Köyünü kooperatifçilikle kalkındırıyor
Açılacak şarküteri önüne konacak süt matikle, 24 saat süt alma imkânı sağlanacak. İnternetten siparişlerle evlere servis...
Açılacak şarküteri önüne konacak süt matikle, 24 saat süt alma imknı sağlanacak. İnternetten siparişlerle evlere servis yapılacak.
Ödemiş'e 7 km uzaklıktaki eski köy, Büyükşehir yasasına göre, mahalle olan Gereli'de, takdir edilecek çalışmalar yürütülüyor. Aynı köyde doğan bir sağlık memurunun önderliği ile köyde 2005 yılında kurulan kooperatif, köy halkı için bir kurtarıcı oldu. Önceleri ortak bulmakta zorlanan Gereli Köyü Tarımsal kalkınma kooperatifi, şu anda 210 ortakla yeniliklere imza atıyor. Günde 35 ton süt toplayan kooperatif, her geçen gün yeni donanımlarla bölgede ilgi odağı haline geldi. Süt üreticisinden 1.65 liradan alınan çiğ süt, 1.70 liradan satılıyor. Halkın büyük bir bölümü umudunu kooperatife bağlayarak geçimini sürdürmektedir.
Başkanlar arasında parlayan bir yıldız
43 yaşındaki iki çocuk babası Mustafa Gerçek, sağlık meslek lisesini bitirdikten sonra, köylüsünü ekonomik yönden kalkındırmak için neler yapabileceğini düşündü. Türkiye'de birçok kooperatifi gezdikten sonra, 2005 yılında tarımsal kalkınma kooperatifi kurmaya karar verdi. Köylülerin ilk önceleri pek önemsemedikleri bu fikir Mustafa Gerçek'in çabalarıyla eyleme dönüştü. Köylüler Mustafa Gerçek etrafında toplanarak Gereli Tarımsal Kalkınma Kooperatifini kurdu.
Gereli, Gerçekli, Türkönü, Kışla mahallelerinden süt toplamaya başladılar. Gelirler küçük küçük de olsa artmaya başlayınca şu an içinde bulundukları kooperatif binasını satın aldılar. Ayrıca belediyeden kiraladıkları bir binayı de süt toplama merkezi haline getirdiler. Yine kooperatif satın aldığı araziye kendi mandırasını inşa edip peynir ve lor üretimine başladı. Süt toplama depoları kuran kooperatif, bir yanında sütün hijyenik ortamlarda üretim yapılması için laboratuar da kurdu. Bu aşamaya kadar rutin mevzuat uygulamalarına uymak dışında devletten hiç yardım, destek almayan kooperatif, ortaklarına yeni imkanlar aralamayı sürdürüyor. 4,5 tonla başlayan süt toplama işi, şu anda 35 tona çıktı. Bu miktarın giderek artacağı belirtiliyor.
Ot paketleme makinesi kooperatiften
Kooperatif yönetimi, üretici için önemli bir sorunu da çözdü. Köyde az sayıda olan ot paketleme makinesini kooperatif olarak satın alarak ortaklarının kullanımına sundu. İhtiyacı olan ortak kooperatife başvurarak ot paketleme makinesini traktör sürücüsüyle birlikte tarlasına götürüyor, maliyetine işini görüyor. Silaj makinesinde elini makineye kaptırıp, sakatlananların olması da yöneticileri harekete geçirdi. Alınan 4 sıralı bir silaj makinesi ile, kooperatifin elamanı ortakların işlerini süratli bir şekilde kazasız olarak çözüyor. Bunun yanında, mısır tohumu ekmek için alınan havalı mibzer ücretsiz olarak ortaklara hizmet veriyor.
Sırada şehir merkezinde market var
Kooperatif üretimin yanı sıra yeni tür bir girişimciliğin de Ödemiş'te öncüsü oluyor. Ödemiş Saracoğlu Caddesi'nde kiralanan işyeri market olarak kullanılacak, kooperatif kendi üretimi peynir, yoğurt, ayran ve lor dışında, Türkiye'de bulunan birçok kooperatifin bal, peynir, zeytin, zeytinyağı, pirinç, bulgur, çay, un gibi üretimleri bu şarküteride satılacak, bu satışlardan ortaklara maddi imkan yaratılacak. Ülkede üreticiler de birbirinin ürettiğini tüketecek, üreticinin üretiminden başka bir üretici kazanç yaratacak.
1.5 milyonluk yatırım yapan kooperatif, 15 personele istihdam sağlıyor. Ocak sonunda, 2500 TL'lik ekipman alımlarıyla yükselmeye devam edecek. 2016 yılında patates fiyatlarının düşmesiyle tarlada kalan patatesler Gereli kooperatifi üzerinden İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne satılmış, patatesler İzmir'de ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmıştı. 3 kişilik yönetimde başkanlığı Mustafa Gerçek yaparken, başkan yardımcılığını Abdurrahman Yıldız ve Feridun Kaptan yürütüyor.
Başkan Mustafa Gerçek kooperatif ile ilgili bilgiler aktarırken şunları söyledi: 'Ben bu köylüyüm, köyümü kalkındırmak için neler yapabileceğimi düşündüm. Halkımız çiftçilik ve hayvancılıkla geçimini sağlıyor. Bunu değerlendirmek için okuldan mezun olduktan sonra, kooperatifçilikle halkımızın alın terini değerlendirmek istedim. Köyümüzde tarımsal kalkınma kooperatifini kurdum. Önceleri pek ilgi görmedi, ortak bulmakta zorlandım. Şu anda 210 ortağımız var. 3 kişilik yönetim kurulu üyelerimizle birlikte yeniliklere imza atıyoruz. Günde 35 ton süt topluyoruz. Hedefimiz toplanan sütün tamamını işlemek. Kooperatifimizde tulum peyniri ve lor üretiyoruz. Peyderpey tereyağı, ayran, süzme yoğur, klasik beyaz peynir, otlu beyaz peynir üretimine geçeceğiz. Mart ayında açacağımız şarküteride tüm kooperatiflerin ürünlerini satacağız. Bu arada Sayın Aziz Kocaoğlu ile anlaştık. Ürünlerimizi alacak. Şarküterimizde, internet yolu ile evlere ürünlerimizi satacağımız gibi, şarküterimiz önüne koyacağımız bir sistemle halkımız 24 saat süt alma imkanına kavuşacaktır. Devamlı yeniliklerle kooperatifimiz giderek büyüyecektir. Bunun sonucu olarak, köylümüz alın terini alma imkanına kavuşacaktır. Kooperatifimizde ürünlerimiz marka olacak ve halkımıza en iyi hizmeti yapma mutluluğuna kavuşacağız.
Gülten Kır Güzel/Başar Uçar