Kilo Kontrolüne Devam-2!
Ve en son içeriğimizi anlatmak üzere yine kaldığımız yerden devam edelim L-Carnitine. L-Carnitine vücut tarafından doğal...
Ve en son içeriğimizi anlatmak üzere yine kaldığımız yerden devam edelim;
- L-Carnitine.
- L-Carnitine vücut tarafından doğal olarak üretilen bir amino asittir.
- Yağ oksidasyonu adı verilen süreçte yağın enerjiye dönüşmesini sağlar.
- Karnitin bir amino asit olarak gösterilse de teknik olarak bir amino asit değildir. Vitamin benzeri ya da amino asit benzeri olan bir bileşendir ve B vitaminleri ile akrabadır.
- L-Karnitin 1950'li yıllarda ilk kez araştırıldığında ona BT vitamini adı verilmiştir.
- L-Karnitin karaciğerde ve böbreklerde lizin ve metiyonin amino asitlerinden türetilir ama vücutta kaslarda, kalpte, beyinde ve hatta sperm hücrelerinde saklanır. Diyet yoluyla en çok et ve diğer hayvansal gıdalardan alınır.
- Soya fasülyesi ve avokado gibi bazı bitkisel kaynakları da vardır ama kırmızı et daha iyi bir L-Karnitin kaynağıdır.
- L-Karnitin ve D-Karnitin olmak üzere iki formda bulunur. L-Karnitin, doğada bulunan ve biyolojik olarak aktif olan formudur. Besin etiketlerinde 'L-carnitine, L-carnitine L-tartrate, Propionyl-L-carnitine' olarak görmeniz mümkündür.
- Hepsi birbiriyle benzerlik göstermektedir ve benzer etkilere sahiptir. D-Karnitin biyolojik olarak aktif bir madde değildir ve supplement olarak satılmaz.
- ALCAR olarak bilinen 'Asetil L-Karnitin', L-Karnitin'in popüler bir formudur. Merkezi sinir sisteminde bulunur. Temel olarak enerji üretme görevi vardır ve aynı zamanda önemli bir sinir taşıyıcısı olan asetilkolin üretir.
- Asetil kökü grubu karnitin molekülü ile birleşerek, kalp-beyin bariyerini aşarak beyine ulaşır ve burada güçlü bir antioksidan görevi görür.
- Bu yüzden bazı araştırmalar Asetil L-Karnitinin sinir dejenerasyonu ve yaşlanmaya karşı koruyucu görevi gördüğünü söylemektedir.
- Karnitin vücut tarafından doğal yollarla üretilen ve yağın enerjiye dönüşmesini sağlayan bir amino asittir. Dışarıdan alınan karnitin, bilinenin aksine bir ilaç değil, besin takviyesidir.
- Karnitin yağ yakımına söz vermediği gibi işlevsel olması da, tamamen yapılan antrenman programına bağlıdır.
- Karaciğer ve böbreklerde üretilip, kaslarda, beyinde ve kalpte saklanan bu amino asit hakkında gel biraz daha bilgi sahibi olalım.
Carnitine(Karnitin) nedir?
- Karnitin vücudun doğal bir şekilde ürettiği bileşenlerden bir tanesidir. Beyinde, kas dokularında ve kalpte depolanan karnitin, lisin ve metiyonin sentezinden oluşur.
- Karnitin yağ dokularını parçalayarak, enerji oluşumunu sağlar. Bilinenin aksine, kesinlikle direkt olarak yağı kasa çevirmez.
- Yeteri kadar egzersiz yapıldığında yağ yakımını hızlandırır. Yani karnitinin etkili olması antrenmanın sistemli olması ile doğru orantılıdır.
- Direkt olarak, antrenman yapmadan tüketildiğinde yağ yakımına hiçbir etkisi olmaz.
- Tüketildikten sonra egzersiz yapman şarttır.
Carnitine (Karnitin) faydaları nelerdir?
- Çalışma kapasitesini arttırıyor.
- Yağ yakımını büyük ölçüde arttırdığı için antrenmanın verimli geçmesini sağlıyor.
- Enerji artışı sağlıyor.
- Yağ yakımını destekliyor.
- Yorgunluğu azaltıyor.
- Dayanıklılık gereken sporlarda dayanıklılık eşiğini yükseltiyor.
- İç organların çevresindeki zor yağların yakımına yardımcı oluyor.
Carnitine (Karnitin) eksikliği sonucunda neler olur?
Vücudumuzda karnitinin yeteri kadar bulunmaması sonucunda şu semptomlar ortaya çıkabilir:
- Yorgunluk hissi artması
- Vücutta yağ bağlama
- Vücudun onarım süresinin uzaması
- Bağışıklık sisteminde zayıflama
- Protein sentezinde yavaşlama
- Yağlanma sonucunda organlarda fonksiyon bozukluğu
Peki, Slim Style içeriklerinin derinlerine indikten sonra, asıl mesele olan şu sorunun cevabını bulmamız gerek miyor mu?
Neden kilo alırız..!
- Vücudumuzun ideal kiloda olması için ihtiyacı olduğu kadar enerji almamız gerekir. Yetişkin bireyler; sinirsel, hormonal, kimyasal ve fiziksel mekanizmalarla enerji alımı ve harcanması arasındaki dengeyi kurarlar.
- Bu mekanizmalardaki herhangi bir bozukluk sonucu enerji alımı ile harcanması arasındaki denge bozularak kilo alımı gerçekleşir. Fazla enerji vücutta yağ olarak depolanır
Avrupa'nın en şişman ülkesi Türkiye! Aslında Türkiye'de yaşanan kilo sorunu, bize çok özgü bir durum değil. Bu sorun global bir sağlık sorunu.
- Birinci faktör yoksulluktan kurtulup eli para gören kesimler ve diğeri ülkelerin genelde daha sağlıksız besleniyor olduğu gerçeği.
- Dünyada en hızlı şişmanlayan ülkelerin başında Mısır, Meksika ve bilumum Arap ülkelerinin gelmesi bu açıdan değerlendirilmeli.
- Bizde köyden kente hızlı geçiş ve artan gelirle birlikte hızla geleneksel mutfağımızın yerini sağlıksız seçeneklerin almış olması obezite oranındaki artışın temel nedenlerinden biri.
- Zengin oluyoruz ama zengin olurken eski sağlıklı beslenme alışkanlıklarını bırakıp daha yağlı ve daha şekerli seçeneklere yöneliyoruz. Tabii kadınlara özel bir durum da var bizde.
- Malum kadınların işgücüne katılımı bakımından bırakın Avrupa'yı dünyada çok düşük bir oranı temsil ediyoruz.
Özetle, karşımızda çok ciddi bir milli mesele var. Dünya bu sorunu merkezine alıp çözümler arıyor. Peki ya Biz!
Sevgiler