Nefes kokusu
Tıp dilinde 'halitosis' denilen nefes kokusunun sebepleri çeşitlidir. Genellikle aşağıdaki sebeplerden kaynaklanır: -Hazımsızlık, geğirme, kokulu yiyecekler,...
Tıp dilinde 'halitosis' denilen nefes kokusunun sebepleri çeşitlidir. Genellikle aşağıdaki sebeplerden kaynaklanır:
-Hazımsızlık, geğirme, kokulu yiyecekler, alkol ve bazı ilaçlar.
-Sigara ve akciğerlerle ilgili hastalıklar.
-Burun veya sinüs hastalıkları.
-Çürük dişler, ağız yaraları veya bademcik iltihabı.
-Kusma veya uzun süreli perhizler.
Diğer taraftan şeker hastalığı, kansızlık ve ateşli hastalıklar sırasında da nefes kokusu hissedilir.
Her şeyden önce ağız temizliğine çok dikkat etmek gerekir. Çürük dişler tedavi ettirilmeli, yenilen ve içilen şeylerin kokusuz olmasına dikkat edilmelidir. Her gün temiz havada yürümek de çok faydalıdır. Kısa sürede geçmeyen nefes kokularında bir doktora başvurmak gerekir.
Aşağıdaki reçeteler de tedavi maksadıyla kullanılır:
Reçete 1: Yedi bardak suya bir avuç iyice yıkanmış maydanoz konup kaynatılır. Günde bir su bardağı içilir. Çiğ maydanoz yemek de aynı etkiyi gösterir.
Reçete 2: Oksijenli su ile günde bir kere gargara yapılır.
Reçete 3: Üç bardak suya bir kahve kaşığı biberiye konur. Kaynatılıp süzülür. Her gün bir kahve fincanı içilir.
Reçete 4: Bir adet Hindistan cevizi, ince ince kıyılır. Üzerine üç çorba kaşığı süzme baş dökülüp macun haline getirinceye kadar karıştırılır. Günde üç kere bir çay kaşığı yenir.
Reçete 5: İki su bardağı sirkeye iki tatlı kaşığı süzme bal konup pişirilir. Her gün iki kahve kaşığı yenir.
Reçete 6: Beş diş sarımsak iyice ezilir. Üzerine iki kahve kaşığı dövülmüş karanfil konup macun yapılır. Her sabah aç karnına bir kahve kaşığı yenir.
Reçete 7: Beş adet pırasa yaprağı, iyice yıkandıktan sonra çok ince kıyılır. Sonra iki kahve kaşığı ödağacı tanesi ile dövülmüş pırasa ile karıştırılır. Her gün dil ve diş etleri iyice ovulur.
Reçete 8: Bir kahve kaşığı turunç, bir kahve kaşığı karanfil tozu ve bir kahve kaşığı mesteki karıştırılır. Hap haline getirilir. Her gece yatarken bir tane yutulur.
Reçete 9: Bir tane turp, yıkandıktan sonra rendelenir. Küçük bir kaba konur. Üzerine üç çorba kaşığı süzme bal ilave edilip hafif ateşte pişirilir. Her gün üç tatlı kaşığı yenir.
Reçete 10: Bir avuç kuru siyah üzüm ve bir tutam mersin yaprağı karıştırılıp iyice dövülür. Hap haline getirilip sabah akşam üçer tane yutulur.
NOT: Paylaşımlarımız tedavi amaçlı değil, bilgi amaçlıdır. Doktorunuza mutlaka danışınız.