Kilo dengesini korumaya engel 5 madde

'Kilo kontrolünde zorlanıyorum' diyenler için en çok engel olan beş başlığı sıraladım. Eğer üçten daha fazla...

'Kilo kontrolünde zorlanıyorum' diyenler için en çok engel olan beş başlığı sıraladım. Eğer üçten daha fazla seçeneğe 'Evet, bende var' diyorsanız dikkat!!!

1-Uyku en iyi besin.

En değerli besinlerden biri uyku. Yeterli uyumazsanız metabolik süreçleriniz sıkıntıya girer. Bu tam tersi fazla uyku için de geçerli. Uyku düzeniniz ve saatleriniz ile sorun yaşıyorsanız kilo problemleri kaçınılmaz oluyor. Gün içinde en az 5-6 saat uyku uyumuş olmalısınız. Uyku kalitesi de bir diğer konu. Uyumadan 4-5 saat önce lütfen kafeinli içecekleri tüketmeyi bırakmış olun. Uyurken telefon, bilgisayar gibi elektronik aletleri kapalı tutun.

2-Su tüketimi hayati fonksiyonlarınızı etkiliyor.

Yeterli su tüketmiyor veya suyu su olarak değil de çay-kahve gibi içeceklerle gidermeye çalışıyorsanız muhtemelen vücudunuz, şu an susuzlukla mücadele ediyor. Günde en az 10 bardak suyu su olarak tüketmeye gayret edin. Su içmek için susamayı beklemeyin. Gün içine bölerek, yayarak tüketin. Uyanınca, uyumadan önce birer bardak su içmeye çalışın. Susuzluk kuraklıktır, kuraklıkta enzimatik tepkimeler yavaşlar ya da durur. Kilo dengenizin bozulması, sadece bir gösterge.

3-Kahvaltı ile güne başlamak metabolizmanızı hızlandırıyor.

Güne kahvaltı ile başlayanlarda gün içinde enerji alımı, kahvaltı yapmayanlara oranla çok daha dengeli ve kontrollü oluyor. Kahvaltı yapanlarda yapmayanlara oranla gün içinde tatlı isteği ve tatlı krizleri çok daha az oluyor. Kontrollü kan şekeri ve insülin salınımı da yağ tabakanızı doğrudan etkiliyor. Kahvaltı yapmayan kişilerde göbek bölgesi yağlanması çok daha yüksek oluyor.

4-Paket gıda tüketiminin sıklığı doğru ayarlanmazsa iştah kontrolsüzlüğü başlayabiliyor.

Günümüz şartlarında hazır gıda, paket ürünler değişken oranlarla da olsa evimize girebiliyor. Her paket gıda zararlıdır anlayışı çok da doğru değil. Gıda sanayisine biraz güvenmek ama tüketimde yine kontrollü, seçici ve dengeli olmak önemli olan. Haftada ikiden fazla dışarıda yiyorsanız (fast food ya da dondurulmuş ürünleri kastediyorum) kalori dengesini sağlamakta zorlanabilirsiniz. Özellikle MSG dediğimiz Mono Sodyum Glutamat adlı madde içeren, beyin iştah merkezini doğrudan etkileyen besinleri sürekli tüketmek, bir süre sonra açlık-tokluk metabolizmasını bozarak kontrolsüz ve dengesiz yemeye sebep olabiliyor. Çok yoğun tüketim sonrası normal gıdalar lezzetsiz gelip diğerlerini çekici bulmaya başlayabiliyorsunuz. Burada önemli olan, etiket okuma alışkanlığı. Haftaya yazımda nasıl etiket okuma yapmalıyız, neye dikkat etmeliyiz konusuna değineceğim.

5-Nerede hareket, orada bereket.

Hareket ve egzersizi sadece kilo fazlası olan kişilerin zayıflamak adına tercih ettiği bir olgu olarak düşünüyorsanız, muhtemelen hareketsizsinizdir. Eklem-kas sağlığınız için, enzim-hormon dengeniz için, bağışıklığınız için haftada 150 dakika egzersizi yapmalısınız. Egzersiz, bir dönem yapılıp bırakılan bir şey değildir, yaşadığınız sürece vücudunuzun da dokularını canlı hissedip o şekilde besin gönderebilmesi için egzersizi sürekli yapmalısınız. Bu, her şey olabilir. İster yürüyün, ister koşun, ister bisiklet sürün, ister ağırlık çalışın, ister dans edin… Yeter ki bir şeyleri düzenli olarak hayatınıza sokun.

Bu beş maddeyi incelediğinizde yarısından fazlası eğer sizde mevcut ise bu alışkanlıklarınız üzerine yoğunlaşın. Kilo dengesizliği, bir sağlık problemi göstergesidir. Yaşam tarzınız sağlıksız bir şekilde iken kilo probleminizin olmadığı da sağlıklı olduğunuzu göstermez. Bedeniniz, hiçbir zaman değiştiremeyeceğiniz tek kıyafetiniz, ona özen gösterin.

Sağlıklı bir hafta dilerim.

Bakmadan Geçme