Kilo kontrolü için öneriler
Diyet yapmak, herkese zor gelir fakat aslında diyet yapmak kolaydır. Diyet yapmak, aç kalmak demek değildir....
Diyet yapmak, herkese zor gelir fakat aslında diyet yapmak kolaydır. Diyet yapmak, aç kalmak demek değildir. Sadece yediklerimizi farklılaştırmaktır. Beslenme ve fiziksel aktivitenizde değişiklikler yaparak daha sağlıklı bir hayat için başlangıçtır.
-Her koşulda diyeti uygulamaya özen gösterin.
-Kendinizi motive edin.
-Zayıflama/kilo alma için mucize bir besin yoktur. Çok üzgünüm.
-Günde üç ana, üç ara öğün tüketiniz. Amacımız, az ve sık beslenmektir. Öğün atlamayınız.
-Yemeklerinizi yavaş ve iyi çiğneyerek yiyin. Unutmayın, tokluk hissi en erken 10 dakikada oluşur.
-Sabah kahvaltısını mutlaka yapın. Akşam yemeğinden sonra meyve veya süt dışında başka besin tüketmemeye özen gösterin.
-Yemeğinize yoğurt, sebze ve salata ile başlayın. Tokluk hissi sağlayacaktır.
-Yemeğinizi televizyon olmayan, dikkatinizin dağılmayacağı, sessiz ve rahat bir ortamda yiyiniz.
-Suyu öğün aralarında, günde 8-10 bardak içiniz. Yemek yerken özellikle mideyi şişirecek tarzda fazla su almaktan kaçınınız. Öğün başına bir bardak yeterlidir.
-Her gün 40 dakika spor yapınız (Yürüyüş, basketbol, voleybol, ip atlama vb).
-Düzenli olarak ortalama 8-9 saat uyku uyuyun. Az uyku uyuduğunuzda kilo almanızın daha kolay olacağını unutmayın.
-Televizyon, bilgisayar vb. karşısında daha az vakit harcayın.
-Asla hızlı kilo vermeyi istemeyiniz. Hızlı kilo vermek, büyümenizi olumsuz yönde etkiler. Beslenme tarzı değişikliğiniz ile haftada 0.5-1 kg. ağırlık kaybını sağlarsınız.
-Kola ve meşrubat vb. içeceklerden uzak durunuz. Kemik gelişiminizi olumsuz etkiler.
-Yemekte kullanılan yağ dışında yağ tüketmeyiniz.
-Aşağıda belirtilen market ve hazır gıdaları haftada bir kez bir çeşitten fazla tüketmeyiniz.
-Unutmayın! Normal beslenmemize ek olarak karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek olan bu gıdaların her gün düzenli tüketimi, ayda 1 kg yağ dokusu artışına neden olur.
Cips, bisküvi, kraker, gofret, çikolata, şeker ve şekerli gıdalar (reçel, bal, tahin helvası, tahin, pasta, kek, kurabiye, şuruplu tatlılar vb.), hamburger, pizza, börek, hazır meyve suyu, salam, sosis, sucuk, yağda kızartılmış gıdalar (Patates-Et -Sebze kızartmaları vb.) mayonez, ketçap.