Jinjivit
Diş etlerinin iltihaplanmasına halk arasında dişeti iltihabı, tıp dilinde ise piyore/jinjivit veya paradontal hastalığı denir. Dişlerin...
Diş etlerinin iltihaplanmasına halk arasında dişeti iltihabı, tıp dilinde ise piyore/jinjivit veya paradontal hastalığı denir. Dişlerin çevresinde toplanan besinlerin orada mikroplanması sonucu ortaya çıkar. Diş etlerinin kenarları düz, parlak, kırmızı ve hafifçe şişkin bir şekil alır. Fırça ile dokunulduğunda kanar. Tedavi için yapılacak ilk iş, diş temizliğine itina göstermektir. Ayrıca aşağıdaki reçeteler de kullanılabilir.
Reçete 1: Bir bardak suya beş damla tentürdiyot konup karıştırılır. Gargara yapılır. Günde iki kere tekrarlanır.
Reçete 2: Dört bardak suya 20 gram yabani enginar konur. Kaynatılıp süzüldükten sonra gargara yapılır.
Reçete 3: Dört bardak suya bir avuç kuru papatya çiçeği konur. 15 dakika kaynatılıp süzülür. Soğuduktan sonra gargara yapılır. Günde iki kere tekrarlanır.
Reçete 4: Dört bardak suya iki tutam (25 gram) taze incir yaprağı konur. 15 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Soğuduktan sonra gargara yapılır.
Reçete 5: 20 gram adaçayı ile 15 gram menekşe kökü karıştırılır. Bir çorba kaşığı alınıp dört bardak suya konur. 10 dakika kaynatılıp 15 dakika bekletildikten sonra süzülür. Yemeklerden iki saat sonra gargara yapılır.
Reçete 6: Dört bardak suya iki tutam ebegümeci çiçeği konur. 15 dakika kaynatıldıktan sonra süzülüp gargara yapılır.
Reçete 7: Dört bardak suya iki tutam sığır dili otu konur. 15 dakika kaynatıldıktan sonra süzülüp gargara yapılır.
Reçete 8: İki adet pırasa yaprağı ile bir tatlı kaşığı ödağacı iyice dövülüp dişler ve etleri ovulur.
Reçete 9: Beş bardak suya bir çay bardağı hünnap, bir kahve fincanı mercimek, bir çay bardağı dolusu sinirli yaprak ve üç tutam böğürtlen yaprağı konur. 20 dakika kaynatılıp süzülür. Gargara yapılır.
Reçete 10: Dört bardak suya bir avuç ergeç sakalı konur. Kaynatıldıktan sonra süzülür. Ilık ılık gargara yapılır.
Reçete 11: Günde iki kere bir tutam kaşıkotu çiğnenir.
Reçete 12: Bir bardağa bir çorba kaşığı oksijenli su konur. Üstüne su ilave edilip gargara yapılır.
Reçete 13: Bir bardak suya bir tatlı kaşığı sofra tuzu konur. Eriyinceye kadar karıştırılıp gargara yapılır.
Reçete 14: Dört bardak suya bir bardak dolusu ahududu konur. 15 dakika kaynatılır. Süzüldükten sonra gargara yapılır.
Reçete 15: Dört bardak suya üç tutam ıhlamur, iki tutam mürver çiçeği, bir fincan dolusu kuru papatya çiçeği ve bir tatlı kaşığı anason konur. 20 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Bardağa iki çorba kaşığı limon suyu konur. Üzerine bu sudan ilave edilip gargara yapılır.
Reçete 16: Bir çay bardağı zeytinyağına iki tutam zambak yaprağı konur. Üç gün bekletilir. Sonra diş etleri, bu suya batırılan temiz bir gaz bezi ile ovulur.
AYRICA karadut şurubu ile gargara yapılır. Diş etlerine süzme bal sürülür. İncir, portakal, limon veya ayva yenir. Damla sakızı çiğnenir.
NOT: Paylaşımlarımız tedavi amaçlı değil, bilgi amaçlıdır. Doktorunuza mutlaka danışınız.