Market ile üretici fiyat farkı yüzde 573,6’ya ulaştı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, nisan ayında üreticilerin tarım BAĞ-KUR’da karşılaştığı sorunlar,...
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, nisan ayında üreticilerin tarım BAĞ-KUR'da karşılaştığı sorunlar, üretici ile market arasındaki fiyat farkları ve girdi fiyatlarındaki değişimler hakkında değerlendirmelerde bulundu. Bayraktar, nisan ayı boyunca üretici ve market fiyatları arasındaki farkın en yüksek oranının %573,6 ile limonda olduğunu belirtti. Ardından, fiyat artışında %261,2 ile elma, %209,8 ile kuru üzüm, %181 ile kuru incir, %179,1 ile ıspanak, %177,5 ile patlıcan, %175,8 ile sivri biber, %175,7 ile maydanoz ve %152,9 ile kırmızı mercimek takip ettiğini söyledi. Bayraktar, 'Limon 6,7 kat, elma 3,6 kat, kuru üzüm 3,1 kat, kuru incir, ıspanak, patlıcan, sivri biber ve maydanoz 2,8 kat, kırmızı mercimek ve marul 2,5 kat, salatalık 2,4 kat fazlaya markette satıldı. Üreticide 2 lira 50 kuruş olan limon 16 lira 84 kuruşa, 5 lira olan elma 18 lira 6 kuruşa, 25 lira olan kuru üzüm 77 lira 46 kuruşa, 55 lira olan kuru incir 154 lira 55 kuruşa, 6 lira 17 kuruş olan ıspanak 17 lira 22 kuruşa, 9 lira 50 kuruş olan patlıcan, 26 lira 36 kuruşa, 10 lira 13 kuruş olan sivri biber 27 lira 94 kuruşa tüketiciye satıldı' dedi.
Bayraktar, market fiyatlarındaki artışa da değindi. Nisan ayında markette 36 üründen 23'ünde fiyat artışı, 13'ünde ise fiyat düşüşü görüldüğünü belirterek, 'Patates %41,9 ile en çok artan ürün oldu. Patatesteki fiyat artışını %24,9 ile havuç, %18,7 ile kuru soğan, %11,5 ile dana eti ve %11,2 ile kuzu eti takip etti. Kabak ise %26 ile en çok düşen ürün oldu. Kabaktaki fiyat düşüşünü %19,2 ile yeşil soğan, %18,4 ile kırmızı mercimek ve %11,7 ile salatalık izledi' dedi.
haber merkezi