KOAH Nasıl Bir Hastalıktır? Bu Hastalarda Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Bu yazımı okuyanlardan kaçı sigara kullanıyor acaba? Ya da kaçı bu hastalığı biliyor? Çok merak ederek...

Bu yazımı okuyanlardan kaçı sigara kullanıyor acaba? Ya da kaçı bu hastalığı biliyor? Çok merak ederek yazıyorum. 'Şunu yiyin, bunu yemeyin ya da şunlardan uzak durun' gibisinden birçok hastalık için hep uyarıda bulunuyoruz. Başımıza gelmeden korunabilmek, bir şeyleri zamanında ciddiye almak varken neden kendimizin veya sevdiklerimizin zor zamanlarını bekliyoruz?

Belki profesyonelce değil ama mazur görün. Bu hafta cümlelerimden duygularımı ayıramayabilirim zira bir aile büyüğümüz, şu an KOAH ile mücadele vermekte. Bu hastalığı kendisi veya yakını yaşamış olanlar bilir, kişinin herhangi başka bir hastalığı da varsa solunumu, bağımsız nefes almayı oldukça zorluyor. Hayatta her şeyin başı sağlık, lütfen bu yazılarımı 'Bir gün benim de başıma gelebilir' ciddiyetiyle okuyun.

KOAH, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı olarak bilinir. KOAH, özellikle sigara dumanı ve diğer zararlı gaz ve parçacıklara bağlı olarak gelişen hava yollarının zarar görmesi durumudur. Kronik kelimesi; uzun süre devam eden, obstrüktif kelimesi de tıkayıcı anlamındadır ve nefes borularının (bronşların) tıkandığını göstermek için kullanılır. KOAH; hava yollarında tıkanmaya neden olan, ilerleyici ve tam olarak geri dönüşümü olmayan, bunun yanında önlenebilir ve tedavi edilebilir bir akciğer hastalığıdır. İlk belirtileri; nefes darlığı, sürekli öksürük, balgam çıkarmadır. Sebepleri, çevresel ve kişiye bağlı olarak ikiye ayrılır.

Çevresel faktörler: Sigara kullanımı, mesleksel toz ve kimyasallara maruz kalma, hava kirliliği, enfeksiyonlardır.

Genetik faktörler: Hava yolu aşırı duyarlılığı, akciğer gelişimini etkileyen faktörler (düşük doğum ağırlığı gibi) ve genetik faktörlerdir. (Antitripsin eksikliği, vb)

Bu hastalığın en önemli sebebi, sigara kullanımıdır. Sigara içen her beş kişiden birinde görülmektedir. Bunun yanında KOAH olduğunu bilmeyen kişiler, oran olarak % 90'lara yakındır. Bu da kişinin hastalık gelişim esnasında da sigara tüketimi ile ileri boyuta taşınmaktadır. Hastalığı olduğunu öğrenen kişiler, sigarayı azaltmak gibi bir davranışı değil de tamamen bırakmayı hedeflemelidirler. Aksi takdirde ilaçlardan fayda göremezler.

KOAH olan biri nasıl beslenmelidir?

KOAH'lı hastada solunum için harcanan enerji fazladır. Vücutta akciğerlerin esnekliğinin azalmasından kaynaklanan karbondioksit tutulumunun fazla olması, solunum yolları iltihabı gibi etkilerle enerji ihtiyacı daha da artar. Bu hastalarda karbonhidrattan gelen enerji, normal bireylere göre biraz daha kısıtlanır. Sebebi karbonhidratların vücutta parçalandıktan sonra ortaya çıkacak olan karbondioksidin solunum güçlüğüne sebep olmasıdır.

  • Doymuş yağlardan mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.
  • Magnezyum, kalsiyum gibi mineraller bu hastalarda çok önemlidir. Bu kişilerde kemik mineral yoğunluğunun azalma eğiliminde olduğundan D ve K vitaminleri, gerektiği takdirde takviye edilebilir. Hastada ödem gelişmişse sodyum ve sıvı kısıtlaması yapılmalı ve diyet potasyumu artırılmalıdır.
  • Kişi, sigara kullanıyorsa mutlaka sigarayı bırakmalıdır.
  • Bu hastalarda atakları azaltmak için mümkün oldukça bağışıklığın yüksek tutulması gerekmektedir. Bu yüzden vitamin-mineral dengesinin sağlandığı bir beslenme programının olması gerekmektedir. Bunun dışında fiziksel aktivite de bağışıklık için oldukça önemli olduğundan günde 30 dakika kadar yürüyüş önerilmektedir.

Sağlığımızın kıymetini bildiğimiz, güzel bir hafta geçirmeniz dileğiyle…

Bakmadan Geçme