İl temsilciliğinden Bozdağ açıklaması

Türkiye Dağcılık Federasyonu İzmir İl Temsilcisi Siyami Çetin, Bozdağ ile ilgili açıklamada bulundu. İl Temsilcisi Çetin,...

Türkiye Dağcılık Federasyonu İzmir İl Temsilcisi Siyami Çetin, Bozdağ ile ilgili açıklamada bulundu. İl Temsilcisi Çetin, 'Dağcılık, Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) tarafından 'kayada, karda ve buzda, dağcılık tekniklerini ve ekipmanlarını kullanarak içerisinde yürüyüş, tırmanış ve kampçılık öğelerini barındırarak hedeflenen noktaya (zirve, bir kaya etabı, kamp yeri vs.) ulaşmayı amaçlayan spor dalı' olarak ifade edilirken Uluslararası Dağcılık Federasyonları Birliği (UIAA) tarafından 'dağların zirvesine ve/veya tanımlanmış bir noktasına tırmanarak ulaşılması' olarak tanımlamıştır.

Dağcılık; çok fazla teknik beceri ve yeterlilik gerektirmeyen, biraz bilgilendirme ve biraz da kondisyon ile herkesin rahatlıkla yapabileceği doğa yürüyüşlerinden farklıdır. Bu kapsamda dağcılık; içinde eğitim, ilk yardım, teknik beceri, kondisyon, beslenme, yön bulma ile karda, kayada veya buzda, arama kurtarmaya varan birçok alanda bilgi birikimi, tecrübe ve yeterlilik gerektiren zirve amaçlı bir spor dalıdır. Doğa sporu olma özelliği ile hem insanda disiplin, kararlılık, uyum, dayanıklılık, karar verme ve uygulama gibi becerilerin gelişimine katkı sağlamakta hem de bunların da ötesinde dağın doğasını iyi bilmeyi gerektirmektedir. Bir diğer ifade ile dağcılık, karşılaşılabilecek zorlukların üstesinden gelebilecek beceriye  sahip olmayı da gerektirmektedir.

'Üç farklı risk var'

Bu çerçevede değerlendirildiğinde dağ (doğa) sporlarında üç farklı risk söz konusudur. İlki, doğadan kaynaklanmakta olup taş düşmesi, çığ, yıldırım, fırtına benzeri şekillerde görülebilmektedir. İkincisi, insandan kaynaklanan risktir. Bu risk; bilgi, beceri ve tutum eksikliği ile gürültü, yanlış hareket tarzı, malzeme eksikliği vb. şeklinde değerlendirilmektedir. Sonuncu risk ise diğer canlılardan kaynaklanmakta olup taş ve çığ düşürme ile saldırı olarak görülebilmektedir.

'İnsandan kaynaklı riskler içeriyor'

7 Şubat 2021 Pazar günü İzmir ili Ödemiş ilçesi Bozdağ kuzeybatı rotasında yaşanmış olan kaza, gerek dağcılık faaliyetlerinin niteliği gerekse riskler açısından değerlendirildiğinde bir dizi 'insandan kaynaklı risk' içerir özellik taşımaktadır. Faaliyet ile yaşanan sonucu tanımlamaya ve anlamaya olanak sağlayan, bu kapsamda dağcılık faaliyetlerinde göz ardı edildiğinde geri dönüşü olmayan ve istenmeyen sonuçları yaratan unsurlar, temel olarak Bozdağ'ın kuzey ve kuzeybatı yamaçlarının çığ bölgesi olması nedeniyle kış koşullarında tırmanış için bu bölgedeki rotaların kullanılmaması konusundaki bilgi eksikliği, İl Mülki Amirliğince sokağa çıkma yasağının olduğu 7 Şubat 2021 Pazar günü gerçekleşmiş olması, kazazedelerin Türkiye Dağcılık Federasyonu'nun dağcılık eğitimlerini almamış olmaları, resmi bir izninin bulunmaması ve ilgili makamların bilgilendirilmemiş olmaları, gerekli ya da gerekebilecek teknik malzemelerin bilinmemesi ya da eksikliği (telsiz, GPS vb.)şeklinde görülebilmektedir.

Son söz olarak dağcılık; hazırlık, planlama, programlama, uygulama ve sonlandırma vb. adımları itibari ile her aşaması 'insan odaklı', bütüncül bir faaliyettir' ifadelerini kullandı.

Şazenuş Keskin

Bakmadan Geçme