Kuru meyvelerin faydaları
Sindirim sisteminin dostu, lif açısından oldukça zengin olan kuru meyvelerin sayısız faydası olduğunu biliyor musunuz? Özellikle...
Sindirim sisteminin dostu, lif açısından oldukça zengin olan kuru meyvelerin sayısız faydası olduğunu biliyor musunuz? Özellikle kış aylarında tüketilen kuru meyvelerin yararlarını Diyetisyen Pınar Kural Enç açıkladı. Zamanında ve ürün çok iken toplanmış meyvelerin suyunun uçurulması ile hazırlanılan kuru meyveler aynı zamanda bir şifa deposu. Diyetisyen Enç, 'Özellikle kış aylarında tüketilen kuru meyveler sindirime yardımcı, diyet yapanlar için vazgeçilmez bir ara öğün alternatifidir' dedi. Kış ayları için hazırlanan kayısı, erik, üzüm gibi meyve kurularına tropikal olan meyvelerden kivi, papaya, ananas gibi renkli renkli meyve kurularının da eklendiğini ifade eden Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, 'Kurutma işlemi, yiyecekleri korumak için kullanılan en eski yöntemlerden biridir. Bu meyveler, uzun süre dayanıklılığını koruyabilir ve içerdiği su miktarı düşük olduğundan yiyeceği bozacak mikroorganizmalar gelişip çoğalamamaktadır. Kuru meyveler, yaş meyvenin içerdikleri yüzde 90 oranındaki suyun yüzde 10-20 oranlarına düşürülmesi ile elde edilmektedir. Bu işlem ile içlerindeki su oranı azalan sebze ve meyvelerin şeker oranları yükselir ve dayanıklılıkları artar. Kurutma işlemi sonrası C vitamini dışında bütün mineralleri korunur. Kuru meyveler, vücudu yüksek antioksidan potansiyeller ile öncelikle serbest radikallere karşı korur. Meyveler arasında ise kurutmaya en elverişli olanları elma, armut, vişne, erik, kayısı, üzüm ve dut, kivi, mango, muz, çilek, ananastır. Bu kurularının da çeşit çeşit faydaları vardır' şeklinde konuştu.
Kuru kayısı: Sindirim sorunlarına iyi gelir. Stresi ve kansızlığı önler. İçerdiği A vitamini, cilt bozukluklarının tedavisinde de son derece etkilidir. Günde beş kuru kayısı yemek, içerisindeki potasyum sayesinde kalp kaslarının ve sinirlerinin gelişimi için önemlidir.
Kuru üzüm: İyi bir enerji kaynağıdır. Balgam söktürücü etkisiyle solunum hastalarına tavsiye edilir. Günde 10 tane yendiğinde tansiyonu düşürmede etkilidir. Bu yönüyle iltihaplara karşı da bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kuru hurma: Antioksidan içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendirir ve kansere karşı koruyucu etki gösterir. Cilt güzelliği ve sağlığının korunmasında rol oynar. Yüksek fibrin içeriği ile hazımsızlığa iyi gelir. B1, B2 vitaminleri ile sinir sistemini korur. Beyin fonksiyonlarının düzenler.
Kuru elma: Özellikle yoğurtla yendiğinde zehirli ishal türleri üzerinde çok güçlü bir etkisi vardır. Yine lifli özelliği sayesinde tok tutar. Gözlerinizi yoracak bir işte çalışıyorsanız her gün bir avuç kuru elma yemek iyi gelir.
Armut kurusu: Vitamin bakımından çok zengindir. Böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar. İdrarı bollaştırır. Böbrekteki kum ve taşlarının dökülmesine yardım eder. Yüksek tansiyonu düşürür. Kanı temizler, bütün salgı bezlerinin normal çalışmasını sağlar. Kansızlığı giderir, kabızlığı önler. Sinirleri yatıştırır. Zihni yorgunluğu giderir. Susuzluğu keser. Tükürük ifrazatını artırır. Hamilelerin kusmalarını azaltır. Hazımsızlığı giderir. Şeker hastaları da yiyebilir. Midesi zayıf olanların kompostosunu içmeleri gerekir. Yemekten önce yenecek olursa faydası daha da fazla artar.
Erik kurusu: Akşamları özellikle şeker oranı düşük meyveler tüketmek gerekir. Kadınların kara erik kurusunu tüketmelerinde fayda var. Çünkü için de bol miktarda kalsiyum ve D vitamini bulunur. Bu nedenle tüketimi kemik sağlığının ciddi oranda korunması demektir. Bunun dışında kuru eriğin içerdiği zengin potasyum ve magnezyum mineralleri nedeniyle tansiyon, karaciğer, kalp, böbrekler için faydası vardır. Güçlü antioksidanları ile kalp hastalıklarına yakalanma ve kriz riskini azaltıcı etkisi bulunmaktadır. Kan şekerini düşürür. Kansere karşı koruyucudur ve cildin yaşlanmasını önler.
Dut kurusu: Kalsiyum, demir, B1, B2 ve C vitamini yönünden zengin olan dutun birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Beyaz dut, ateş düşürücü ve idrar söktürücü etkiye sahiptir. Karaduttan elde edilen şurubun ise ağız ve boğaz hastalıklarında olumlu etkiye sahip olduğu bilinmektedir.
Mango kurusu: A, C ve E vitamini içeriği yüksek olan mangonun da sinirler, cilt güzelliği ve saçlar için çok faydalı olduğu ve aynı zamanda kanı temizlediği, sindirimi hızlandırdığı, kuvvetli antioksidan olan besinlerden bir tanesidir.
Ece Köseoğlu