Meme kanserinde erken teşhis uyarısı

Meme Kanseri Farkındalık Haftası'nda Tire İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından 'Bana Olmaz DeMEMEli!' sloganıyla Tire Belediyesi Kültür...

Meme Kanseri Farkındalık Haftası'nda Tire İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından 'Bana Olmaz DeMEMEli!' sloganıyla Tire Belediyesi Kültür Salonu'nda meme kanseri farkındalık semineri düzenlendi. Yapılan bilgilendirmede şu ifadelere yer verildi: 'Kanser, dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemidir ve toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açmaktadır. Bunun yanı sıra kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olması, bu konuya verilen önemin de giderek artmasına yol açmıştır. Türkiye'de görülmekte olan kanserin sıklığı, Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika gibi gelişmişlik düzeyi yüksek olan ülkelere göre daha düşüktür. Erkeklerde en sık görülen kanserler, akciğer ve prostat iken tütüne bağlı kanserler de erkeklerde önemini korumaya devam etmektedir. Kadınlarda en sık görülen meme kanseri, her dört kadın kanserinden birisi olmaya devam etmektedir. Bir yıl içinde toplam 17 binden fazla kadına meme kanseri teşhisi konulmuştur.

'Tütün ve alkolden uzak durulmalı'

Bireyler ve toplumlar, yaygın kanser türlerinin en az üçte birinin daha sağlıklı bir beslenme biçiminin seçilmesi, tütün ürünlerinden uzak durulması, fiziksel aktivitenin arttırılması ve alkol kullanımının azaltılması ile önlenebileceği konusunda bilgilendirilmelidir. Ayrıca ultraviyole radyasyondan korunma, mesleksel ve çevresel maruziyetlerin önüne geçilmesi ile kanser yükü daha da aza indirgenecektir.

Kanser, %90 çevresel ve %10 oranında ise genetik faktörlere bağlı oluşmaktadır. Çevresel faktörler arasında da tütün, alkol, obezite ve enfeksiyonlar ilk sıralarda yer almaktadır. Dünyada her geçen gün daha fazla insan tütün ve tütün mamullerine, hareketsiz yaşam tarzına ve yanlış beslenme gibi kanserin en önemli risk faktörlerine maruz kalmaktadır. Küresel olarak tütün kullanımı, hl en önemli risk faktörü olup her yıl beş milyon kanser ölümünün ve tüm kanser ölümlerinin %22'sinin sorumlusudur.'

'Toplumdaki farkındalık artırılmalı'

Seminerin devamında verilen bilgilerde ise, 'Kanser türlerinin uyarılarını erken keşfetmek, bulgularını araştırmak ve ileri tetkik için hastaların sevk edilmesi, erken tanı şansını arttırmaktadır. Bu nedenle kanserde erken tanı programları; toplumun, sağlık çalışanlarının ve politika oluşturucularının bilgisini arttırmayı hedeflemeli, erken tanı olanakları hakkındaki farkındalığı arttırmalıdır. Ülkemizde meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için toplumun kaynaklarına ve hastalık yüküne uygun olarak tarama programları yürütülmektedir. Bir tarama programının başarıya ulaşabilmesi için toplum tabanlı olması ve hedef nüfusun %70'ini kapsaması gerekmektedir.

Sağlık Bakanlığımızın 'Sağlıkta Dönüşüm Programı' ile toplum tabanlı kanser taramalarına yönelik ülke genelinde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurulmuş olup halihazırda ülkemizde 208 adet KETEM mevcuttur. Yeni KETEM'ler, olabildiğince hastane dışında ulaşımı daha kolay ve Sağlıklı Yaşam Merkezi şeklinde planlanmakta olup tarama oranlarımız da yeni açılan KETEM'lerle birlikte giderek artmaktadır. Bireyler de kendi vücutları hakkında bilgi sahibi olmaya, olağandışı bir değişikliğin fark edilmesi adına teşvik edilmelidirler. Sağlık çalışanları ve bireyler, erken teşhisin değeri hakkında bilgilendirilmelidir çünkü erken teşhis, tedavinin başarılı olması adına atılan ilk ve en önemli adımdır' mesajı verildi.

Özcan Çetin

 

Bakmadan Geçme