“Kiraz’a çöp istemiyoruz”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Ödemiş ve Beydağ gibi çevre ilçelerin çöplerini yeni tesis yapılana kadar Kiraz’daki depolama...

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Ödemiş ve Beydağ gibi çevre ilçelerin çöplerini yeni tesis yapılana kadar Kiraz'daki depolama alanına dökme kararı, ilçede yaşayan vatandaşları çileden çıkardı. Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar, Menderes Doğuş ve Küçük Menderes gazetelerine yaptığı açıklamada 'Meclisin aldığı bu kararı tanımıyoruz. O alanın mülkiyeti Hazine'ye aittir ve Büyükşehir Belediyesi'ne ilişkin bir tahsis de söz konusu değildir. Kiraz halkının sağlığı, bizim için her şeyden önemlidir. Çöp depolama alanını kapatıp İzmir'in çöpünün Kiraz'a dökülmesine kesinlikle izin vermeyeceğiz' şeklindeki açıklamasına vatandaşlar ve siyasetçiler destek verdi.

Yine Doğuş ve Küçük Menderes gazetelerine konuşan AK Parti Kiraz İlçe Başkanı İbrahim Yılmaz, 'Bu karara kesinlikle izin vermeyeceğiz. Hukuki olarak yapılması gereken neyse yapılacak' dedi.  

Çöp döküm alanının etrafında üç tane mahalleye dönüştürülen köyleri, tarım alanları, hayvancılıkla geçimini sağlayan vatandaşın olduğunu dile getiren Yılmaz, 'O bölgeye şimdi bir hastane yapıyoruz. Yine aynı bölgede önümüzdeki süreçte TOKİ tarafından toplu konut projesi hayata geçirilecek. Tüm bunları dikkate aldığımızda o alan çöp depolamaya kesinlikle uygun bir alan değil. Orada yaşayan insanların hayatı bölgede depolanan çöpler nedeniyle tehlike altında. Biz Kiraz halkı olarak bu alanın çöp döküm alanı olarak kullanılmasına kesinlikle karşıyız' diye konuştu.

'Arılar da yok olacak'

Kiraz Belediyesi AK Partili Meclis Üyesi Erol Çomak ise Başkan Tunç Soyer'e 'yanlıştan dön' çağrısı yaptı. Vatandaşın sürekli 'Ödemiş'in çöpü Kiraz'a niye geliyor?' diye tepki gösterdiğini ifade eden Çomak, 'Yoğun şekilde hayvancılığın yapıldığı bir bölgede vahşi depolama yöntemi ile çöp dökülmesine Kiraz halkı olarak karşıyız. Tunç Bey, seçilir seçilmez en az oy aldığı Kiraz'ın Dokuzlar mahallesini ziyaret edip üreticilere arı kovanı hediye etti. Arı, çiçeklerden polen toplayıp bal yapan bir canlı. Çöp döküm alanı ile kovanların dağıtıldığı mahallenin uzaklığı kuş uçuşu 3.5 kilometre. O zaman bizim arılarımız da ölecek. Tunç Bey için İzmir Körfezi'nde üç sene sonra denize girmek ne kadar önemli ise Kiraz'ın çevresi de o kadar önemli olmalı' dedi.

'Kiraz da İzmir'in kırsalı'

Seçim öncesi Başkan Soyer'in 'Ben sadece 1. Kordon'un, sahilin değil kenar semtlerin de belediye başkanı olacağım' dediğini hatırlatan Çomak, 'Kiraz da İzmir'in kırsalı konumunda. İzmir, sadece Kordon'dan, Karşıyaka'dan ibaret değil. Çevresel anlamda İzmir'in körfezine ne kadar önem veriyorsak kırsalına da aynı önemi vermemiz gerekiyor. Her şeyden önce Tunç Bey, çevreci kimliği ile tanınıyor. Makam aracının arkasına bisiklet taşıma aparatı taktırarak çevreci bir mesaj vermeye, farkındalık yaratmaya çalışıyor. Ben Sayın Soyer'e sormak istiyorum. Kiraz da İzmir'in bir parçası değil mi? Kendisinden aynı duyarlılığı Kiraz için de göstermesini istiyoruz. Sayın Başkan, Şato'daki konutundan güzel İzmir Körfezi manzarasını seyrederken lütfen Kiraz'daki çöp dağlarını da gözünün önüne getirsin. Bu iş sadece Şato'dan körfezi seyretmekten ibaret değil' diye konuştu.

Aşılama ile çözüm aranıyor

Arkacılar Muhtarı Hasan Akdemir, 'Kesinlikle karşıyız. Çöple birlikte hayvan hastalıklarında artış oldu. Aşılama ile önüne geçmeye çalışıyoruz. Çiğle birlikte mikroplar, tarlaların üzerine yağıyor. Yağlar, Karaman ve Arkacılar olarak en çok biz etkileniyoruz. Bölgenin çöpü olsa yine eyvallah diyeceğiz ama koskoca İzmir'in çöpü buraya geliyor. Yaz ayları ile birlikte etrafa ağır bir koku yayılıyor. Çok rahatsızız. Bir an önce çöp döküm işleminin durdurulmasını istiyoruz' dedi.

Kedi köpek sayısı arttı

Vatandaşlardan Ömer Başak, 'Çöp döküldüğü için domuz çok geliyor. Dolayısı ile bu hayvanlar tarlalarımıza zarar veriyor. Kedi, köpek sayısı da çok arttı. Geçenlerde köpekler, koyun sürüsüne saldırmış. İki sene önce de çöplükte yangın çıkmış, bir köylümüzün zeytinliği komple yanmıştı. Büyükşehir ile mahkemelik oldular. İzmir'den buralara kadar gelinceye kadar bu çöpü dökecek başka yer bulamadılar mı? Biz hayvancılıkla geçimimizi sağlıyoruz. Hayvanların otladığı yeri çöp döküm alanı yaptılar. Çöplüğün kaldırılmasını istiyoruz' diye konuştu.

40 yaşında olduğunu ve doğma büyüme Arkacılar'da oturduğunu kaydeden Bülent Akmeşe, 'Çöp nedeniyle yazın sinekten, pis kokudan duramaz olduk. Yörede yaşayan herkes ciddi şekilde rahatsız. Büyükşehir bir an önce bu yanlıştan dönmeli çöp döküm işlemini durdurmalı' dedi.

Mehmet Kılınç ise, 'Tarım ve hayvancılıkla uğraşıyorum. Tarlam çöplüğe çok yakın. Sinek, pis koku, domuz, kedi ve köpekten bıktım. Bir önce çöplük kapatılsın' ifadelerini kullandı.

Haber: Onur Karagöz

Bakmadan Geçme