MEYVE VE SEBZELERİ SOYARAK MI YEMELİYİZ?
Meyve ve sebzelerin sağlığa olan katkıları tartışılmaz bir gerçektir. Bununla birlikte, meyve ve sebzeleri kabuklu veya...
Meyve ve sebzelerin sağlığa olan katkıları tartışılmaz bir gerçektir. Bununla birlikte, meyve ve sebzeleri kabuklu veya kabuksuz olarak tüketme konusunda tartışmalar halen süregelmektedir. Meyve ve sebzelerin kabukları, ya alışkanlık olarak ya da genellikle pestisitlere (tarımsal ilaçlar) maruz kalmayı azaltmak için atılır. Ancak, kabukların soyulması bitkinin besin açısından zengin kısımlarının da atılmasına neden olabilir.
Meyve ve sebzelerin kabukları daha uzun süre tok kalmanızı sağlar
Meyve ve sebze kabukları açlığı azaltır ve daha uzun doygunluk hissetmenize yardımcı olur.
Bunun nedeni; yüksek lif içeriğinden kaynaklanmaktadır. Lif miktarı meyve ve sebzelerin türüne göre değişmektedir. Birçok çalışma, lifin daha doygun hissettirdiğini gösteriyor. Lif, fiziksel olarak midede doluluk yaratarak, mide boşalma hızını yavaşlatarak veya doygunluk hormonlarının vücudunuzda serbest bırakılma hızını etkileyerek bunu yapar. Özellikle meyve ve sebzelerde bulunan suda çözünebilen lif iştahı azaltmada etkilidir. Lif aynı zamanda bağırsakta yaşayan bakteriler için yiyecek olarak kullanılır. Bu bakteriler, lif ile beslendiklerinde kısa zincirli yağ asitleri üretirler ve bu yağ asitleri doygunluk duygularını arttırırlar. Özetle; yüksek lif içeriğinden dolayı, meyve ve sebze kabukları açlığın azalmasına yardımcı olabilir ve sizi daha uzun süre doygun tutabilir.
Meyve ve sebzeleri kabuklarında tarımsal ilaç kalıntıları olabilir
Pestisitler yani tarımsal ilaçlar, yaygın olarak ürün hasarını azaltmak ve verimi arttırmak için kullanılır. Yaygın inanışın aksine, tarımsal ilaç kalıntıları hem organik, hem de geleneksel olarak yetiştirilen meyve ve sebzelerde bulunur. Bazı tarımsal ilaçlar meyve ve sebzenin kif kısmına girse de, birçoğu dış kabukta kalır. Yıkama işlemi, kabuğun yüzeyine gevşek biçimde bağlanan tarımsal ilaç kalıntılarından kurtulmanın iyi bir yoludur. Bununla birlikte soyma işlemi, meyve ve sebze kabuğunda kalan zehirli maddeleri kaldırmanın en iyi yoludur. Örneğin, yakın tarihli bir inceleme, meyvelerde bulunan pestisit kalıntılarının yaklaşık % 41'inin suyla yıkanarak uzaklaştırıldığını, soyma ile bu miktarının iki katına kadar çıkarıldığını bildiriyor. Zehirli maddelere maruz kalma konusunda endişe duyan birçok kişi için, bu sonuç tüm meyve ve sebzelerin etini yiyebilecek kadar iyi bir neden olabilir. Kullanımına izin verilen tarımsal ilaçların kullanım miktarının sıkı bir şekilde kontrol edilmesi durumunda, insanlarda herhangi bir zarara neden olabilecek dozlara ulaşmak mümkün değildir. Özetle; sebze ve meyvelerdeki tarımsal ilaç kalıntılarını uzaklaştırmak için önce bir müddet suda bekletme ve daha sonra akan su altında yıkama şeklinde bir yol izleyebilirsiniz. Sert kabuklu olan sebze ve meyveler için, yumuşak kıllı fırçaları kullanabilirsiniz.