Ödemiş köftesine coğrafi işaret
1910'dan günümüze kadar uzanan meşhur Ödemiş köftesi, 111 yıl sonra coğrafi işaret belgesini almasıyla resmen tescillendi. ...
1910'dan günümüze kadar uzanan meşhur Ödemiş köftesi, 111 yıl sonra coğrafi işaret belgesini almasıyla resmen tescillendi. Böylece Ödemiş köftesi, Çavuşdağı fasulyesi ve Çekişte zeytinyağının ardından Ödemiş Ticaret Odası'nın girişimleriyle coğrafi işaret belgesi alınan üçüncü ürün oldu.
Ödemiş Ticaret Odası Başkanı Rıfat Eriş, oda olarak yeni bir coğrafi işaret sürecini tamamladıklarını belirterek, 'Ödemiş köftesi, artık resmen tescillenmiş oldu. Geçmişi Cumhuriyet öncesine dayanan, özellikle Balkan Savaşları'nda Bosna Hersek tarafından gelen göçmenler tarafından buraya yerleştikten sonra yeni bir şekil verilerek günümüze kadar gelen bir lezzettir. Mutlaka tadılması gereken bir lezzet olarak ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. Ödemiş köftesi, zaten ülkemizde bilinen bir lezzet. Özellikle bu çevrede birçok kişi tarafından biliniyor. Bu coğrafi işareti alarak köftemizi tüm Türkiye'ye duyurmaya amaçladık ve amacımıza da ulaşacağımızı inanıyorum. Ödemiş'te yüzün üzerinde köfteci, lokantacı arkadaşlarımız, günün her saatinde bu hizmeti vermekteler. Güzel bir lezzet olarak tüm halkımızı Ödemiş'e bekliyoruz, Ödemiş'e davet ediyoruz' dedi.
'Sadece dana etiyle yapılıyor'
Dededen toruna Ödemiş köftesi lezzetini müşterilerine sunduklarını ifade eden Ödemişli köfteci Selman Ciritoğlu, 'Ödemiş'te köfteci işletmeciliği yapıyoruz. Şu anda Ödemiş Ticaret Odası'nın girişimiyle Ödemiş köftesine coğrafi işareti aldık. Çok memnun ve mutluyuz. Ödemiş'in köftesini tüm Türkiye'ye tanıtmak istiyoruz.
Ödemiş'e köfteyi 1910'lu yıllarda buraya göç eden ve Kebapçı Hafız diye de bilinen Mustafa Bey getirmiştir. Balkanlardan gelen bir lezzettir. Birçok köfte, dana ve koyun etiyle karışık yapılırken Ödemiş köftesi ise sadece dana etiyle yapılır. Dananın kaburga kısmından, antrikot dediğimiz pirzola kısmından ve but kısmından yapılır. İçerisine irmik olduğu için farklı bir lezzettir. Bildiğim kadarıyla başka yerlerde irmik kullanılmıyor. İçerisinde 3-4 çeşit baharat bulunur ve az miktarda soğan ve tuz vardır. Coğrafi işaretle tüm Ödemiş'e, tüm Ege'ye, tüm Türkiye'ye kendimizi daha iyi tanıtacağımızı düşünüyorum' ifadelerini kullandı.
'Çok büyük bir adım'
Ödemiş köftesini uzun yıllardan beri severek yediğini belirten Ufuk Aykol da, 'Bu yörenin insanıyım. Ödemiş denilince akla ilk gelen şey, Ödemiş köftesi. Yine Ödemiş köftesiyle buluşmak için geldim. Bugün biraz daha lezzetli hissediyorum çünkü Ticaret Odası'nın katkılarıyla köftemiz, coğrafi işaret belgesini de almış. Ulusal tanınırlık anlamında çok büyük bir adım atıldığını düşünüyorum. Köftemizi yemeyenlerin mutlaka tatması gerektiğini düşünüyorum. Bir kere tadına bakanın daha sonra sadece köfte yemek için Ödemiş'e geldiği söylenir' şeklinde konuştu.
Özcan Çetin