HİBE DESTEĞİNDE SON ETAP
 Başar Uçar – Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı&rsquonın 31 Aralık 2015 tarihinde son bulacak hibe destek...
Başar Uçar – Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 31 Aralık 2015 tarihinde son bulacak hibe destek programının son etabıyla ilgili Ödemiş'teki bilgilendirme toplantısında konuşan proje uzmanı Gürhan Karaçaylı, 12 ayrı alandaki yatırım projelerine %50 hibe desteği sağlanacağını belirterek, üreticilerin bu fırsattan yararlanmaları gerektiğini söyledi.
FAZLA İLGİ GÖRMEDİ
Ödemiş Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya ilginin yetersiz olduğu gözlenirken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İbrahim Altıntaş, belediye meclis üyeleri, mandıracılar, üreticiler, oda ve borsa temsilcileri ile belediye yetkilileri toplantıyı takip etti.
Toplantıda sunum gerçekleştiren Pro-Fiz proje uzmanı Gürhan Karaçaylı, İzmir'in Ipard desteklemelerinden yararlanamadığını ifade ederek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 31 Aralık 2015 tarihinde son bulacak son etap hibe destek programının Ipard uygulanan illerde sadece güneş enerjisi ve soğuk hava deposu yatırımlarına destek vereceğini söyledi. İzmir'in ise birçok alanda son etap hibe desteğinden yararlanabileceğini söyleyen Karaçaylı, İzmirli üreticilerin 12 ayrı alandaki hazırlayacakları projelere %50 hibe desteği sağlanacağını belirtti.
%50 HİBE DESTEĞİ
Karaçaylı, 'İzmir ilinde belirlenen yatırım konuları arasında bölgemizde yoğun olarak yapılan hayvancılıkla ilgili de başlıklar var. Bu yıl en çok desteği İzmir alacak. Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, Hayvansal ürünlerin işleme, depolama ve paketleme tesisleri yatırımı, hayvansal orijinli gübre işleme, depolama ve paketleme tesislerinin yapımı gibi konular bölgemizi yakından ilgilendiriyor.
Bitkisel ürün işlenmesi ve paketlenmesi ile depolamaya yönelik yatırımlarda hazırlanacak projelerin üst limiti 3 milyon lira olacak. Bu tutarın %50'si bakanlıkça desteklenecek. Yani hibe miktarı 1,5 milyon lira olacak.
Hayvansal ürünlerin işleme, depolama ve paketleme tesisleri konusunda hazırlanacak projelerde de üst limit 3 milyon lira olarak belirlendi. Bu konudaki yatırımlara da %50 hibe desteği veriliyor. Soğuk hava deposu yatırımlarında üst limit 1 milyon lira. Bölgemizdeki yoğun büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ile ilgili yatırım projelerine verilen desteğin üst limiti 1,5 milyon lira. Özellikle hijyen konusunda aşama kaydettirecek projeler bu kapsamda ele alınabilir. Yani 1,5 milyon liralık bir proje hazırladığınızda 750 bin lirasını bakanlık karşılıyor. Tutar ne olursa olsun KDV'si üreticiye ait olacak şekilde yarısı bakanlıkça ödeniyor' dedi.
Başvuruların Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne yapılacağını ve elektronik ortamda proje sunumu gerçekleştirileceğini ifade eden Karaçaylı, toplantıya soru-cevap bölümüyle devam etti.
'KÜÇÜK ÜRETİCİLER REKABET İÇİN BİRLEŞMELİ'
Soruları yanıtlandıran Karaçaylı, küçük üreticinin de hibe desteğinden yararlanması gerektiğini belirterek, 'Küçük üreticiler birleşip çiftlikleşerek hem bu desteklemelerden daha çok yararlanabilir. Hem de rekabet edebilecek seviyeye gelerek kazancını artırabilir. Ödemişli üreticilerin daha çok proje hazırlaması, üretimin her alanında standardı yakalaması gerekiyor' dedi.
HİBE DESTEK TOPLANTISI SALI GÜNÜ İLÇE TARIM'DA
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İbrahim Altıntaş da İlçe Müdürlüğü olarak bölgedeki üreticiler için bir bilgilendirme toplantısı daha düzenleyeceklerini açıkladı.
Ödemiş'in bugüne dek hibe destek programından yeterince yararlanamadığını aktaran Altıntaş, 'Üreticilerimizin desteklenmesi açısından çok önemli olan bu konuda İl Müdürlüğümüzün ilgili biriminden gelecek yetkili arkadaşlarımızın katılımıyla bir toplantı daha düzenleyeceğiz. Toplantı salı günü saat 14.00'da İlçe Müdürlüğümüzdeki konferans salonunda yapılacak. Odalarımızın, borsalarımızın, sektör temsilcilerinin ve üreticilerin katılımlarıyla düzenlenecek toplantıda tıpkı bugün olduğu gibi akıllarda oluşan soru işaretlerini gidermeye çalışacağız. Toplantıya üreticimizi bekliyoruz' dedi.