İZ BIRAKANLAR M. CUMHUR ŞENER
İzmir'e 120km ilçe merkezi Ödemiş'e 9. Km uzaklıkta ve kuzey doğusunda Bozdağ'ların Küçükmenderes Ova'sına indiği güney...
İzmir'e 120km ilçe merkezi Ödemiş'e 9. Km uzaklıkta ve kuzey doğusunda Bozdağ'ların Küçükmenderes Ova'sına indiği güney eteğinde kurulmuş. 30 Mart 2014 tarihine kadar Ödemiş'in belde belediyesi olan Birgi, 6360 sayılı Büyükşehir kanunu ile 30 Mart 2014'te Ödemiş'in mahallesi olmuştur.
Buram buram tarih kokan Birgi, dini inanç turizmi bakımından birçok ziyaretçisini ağırlamakta. Birgi'ye ziyarete gelenler 'Güdük Minare Mescidi, Bıçakçı Esseyyid Hacı Ali Ağa Çeşmesi, Ak Mescit Külliyesi, Su kemerleri, Menderes kalıntıları, Su terazi, Aydınoğlu Mehmet Efendi Hamamı, Birgivi Mehmet Efendi Medresesi, Sultan Şah Türbesi, Ulu Cami ve Aydınoğlu Türbesi, Kıral kızı mezarı, Beyler çeşmesi, Karaoğlu Külliyesi, Çukur Hamamı, Küp uçuran kulesi kütüphane, Birgi Kalesi, Beyler Konağı, Şehitler Anıtı gibi birçok tarihi yerlerin bulunduğu bu yerleşim merkezinde bir belediye başkanı geldi geçti.
2004-2014 yılları arasında ancak 6360 sayılı büyükşehir kanunu ile 2014 yılında belediyeliği son bulan 29 Ekim 1959 doğumlu Muhittin Cumhur Şener'den söz ediyorum.
Babası Musa Şener'de 1950-1960 yılları arasında Birgi Belediye Başkanlığı yapmış bir Birgi sevdalısı aileden geliyor. Birgi'yi bir köy görünümünden kent görünümüne kazandırmış, Birgi'yi adeta yok olmak üzere bir beldeden alıp 2012 Mayıs'ında UNESCO'nun geçici kültürel miras listesine Bergama ve Efes'le birlikte girmesini sağlayan Şener Birgi'de bir çok projeyi hayata geçirdi.
Bunlardan bazılarını sizlerle paylaşırsam Gazi Umurbey Çeşmesi ve parkı, Gazi Umur Bey Anıtı, Hacı Paşanın kabrinin düzenlenmesi, ilk Türk doktoru Hızır Beyle ilgili çalışmaları, M.S.G.S. üniversitesi ilçe yaz okulu, Tarihi kentler birliği kurucu üyeliği, şehitler anıtı, düzenlemesi gibi projeleri hayata geçirdi.
Başkan Şener birçok kültürel eserleri vakıflardan belediyeye kazandırmıştır. Şefik Bey hanı, Derviş Ağa Medresesi, Çukur Hamam restorasyonu, Un değirmeni yapımı, Atatürk meydan kamulaştırılması, Atatürk anıtı yapımı elektriklerin yer altına alınması Sübyen Mektebinin vakıflardan alınıp Uğur Mumcu Kütüphanesi yapılması, Barınma evi restorasyonu, Huzur evi , Barınma evi, Aş evi gibi çalışmalarıdır.
Üreticiye zeytin ve meyve fidanı dağıtımı, Birgi'nin tanınması adına televizyon diziler, film çekimleri yapılarak Birgi'ni turizm yönünün tanıtmak. İmami Birgivi kapı ve çevre düzenlemesinin yapılması birçok yere istinat duvarlarının yapımı.
Birgi'nin sayısal ve dijital haritasının yapılması Çakırağa Konağı proje ve restorasyon çalışmaları Ümmü Sultan Türbesi restorasyon projesi yapımı, Fatih Mehmet Bey ve Şehit Gürol Madan caddesi kanalizasyon, elektriklerin yeraltına alınması ve içme suyu şebekesinin yapılması, Birgi yüksek gerilim şebekesinin trafo merkezi yapımı ve hatların yeraltına alınması, İrimağzı 150 tonluk içme suyu deposu yapımı, İrimağzı içme suyu şebekesi projesi ve uygulaması yapılması ve şebekeye su verilmesi,
İrimağzı elektrik projesi yapımı ve evlere elektrik verilmesi, Cumhuriyet mahallesinin bölünmesi ve Gazİ Umurbey mahallesi kurulması, Birgi'nin üç mahalleden dört mahalleye çıkarılması, Otuz evler kilit taş döşenmeleri, Otuz evlerin aydınlatma projeleridir.
Birgi'nin emniyet ve güvenliği için kamera sistemlerinin kurulması, Papaz Deresi kanal projesi yapımı gibi birçok projeye imza atan Birgi sevdalısı Başkan Muhittin Cumhur Şener'in bu güzel hizmetleri 1989 tarihinde Birgi Belediye Meclis üyeliği, Ödemiş Sosyal Yardımlaşma Vakfında 9 yıl görev yapması bazı sivil toplum örgütlerinde yöneticilik görevlerinde bulunması ve bu görevlerdeki tecrübesi ile Birgi'ye olan sevgisi ve görev aşkıyla bu güzel hizmetleri yaptığını düşünüyor.
Birgi'nin son belediye başkanı Şener'in 2014 tarihinde belediyenin kapanması ile Birgi Belediye Başkanı Cumhur Şener'in ismi tarihin tozlu raflarında yerini aldı.