HAVZA PLAT KÖYLERDE BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI YAPACAK
   MUHTARLAR: &ldquoEL ELE VERİCEĞİZ TOPRAKLARIMIZI SAVUNACAĞIZ&rdquo   Kerem Karamanlıoğlu – Ödemiş ve çevresinde gündemdeki sıcaklığını...
MUHTARLAR: 'EL ELE VERİCEĞİZ TOPRAKLARIMIZI SAVUNACAĞIZ'
Ödemiş'in Oğuzlar Mahallesi yakınlarında Abdullah Şentürk tarafından açılmak istenen altın gümüş maden ocağıyla ilgili ÇED süreci kapsamında 5 Mart 2015 tarihinde 'Halkın Katılım Toplantısı' düzenleneceğini öğrendiklerini belirten Havza-Plat üyeleri, hemen harekete geçerek, bilgilendirme toplantıları düzenlediler.
Önceki gün Muhtarlar Derneği'ni ziyaret eden platform üyeleri, dün de bölgedeki muhtarları bilgilendirdiler.
Havza Plat üyelerinden Özkan Akgün, Ömer Akşahan, Elvan Boz, Tayfun Bengi, bölgedeki Gölcük Mahallesi Muhtarı Ferit Aynalı, Çağlayan Mahallesi Muhtarı Hakkı Yavuz, Dolaylar Mahallesi Muhtarı Fatih Kocaman, Bebekler Mahallesi Muhtarı Fikret Toktaş, Köseler Mahallesi Muhtar İbrahim Yayla, Ardıcak Mahallesi Muhtarı Nihat Bardakçı ve Çobanlar Mahallesi Muhtarı Ahmet Başsoy ve Muhtarlar Derneği Başkanı Nihat Savuran ile konu üzerinden görüşme yaptı.
Ziraat mühendisi Özkan Akgün, muhtarlara bilgisayar üzerinden sahadaki gelişmeleri ve yapılmak istenenleri anlattı. Muhtarları teknik olarak da bilgilendiren Havza Plat üyeleri muhtarlardan mahallelerindeki vatandaşlara bu konuda bilgi sahibi yapmasını istediler.
Toplantıya katılan muhtarlar, maden işine karşı olduklarını belirterek Havza Plat ile yan yana olacaklarını belirttiler.
Özkan Akgün şunları ifade etti: 'İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü resmi web sitesinden konuyla ilgili yapılan duyuruda İzmir İli Ödemiş ilçesi sınırları içerisinde Abdullah Şentürk tarafından yapılması planlanan IV. Grup Kompleks Maden (Altın-Gümüş) Ocağı Kapasite Artışı projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme süreci başlamış ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası halkın görüşüne açılmıştır. Söz konusu projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince 05.03.2015 tarihinde Halkın Katılım Toplantısı düzenleyecekler. Şuan için yapacakları toplantının yeri ve saati belli değil. Biz daha önce Birgi üzerinde, sonrasında KOZA Altın'a karşı olduk ve bu bölgenin doğal yapısını bozdurmadık.'
'KEMALPAŞA'DAN ALAŞEHİR'E UZANAN BİR ALAN'
'Şuan sizin mahallerinizin içerisinde bulunan bir alanda yaklaşık Kemalpaşa'dan Alaşehir'e kadar uzanan alanda ruhsatlandırma var. Eğer bir firma burada kazmayı vurursa arkada 17 firma daha dağlarımızı kazmak ve dinamitlerle patlatmak için bekliyor. Burada tarım var, hayvancılık var, üretim var. Üretimin yanında turizm var bugün yaylalarımız mükemmel derece turizm potansiyeline sahip oldu.'
'KÖYLÜYE İŞ VERECEĞİZ DİYE GELECEKLER'
'Onlar köylümüze iş vereceğiz diye gelecekler bu geçici ve doğamızı toprağımızı kirletecek bir olayı toprağımıza sokmamız gerekiyor. Onun için de köylümüzü de sizler bu durumu anlatın bizde köylere gelerek insanlarımızı bu durumu anlatalım.'
'KOCAOĞLU VE BADEM YANIMIZDA'
'Bu konuyu dün İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem ile de görüştük. Onlar da bu duruma karşı olduklarını söyleyerek bize destek vereceklerini belirttiler.'
'TORUNLARIMIZ İÇİN BURADAYIZ'
Üyelerden Ömer Akşahan, 'Bizim bu saydığımız bölgede bir karış toprağımız yok. Burada hepimizi soluduğumuz havayı birlikte yaşadığımız doyduğumuz toprakları savunuyoruz. İşte Soma faciasını gördük Yırca faciasını gördük. Bunların burada olmaması için karşı durmamız gerekiyor. Siyanür ile arama yapılacak toprak kirlenecek su kirlenecek yetmedi hava da kirlenecek. 40 yıl 50 yıl bu dağlardan ovadan bir şey bekleme eğer bunlar olursa. O yüzden torunlarımız çocuklarımız için bölgemiz, toprağımızı korumalıyız' dedi.
'HAVZA PLAT İLE BİRLİKTEYİZ'
Muhtarlar, 'Bizim köylerimizde köylülerimiz uzun yıllardır yaşıyorlar. Hayvancılık ve çiftçilik yapıyorlar. Bizim bölgemiz verimli ovaların dağların olduğu yerler bizler altına madene karşıyız. Karşı olduğumuz daha öncede dile getirmiştik. Teknik olarak bu toplantı çok verimli geçti. Havza Plat'a da bu konuda teşekkür ediyoruz. El ele vereceğiz topraklarımızı savunacağız. Bizler Soma, Yırca olmak istemiyoruz. Köylülerimizi de bu gelişmeleri anlatacağız. Sonrasında köylerimizde de toplantılar yapacağız' dediler.
Toplantı Havza Plat'ın köylerde yapacağı bilgilendirme toplantılarının takvimi çıkarılarak sona erdi.