KELDAĞ’DA MERMER ARAMA İÇİN -ÇED’E GEREK YOK  KARARI!

 Ödemiş&rsquoin kuzeybatısında yer alan ve Keldağ olarak adlandırılan 1372 metrelik yükseltinin çevresindeki mahallelerde mermer ve kalker...

 Ödemiş'in kuzeybatısında yer alan ve Keldağ olarak adlandırılan 1372 metrelik yükseltinin çevresindeki mahallelerde mermer ve kalker ocağı açmak üzere girişimler hızlandı. Mehmet Mete adlı girişimci tarafından Suçıktı'da yapılmak istenen mermer araması için 'ÇED'e gerek yok' kararı çıkarken Çamyayla'da açılmak istenen kalker ocağı için ise ÇED süreci başlatıldı.

Turgutlu merkezli firma adına Suçıktı Mahallesi'nde yapılması planlanan mermer arama faaliyetiyle ilgili daha önce başlatılan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci durduruldu. 5 adet sondaj ve 1 adet yarmadan oluşacak Mehmet Mete'ye ait mermer arama projesi için İzmir Valiliği'nce ÇED'e gerek yok kararı verildi.

ÇAMYAYLA'YA KALKER OCAĞI

Yine Keldağ yakınlarında yer alan Çamyayla'nın doğusunda Öz Özen Kardeşler Kum Ocağı tarafından yapılması planlanan kalker ocağı ve kırma-eleme tesisi için ise ÇED süreci başlatıldı. Yılda 925 bin ton kapasiteye sahip olması öngörülen kalker ocağı ve yılda 396 bin ton kapasiteyle çalışacak kırma-eleme tesisine ait projeye ait dosyayı inceleyen İzmir Valiliği onay vererek ÇED sürecini başlattı.

Proje tanıtım dosyasına göre kalker ocağı ve kırma-eleme tesisinin Çamyayla ile Ardıcak mahalleleri arasında kalan 24,80 hektarlık bir alanda kurulması planlanıyor. Yer seçimiyle ilgili 'Ruhsat sahası seçiminde çalışma alanlarının topografik yapısı ve ulaşım kolaylığı göz önünde bulundurulmuştur. Bölgenin zengin kalker rezervlerine sahip olması ise proje için en önemli etmendir' denilirken açık işletme için delme ve patlatma yöntemlerinden yararlanılacağı ifade ediliyor. Proje gerçekleşirse işletme sırasında yılda 96 patlama yapılacak.

Proje maliyeti ise yaklaşık 1,6 milyon lira olarak belirlendi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de kalker ocağına ilişkin ÇED sürecinin başlatıldığını duyurdu.

Başar Uçar

 

Bakmadan Geçme