MİDE EKŞİMESİ

Sebepleri çok çeşitli olan bir rahatsızlıktır. Hastanın midesinde, ezilme ve yanma ile birlikte ekşime de vardır....

Sebepleri çok çeşitli olan bir rahatsızlıktır. Hastanın midesinde, ezilme ve yanma ile birlikte ekşime de vardır. Ağzına ekşi ve yakıcı bir sıvı dolar. Bu belirtiler, aç veya tok karına görülebilir.

Ağır yemekler, bozulmuş yiyecekler, mide veya onikiparmak bağırsağı ülseri, safra kesesi iltihabi, mide ekşimesine sebep olabilir. Tedavinin ilk şartı, hastalığı doğuran sebebi bulmaktır. Doktora gitmek şarttır. Mide ekşimesinden şikayet edenlerin; yemeklerini gayet iyi çiğnemeleri, biberli, baharatlı, ekşili, salamura yapılmış gıdaları terk etmeleri gerekir.

 

Tedavi için aşağıdaki reçeteler de kullanılır:

 

Reçete: 1- Malzeme: Karbonat, su.

 

Hazırlanışı: 1 su bardağı soğuk suya; 1 kahve kaşığı karbonat konup, iyice karıştırıldıktan sonra içilir.

 

Reçete: 2- Malzeme: Gelincik, limon, şeker, su.

 

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 6 tane gelincik çiçeği, 2 limonun kabukları ve 1 kahve fincanı toz şeker konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Yemeklerden sonra, birer kahve fincanı içilir.

 

Reçete: 3- Malzeme: Ayva filizi, su.

 

Hazırlanışı: 4 bardak suya 1 avuç taze koparılmış ayva filizi konur. Haşlandıktan sonra süzülüp, filizler yenir. Haşlanmış ayva da yenebilir.

 

Reçete: 4- Malzeme: Hindiba (Güneğik), limon, susamyağı, su

 

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 1 avuç hindiba yaprağı konur. Haşlandıktan sonra süzülür. Yapraklarla salata yapılır. Üzerine, 1 çorba kaşığı limonsuyu ve 1 çorba kaşığı susamyağı konup, yenir.

 

Reçete: 5- Malzeme: Semizotu, su

 

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 1 avuç semizotu konur. 15 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Yemeklerden sonra, birer kahve fincanı içilir.

 

Reçete: 6- Malzeme: Ardıç meyvesi (luniperus communis)

 

Uygulanışı: Birinci gün; 5 tane ve ondan sonra gelen günler birer tane artırılarak 15 gün süreyle ardıç meyvesi çiğnenir. 15'inci günden sonra da, her gün birer tane azaltılarak aynı işleme devam edilir.

 

AYRICA; her yemekten sonra 1 bardak su ile 1 kahve kaşığı kavak kömürü tozu (Charbon végétal officinal) içilir.

Bakmadan Geçme