Nikris

Halk arasında gut veya damla hastalığı, tıp dilinde ise podagra denir. Özellikle fazla içki içen ve...

Halk arasında gut veya damla hastalığı, tıp dilinde ise podagra denir. Özellikle fazla içki içen ve fazla kırmızı et yiyenlerde görülür. Erkeklerde daha fazla rastlanır. El, ayak başparmağı, diz ve dirseklerde şişkinlik meydana gelir. Ağrı da vardır. Buraları, dokunulmayacak kadar hassaslaşmıştır. Ateş, 39.4 dereceye kadar yükselir.

Tedavinin başarılı olması için mutlaka yatak istirahati gerekir. Gıda rejimi de uygulanır. Acılı, tuzlu, sirkeli ve şekerli yiyecekler terk edilir. Alkol ve sigara bırakılır. Dana, koyun ve kuzu eti yenmez. Diğer etler, yağ ve nişastalı yiyecekler, mümkün olduğu kadar azaltılır. Şeker yerine bal kullanılır.

Az patates, yağsız beyazpeynir, yağsız süt, yoğurt, enginar, havuç, kereviz, kiraz, lahana, fasulye, zeytin, maydanoz, armut, çilek, erik, kara turp, üzüm, domates ve pırasa yenilebilir. Ayrıca mümkün olduğu kadar çok limon suyu içilir.

Reçete 1: Bir avuç kuru ayçiçeği yaprağı iyice dövülür. Üzerine iki su bardağı saf alkol ilave edilir. Alkol-ayçiçeği karışımı bulunan kap, içi kaynak su dolu başka bir kabın içine oturtulur. Yarım saat bekletilir, sonra ince ve temiz bir tülbentten süzülür. Bir parça gaz bezine dökülen alkol-ayçiçeği karışımı, ağrıyan yerlere konup sarılır. Bu işlem, her gün tekrar edilir.

Reçete 2: Kereviz, domates ve havucun suyu, ayrı ayrı çıkarılır. Her birinden birer kahve fincanı karıştırılarak içilir. Aynı işlem, günde iki kere tekrarlanır.

Reçete 3: Dört bardak suya bir tutam (15 gram) peygamber çiçeği konur. 20 dakika kaynatılıp süzülür. Günde üç kere birer çorba kaşığı içilir.

Reçete 4: Dört bardak suya bir avuç menekşe yaprağı konur. 20 dakika kaynatıldıktan sonra şişeye süzülür. Güneş gören bir yerde 15 gün bekletilir. Sonra her gün birer kahve fincanı içilir. Bitince yenisi hazırlanır.

Reçete 5: Dört bardak suya bir kahve fincanı dolusu keten tohumu konur. Pelte haline gelinceye kadar kaynatılır. Üzerine iki çorba kaşığı hardal tozu ekilip iyice karıştırılır. Sonra iki parça tülbendin arasına dökülüp nikris olan yerlere bağlanır. Aynı işlem, haftada iki kere tekrarlanır.

Reçete 6: Küçük bir leğene bol sabunlu sıcak su hazırlanır. Ilıdıktan sonra bu suya batırılan temiz bez parçaları, nikrisli yerlere sarılır. Kurudukça değiştirilir. Aynı işlem, gün aşırı uygulanır.

Reçete 7: Bir kahve kaşığı dövülmüş çörek otu ile bir kahve kaşığı süzme bal, karıştırılıp bir kerede yenir. Aynı işlem, her gün tekrarlanır.

Reçete 8: Bir avuç kuru sedefotu iyice dövülür. Meydana gelen toz kadar bal ilave edilir. Karıştırılır ve nikris olan yerlere sürülür. Altı saat sonra ılık sabunlu suyla yıkanır.

Reçete 9: Nikris olan yerlere dilimlenmiş taze beyaz peynir konur. Ağrı geçinceye kadar 10 dakikada bir değiştirilir.

Reçete 10: Dört bardak suya bir çay bardağı dolusu yerpalamudu konur. Haşlandıktan sonra süzülür. Sabah, öğle ve akşam yemeklerinden önce birer çorba kaşığı içilir.

Reçete 11: Dört bardak suya 20 gram kral otu kökü konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Sabah, öğle ve akşam yemeklerinden önce birer çorba kaşığı içilir.

Reçete 12: Dört bardak suya iki tutam (25 gram) fındık yaprağı konur. Kaynatılıp süzülür. Günde iki kere birer kahve fincanı içilir.

Reçete 13: Dört bardak suya bir çay bardağı dolusu (80 gram) devekulağı konur. 20 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Sabah, öğle ve akşam birer çorba kaşığı içilir.

Reçete 14: Dört bardak suya 20 gram çilek kökü konur. Kaynatılıp süzülür. Sabah, öğle ve akşam yemeklerinden önce birer çay bardağı içilir.

Reçete 15: Dört bardak suya yarım avuç ahududu çiçeği konur. 10 dakika kaynatılıp süzülür. Günde bir kere bir kahve fincanı içilir. Ahududu reçeli veya ahududu şerbeti de içilebilir.

AYRICA haşlanmış yer elması, karpuz, kereviz, erik, incir, çiğ lahana ve maydanoz, muşmula, marul, üzüm, kuşkonmaz ve şalgam yemek; kiraz suyu ve maden suyu içmek de faydalıdır.

Armutlu Kaplıcaları (Bursa), Bostancı Ilıcası (Edremit-Balıkesir), Çeşme Kaplıca ve Çamuru (Çeşme-İzmir), Çiftehan Hamamı (Ulukışla-Niğde), Derman Ilıcası (Edremit-Balıkesir), Gebeler Ilıcası (Fethiye-Muğla), Kestanbolu Ilıcası (Ezine-Çanakkale), Şifa Banyosu (Eskişehir), Şifalı Su (Pamukkale-Denizli), Yalova Kaplıcaları (Yalova) ile Yoncalı Ilıcaları (Yoncalı-Kütahya) kaplıcalarından da faydalanılır.

NOT: Paylaşımlarımız tedavi amaçlı değil, bilgi amaçlıdır. Doktorunuza mutlaka danışınız.

Bakmadan Geçme