'Benim 1 metrekare arazinizde gözüm yok' diyen Başkan Badem, 'Ben bu satışlardan elde edeceğim gelirin 3'te 1'ini normal programın dışında o köyümüze harcama sözü de veriyorum. Eğer elde edilen gelir dişe dokunmuyorsa tamamı o köyde harcanacak. Kilit taşsa kilit taş ya da başka bir çalışma. Bugün bin metrekare kilit taşın maliyeti 24 bin lira.
Karar elbette sizin ama ben doğruları anlatmak mecburiyetindeyim. İşgal edilen araziler var, tam süre bitiyor kiracı patates ekip ecri misil ile araziyi kullanmaya devam ediyor. Dolaylar köyündeki bir arazi için belirlediğimiz muhammen bedel o arazinin 92 yıllık kirası. Yani kiraya versek ancak 92 yılda kendisini amorti ediyor. Mursallı'da 122 yılda amorti eden arazi var. İşin garibi kiralamaya talip olan bile yok.
Burada siyaset yapmıyoruz. Emeğimizi ve dolayısıyla sizin kaynaklarınız boşa harcamanın önüne geçmeye çalışıyoruz. 10 bin metrekarenin altındaki arazilerin kiralanması süreci çoğu zaman emek, vakit ve enerji kaybı oluyor' ifadeleriyle muhtarlardan destek istedi.
KARATAŞ: 'KÖYLÜLER SATIN ALSIN, YABANCILARIN SATIN ALMASINI İSTEMİYORUZ'
Toplantıda söz alan Balabanlı Mahalle Muhtarı Şakir Karataş da 'Köyün içinde 5 bin metrekarenin altında kimin olduğu bilinmeyen yerler var. Tapuları varsa belediye satsın. Tabi alanların köyden olmasını istiyoruz, yabancıların satın almasını istemiyoruz. Ama belediyenin arazilerini işgal edenle belediye gerekli işlemi yapsın. Yasal işlemi başlatsın, bu konuda da destekçiyiz. Babam mezardan çıksa yine de o işgalciyi ben olsam çıkarırım. Ama arazileri kullanan köylünün öncelikli olmasını istiyoruz' dedi. Toplantı öğle yemeği ile son buldu.
Başar Uçar