Kadim Tarihte Birgi ve Yöresinde İz Bırakmış Önemli Kişiler
Behiç Galip Yavuz, son kitabını okuyucuları ile buluşturdu. Birgi yöresinde yaşamış mühim şahsiyetlerin anlatıldığı kitabın tanıtımı...
Behiç Galip Yavuz, son kitabını okuyucuları ile buluşturdu. Birgi yöresinde yaşamış mühim şahsiyetlerin anlatıldığı kitabın tanıtımı esnasında Behiç Galip ile yapmış olduğum röportajı sizlerle paylaşmak istiyorum.
Behiç Galip Yavuz kimdir?
1945 Bornova doğumlu olan Behiç Galip Yavuz, subay bir babanın evladı. Babasının mesleği sebebiyle Anadolu'nun birçok şehrinde yaşamıştır. Küçük yaşta okul hayatına başlayan Yavuz, yükseköğretimini Balıkesir Necati Bey Eğitim Enstitüsü'nde tamamlayıp sosyal bilgiler öğretmenliğine başlamıştır. Meslek hayatı boyunca pek çok araştırmaya imza atmıştır. Emekliliğinin ardından yazmış olduğu kitaplara ağırlık vererek memleketi olan Ödemiş ile ilgili araştırmalarına devam etmiştir. Ödemiş'in Tarihi ve son kitabı olan Kadim Tarihte Birgi Yöresinde İz Bırakmış Önemli Kişiler isimli kitapları sayesinde üniversitede hazırlamış olduğu tezini detaylandırma fırsatı bulmuştur.
Tekke Köyü ve Helviş Bayramı
Behiç Galip, Tekke köyünde yaygın olan 'Helviş Bayramı'nı anlatıyor: 'Üç ayların (Recep, Şaban ve Ramazan) başında Tekke köyünde yaşayan çocuklar, köydeki evlerin kapılarını tek tek dolaşıp para, incir, köfter veya helviş isterlermiş. Helviş dedikleri ise susamlı kos helvası oluyor. Çocuklar, bunun adına helva demek yerine helviş demeye başlıyorlar ve Helviş Bayramı isim olarak buradan geliyor. Neticesine baktığımızda bu Helviş Bayramı ve bunun gibi törenlerin geçmişi; Ahmet Yesevi, Hacı Bektaş-ı Veli ve Abdal Musa Baba Sultan'a kadar uzanıyor.'
Kadim Tarihte Birgi ve Yöresinde İz Bırakmış Kişiler'e doğru
Behiç Galip, yöre ile ilgili kendisinden bilgi almak isteyenlere yardımcı olmak amacıyla son kitabını kaleme aldığından söz ediyor ve ekliyor: 'Evliya Çelebi'nin yöremiz ile ilgili yazmış olduklarından başka bir kaynağa ulaşmak mümkün değil. Hatta Evliya Çelebi, Tekke köyünün 1271 yılında kurulduğundan söz etmiş. Helviş Bayramı ve diğer yöresel törenlerin nereden geldiğinin araştırılması konusu da eklenince dedim ki, 'Neden bu bilgileri teferruatı ile insanlar öğrenmesinler ki?' İşte Kadim Tarihte Birgi ve Yöresinde İz Bırakmış Önemli Kişiler kitabı böyle ortaya çıktı.'
Kitapta bahsedilen kişiler olarak Şeyh Abdal Musa (Baba) Sultan, Yatağan Baba, Kızıl Deli Seyyid Ali Sultan, Kaygusuz Abdal, Celalüddin Hıdır el- Aydıni (Hacı Paşa), İmam Birgivi Mehmet Efendi, Hoca Ataullah Atai Ahmet Efendi ve Birgili Müderris Hoca İbrahim Efendi'nin isimleri yer alıyor.
Kitabın ön kapak kısmında Birgi Ulu Cami'de yer alan minberde birbirine geçmeli desene yer verilmiş. Desende 10 köşeli yıldız, güneşi temsil ederken etrafındaki şekiller de kavak ağaçlarını simgeliyor.
Behiç Galip Yavuz'un yazmış olduğu bu kitap, yöremizde yaşamış mühim şahsiyetleri bize tanıtarak geçmişe daha bilinçli bakmamızı sağlıyor. Emeklerinden dolayı kendisine teşekkür ediyorum.