Kozadan Çiçeğe hayata geçiyor
Ödemiş İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ipek böceği yetiştiriciliğini arttırmak ve kozadan yapılacak ürünler ile...
Ödemiş İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ipek böceği yetiştiriciliğini arttırmak ve kozadan yapılacak ürünler ile birçok kadının geçimlerini sağlamak amacıyla 'Kozadan Çiçeğe' isimli projeyi hayata geçiriyor.
Konu ile ilgili olarak müdürlükten yapılan açıklamada, 'Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ipek böceği yetiştiriciliğine verdiği destekler yanında bu üründen elde edilen ipek ve kozadan yapılmış ürünlerin tanıtımının yapılması, değerlendirilmesi aşamasında birçok kadının geçiminin bir kısmının bu ürünlerden sağlamasını amaçlamıştır.
İpek böceğinden elde edilen ürünler yöremizde, halk arasında ve Ödemiş Cumartesi Pazarı'nda kurulan Kadınlar Pazarı'nda ayrıca bireysel olarak evlerde yapılıp satılmaktadır. İlçemiz, turizm potansiyelinde ipek ve ipek böceği kozasından elde edilen ürünler geleneksel el sanatları açısından önemli bir yer tutmaktadır.
İlçemizde Kozabirlik ve Kent Konseyi işbirliği ile dağıtımı yapılan ipekböceği kozalarının satılamayan kısımlarının veya farklı amaçlarla ayrılmış olanlarının değerlendirilmesi amacı ile ilçemizde talepte bulunan kadınlar için el becerilerini geliştirerek ipekböceği kozalarını değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Kadınlar, el sanatları açısından farklı bir malzeme olarak kozayı ve kozadan elde edilen ipeği kullanarak geçimlerine katkı saplamak amacı ile çeşitli materyaller üreteceklerdir. Bu materyaller arasında değişik süs objeleri, bileklik, gelin taçları, sehpa örtüleri, lavanta keseleri, tablolar vb. sayılabilir.
Söz konusu bu proje, Ödemiş GTHB İlçe Tarım Müdürlüğü, Ödemiş Ticaret Odası, Ödemiş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü (Ödemiş Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü) ve İŞKUR Torbalı Hizmet Merkezi arasında gerçekleşen protokol çerçevesinde uygulanmaktadır.
Projenin hazırlanma aşamasında ülkemiz genelinde muhtelif illerde ipekböceği kozasından değişik objelerin yapımı çalışmalarını takip eden bayanların ilçemiz GTHB Tarım İlçe Müdürlüğü'ne müracaat ederek bu konu ile ilgili kurs istemeleri neticesinde müracaatçıların talepleri alınarak 25 asil, 5 yedek olmak üzere liste tanzim edilmiştir. Ödemiş Halk Eğitimi Müdürlüğü'nden bilgi alınarak projenin hayata geçirilmesi halinde ipekböceği kozasından değişik materyallerin yapımı konusunda usta eğitici talep edilmiş ve olumlu yanıt alınmıştır. Ödemiş Ticaret Odası'nın destekleri ve katkıları ile proje hayata geçirilmiştir' denildi.
Öte yandan Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, bugün Ödemiş Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nde devam eden kursu ziyaret edecek.
Haber: Arzu KEÇECİ