İyi Tarım Uygulamaları'nda risk değerlendirmesi

İyi Tarım Uygulamaları'nda karar aşamasında başlangıçta risk değerlendirmesi yapılmalıdır. İyi Tarım Uygulamaları, üretim yapacağımız toprağımızdan başlamakta...

İyi Tarım Uygulamaları'nda karar aşamasında başlangıçta risk değerlendirmesi yapılmalıdır.

İyi Tarım Uygulamaları, üretim yapacağımız toprağımızdan başlamakta; tohum ekiminden, fide veya fidan dikiminden üreticinin sofrasına gelinceye kadar uzun bir yol kat etmektedir.

Üretime başlamaya karar vermeden önce, yetiştirmek istediğimiz ürünle ilgili bilgi birikimine sahip olmalıyız. Bundan kastım, ürünle ilgili morfolojik özellikleri, toprak istekleri, ekolojik istekleri vb. konularda bilgi sahibi olursak üretim esnasında karşımıza çıkabilecek hususlara karşı tedbirlerimizi önceden alabiliriz. Bunun yanında kontrol altına alamayacağımız riskler varsa bunları baştan öngörmemiz ve belki de bu uygulamaya başlamamamız gerekebilir. Bu nedenle üreticilerimizin iyi tarım uygulamalarına yönelik bir üretime karar vermeden önce riskleri iyi değerlendirmesi gerekmektedir. Risk değerlendirilmesi yapılırken; toprak tipi (kumlu bir yapıda mı, ağır bir toprak mı vb.), erozyon, taban suyu, sürdürülebilir su kaynaklarının varlığı, arazide daha önce üretim yapılıp yapılmadığı, hastalık ve zararlılarla bulaşık olup olmadığı ve komşu bitişik arazilere etkisi göz önünde bulundurulmalıdır.

Toprak sağlığını korunmak, tarım ilaçlarına bağımlılığı azaltılmak ve bitki sağlığını maksimum düzeyde tutmak için münavebe yapılmalı, art arda aynı ürün ya da aynı familyaya ait türler yetiştirilmemeli, ürün rotasyonu yapılmalıdır.

İyi Tarım Uygulamaları'nda üretime başlamadan önce yapılması gereken işler nelerdir? Bu konuya değineceğim bir sonraki yazımda. Bol kazançlı ve bereketli üretimler dilerim.

Bakmadan Geçme