KESTANEDE HASAT SEZONU AÇILIYOR
ERGÜN SEZGİN: &ldquoKESTANE ÜRETİCİSİ ASLA ÜRETİMDEN VAZGEÇMEMELİ&rdquo Ödemiş Bıçakçı&rsquoda önümüzdeki hafta kestane hasadı başlıyor. Kestane üretimi...
ERGÜN SEZGİN: 'KESTANE ÜRETİCİSİ ASLA ÜRETİMDEN VAZGEÇMEMELİ'
Ödemiş Bıçakçı'da önümüzdeki hafta kestane hasadı başlıyor.
Kestane üretimi ile bölgenin lideri halinde olan Bıçakçı'da kestane hasadı önümüzdeki hafta başlayacak. Geçen yıla göre kestanede verimin daha yüksek olduğunu belirten bölge üreticisi kestane sezonunun hareketli geçeceğini belirtti.
Geçen yıl bölgede 3 bin ton kestane üretiminin yaşandığını bu yıl tahmini rakamların 5 bin tona dayanacağını belirten üreticiler fiyatların da yüz güldürücü olacağını söyledi.
Kestane üretiminin devlet tarafından daha çok sahip çıkılmasını isteyen üreticiler kestane üreticisi asla üretiminden vazgeçmemeli dünyanın en iyi kestanesi Türkiye'de, Ödemiş'te yetişiyor diyorlar.
'EN KALİTELİ KESTANE BIÇAKÇI'DA'
Bıçakçılı üreticilerden Ergün Sezgin konu ile ilgili olarak şunları ifade etti: 'Bıçakçı'da barbunya sezonu sona erdi. Bir hafta boşluktan sonra kestane sezonumuzu açıyoruz. Bölgemizde Bozdağlar'dan, Aydın dağlarına kadar kestane üretimi yapılıyor. Ancak bölgenin içerisinde en kaliteli, en çok üretim yapan Bıçakçı'dır. Bıçakçı'da bu yıl kestanede kalite çok iyi durumda aynı zamanda verimde yüksek derece seyir ediyor. Kış aylarında yağmurların yoğun yağması geçtiğimiz hafta da yağan yağmurlar kestanede gelişimi olumlu yönde etkiledi.'
'5 BİN TON KESTANE BEKLENİYOR'
'Köyümüz geçen yıl 3 bin ton kestane üretimi yaptı. Fiyatlar ise sezonda kilosu toptan 6 TL'den başlamıştı. Sezon sonuna kadar 10-11 TL'ye kadar çıkarak sezonu kapatmıştık. Bu yıl ürün güzel verim yüksek tahminimize göre köyümüzden 5 bin ton kestane hasadı yapmayı hedefliyoruz.'
'%60 YURT DIŞINA GİDİYOR'
'Bıçakçı kestanesinin %60'ı yurt dışına özellikle Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Avrupa ülkelerinin arasında da en çok İtalya Bıçakçı kestanesini talep ediyor. Bu sezonda kestanemizin toptan taban fiyatının 8 TL'den aşağıya düşmemesini talep ediyoruz. Avrupa'da ise kestanenin kilogram fiyatı 20 TL'den satılırken bizde 5 TL'ye kadar düşmesini istemiyoruz.'
Sezgin şöyle devam etti: 'Türkiye kestane üretiminde Çin başta olmak üzere yurt dışı ile rekabet edemiyor. Ancak bu ara döviz kurundan dolayı rekabet şansı oluştu. Devletimizin kestane üretimini sahada daha çok desteklemesi ve daha çok teşvik etmesi gerekiyor. Biz üreticiler kendi imknlarımız ile kuruyan ağacın yerine hemen yeni ağaç dikimi yapıyoruz. Ancak bu işi sistemli bir şekilde devletin yetkili organlarının da yapması gerekiyor. Bu nedenlerden dolayı üretici üretiminden vazgeçmemeli düşüncesindeyim. Kestane üreticisi asla üretimden vazgeçmemelidir.'
'AVRUPA DAHA ORGANİZE HALİNDE'
'Avrupa bu işi daha organize halinde gerçekleştiriyor. Sahada daha çok ağaçların sorunlarını tespit ederek masaya yatırıyor. Bizimde imknlarımız var, sahada ağacımız var, çalışkan üreticimiz var. Devletimizin çok büyük imknları da var. Onun için bu işin daha da çok sahiplenmesi hepimizin faydasına olacaktır.'
Kestane ağaçlarındaki hastalığın bir türlü çözülemediğini belirten Ergün Sezgin daha çok mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.
'DAHA ÇOK MÜCADELE ETMELİYİZ'
Ergün, 'Kestane ağaçlarında mürekkep ve mantar hastalığı denilen hastalıklar var. Bu hastalılar ağaçları kurutuyor. Ne ülkemiz ne de Avrupa ülkeleri bu işi tam anlamıyla çözebilmiş değil. Fakat Avrupa bu işi çözebilmek ve ağaçları en iyi şekilde koruyabilmek için daha çok mücadele içinde bizde hastalığa karşı mücadelemizi daha da çok artırmalıyız. Kestane üç kat kabuğa sahip bir meyve ağaçta dikenli kabuğunu içerisinde kendisini büyütüyor. Avrupa, kestaneyi ağaçtan silkiyor hemen soyuyor ve soğuk hava depolarında muhafaza ediyor. Bizde bunun yanı sıra Ata'dan kalma gelenekte günümüzde hala uygulanıyor.'
'ORGANİK BEKLETEBİLİYORUZ'
'Kestane ağaçtan düşürüldükten sonra dikenli kabukları ile kestane dökeği dediğimiz dökeklerde otlarla örtüp organik bir şekilde muhafaza edebiliyoruz. Bu sistem ile kestane kabuğunun içinde daha sağlıklı ve daha kaliteli aromasından ödün vermeden Ocak ayı sonuna kadar durabiliyor. Biz buna organik bekletme diyoruz.'
'SEZONDA BIÇAKÇI HALKININ YANINDA BİN KİŞİ DAHA EKMEĞİNİ KAZANIYOR'
'Bıçakçı halkı kestaneden geçimini sağlıyor. Tüm aileler sezonda çoluk çocuk kestane işi yapıyor. Daha da sezon boyu dışarıdan bin kişi sırıkçısı, makinecisi, silkicisi, toplamacısı, Bıçakçı'da çalışıyor evine ekmek götürüyor.'
'DAHA BİLİNÇLİ ÜRETİM YAPMAK İSTİYORUZ'
'Biz Bıçakçılı kestane ürecileri olarak kestane üretimini daha bilinçli daha kaliteli geçen yıllara oranla daha da çok üretim yapmak istiyoruz. Bunun içinde çaba sarf ediyoruz. Bu konuda İlçe Tarım Müdürlüğü, Belediye yda Ziraat Odası gibi makamlardan sezon başlarken, sezon içinde bölgemize Ziraat Mühendisleri göndermelerini ve bize yol göstermelerini hatalarımızı düzeltmelerini istiyoruz. Kısacası daha da bilinçlenerek bu işi yapmak istiyoruz.
Kerem Karamanlıoğlu