Keşfedilmeyi bekleyen bitki: Kinoa
 Kinoa, çok fazla bilinen bir bitki değil. En azından 2013 senesinin Dünya Sağlık Örgütü tarafından kinoa yılı...
Kinoa, çok fazla bilinen bir bitki değil. En azından 2013 senesinin Dünya Sağlık Örgütü tarafından kinoa yılı olarak ilan edilmesine kadar. 2013 senesinden önce kinoa bitkisine dair çok fazla çalışma yapılmıyordu. Bitki sadece Latin Amerika ülkelerinde, şimdilerde ise Amerika ve çeşitli ülkelerde de yetiştirilmeye başlandı. Örneğin Mısır, kinoa bitkisini kullanarak beslenen ülkelerden birisi.
Tahıl ailesinden diyebileceğimiz kinoa, Kızılderili buğdayı olarak da adlandırılıyor. Yani Kızılderililerin beslendiği önemli bir tahıl ürünü. Şimdilerde de dünyanın her yerinde ekimine ve dikimine başlandı. Bunun sebebi, tahıl ürünleri arasında çokça tüketilen pirinç ve buğdayın yakın bir zaman içerisinde tükenecek olması. Bu bitki ise tükenme gibi bir sendromla karşı karşıya kalmayacak. Bunun sebebi, tarımında ne su ne de gübreye ihtiyaç duyuluyor olması. Sadece rakım 1000 metre olacak. Yani Konya ovasından itibaren ülkemizin her yerinde yetişmesi mümkündür.
Tarım Bakanlığı'ndan kinoa tohumlarını almak mümkündür. Çünkü bu bitkinin tarımın yapılması için teşvikler var. Yani siz de bu teşviklerden yararlanabilirsiniz. Tarımının kolay olması, gübre ve su gibi maliyetlere gerek duyulmaması açısından kinoa oldukça karlı bir yatırım aracı. Kilosu 10 lira olan kinoa, dış ülkelerce de tercih edildiğinden ihracat şansı oldukça yüksek bir bitki. Kinoa yetiştiriciliğinin kolay olması kadar bitkinin özellikleri de pirinç ve buğdaya alternatif olmasını sağlıyor. İçerisinde mineral, enzim, vitamin ve protein depoları bulunuyor. Yani buğday ve pirinçten çok daha nitelikli ve besleyici bir özelliği var. Pirinç gibi tahılların çok fazla suya ihtiyaç duyması ancak kinoanın kurak bölgede de yetişebiliyor olması, küresel ısınmanın söz konusu olduğu dünyamız için kinoayı önemi kılıyor.
Ülkemizde genellikle Adana ve çevresinde yetiştiriliyor. Market raflarında bu ürünü görmeniz mümkündür. Ancak çoğu ithal edildiğinden biraz pahalı olabilir. Adana ve çevresinde kinoa yetiştiriciliği teşvik edilmeye başlandı. Kısa sürede ülkemiz, kendi kinoa ihtiyacını karşılayacak duruma gelebilir. Bu da daha ucuza kinoa yiyebilmemiz anlamına gelecek.