Karatay'ın açıklaması ilgiyi arttırdı

İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay'ın 'Soğuk sıkım zeytinyağı tüketin' önerisi, Birgi'deki zeytinyağı...

İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay'ın 'Soğuk sıkım zeytinyağı tüketin' önerisi, Birgi'deki zeytinyağı işletmesine ilgiyi arttırdı. İzmir ve çevre il ve ilçelerden Birgi'ye gelen ziyaretçiler, Birgi girişindeki Pirgion işletmesini ziyaret ederek soğuk sıkım zeytinyağı hakkında bilgi alıyorlar,

 

Prof. Dr. Karatay'ın sık sık dile getirdiği soğuk sıkım zeytinyağı hakkında bilgi almak isteyen meraklılar, işletme sahibi Kerem Çakıroğlu'ndan bilgiler alıp alışveriş yapma imkanı buluyorlar. Çakıroğlu, Prof. Dr. Karatay'ın seminerlerde ve TV programlarında 'Zeytinyağını mutlaka tüketmeniz gerekiyor. Çünkü zeytinyağı demek, sağlık demektir. Sağlıklı beslenin ki sağlıklı ve uzun bir ömür yaşayasınız. Günde en az 30 zeytin tanesi tüketmeniz gerek. Başta meme kanseri olmak üzere tüm kanser çeşitlerini önleyen bir doğal antibiyotikten söz ediyoruz. Kolesterol korkunuz olmasın. Vücuttaki şeker oranını düzenler, gün boyu dinç olmanızı sağlar' dediğini hatırlatarak kaliteli yağın özellikleri hakkında bilgi veriyor.

 

Kimyasal madde kullanılmıyor

 

Soğuk işlem zeytinyağının zeytinden yağ elde etme sürecinde herhangi bir şekilde yoğun sıcaklık ya da kimyasal madde kullanılmadan elde edilen yağ türü olduğunu belirten Çakıroğlu, 'Yıllar önce ve maalesef bazı yerlerde hala zeytin hamuruna yoğun sıcak su verilmekteydi ve veriliyor. Bu durum, her anlamda zeytinyağının kalitesinde ciddi düşüşler meydana getirmektedir. Bugün zeytinyağına önem veren imalatçılar, hamuru sıcak su ilavesi yapmadan oda sıcaklığı seviyesine getirmekte ve kalan işlemleri bu şekilde devam ettirmektedirler' dedi.

 

'Koyu renk cam şişesinde saklanmalı'

 

Çakıroğlu konuyla ilgili şunları söyledi: 'Yüksek kaliteli zeytinyağı, zengin ve farklı aromalara sahiptir. Soğuk sıkım bunu yağda saklamaya yardımcı olur. Yağın tenekede ya da koyu renk cam şişede saklanması, mevcut aromasının uzun süre saklanmasına yardımcı olur. Yüksek kaliteli zeytinyağı, doğal olarak yüksek antioksidanlara bununla birlikte vitaminler ve başlıca faydalı yağ asitlerine sahiptir. Zeytinyağı üretiminin yoğun sıcak su ve kimyasallarla yapılması onun bu yüksek değerlerinin kaybolmasına sebebiyet verir.'

 

Oksitlenme uyarısı

 

Besin değerlerini kaybetmemesi için zeytinyağının karanlık ortamda tutulması gerektiğini ifade eden Çakıroğlu, 'Zeytinyağı üretiminin üzerinde fazla oynanması, yoğun sıcaklık, su ilavelerinin fazlalıklarının olması içinde bulunan antioksidanların uçup gitmesine sebep olur. Antioksidanların oksitlenme (asitlenme) ile uzaklaştırılması zeytinyağının ömrünü kısalttığı gibi mucizevi değerlerinin de vücuda girmesini engellemektedir. Üretim safhasında sıcak işlem görmeyen zeytinyağı daha uzun süre kalabileceği gibi yüksek sağlık değerlerine de sahip olacaktır' şeklinde konuştu.

 

Haber: Şazenuş Keskin

Bakmadan Geçme