Havza hayvancılığı adına ilerici çözümler
İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Küçük Menderes Havzası hayvancılığı adına fizibilite projesi hazırlayacak. Fizibilite projesini...
İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Küçük Menderes Havzası hayvancılığı adına fizibilite projesi hazırlayacak. Fizibilite projesini İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) destekleyecek. İZKA tarafından ilan edilmiş olan 2018 Yılı Fizibilite Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazanan projenin imzaları İZKA Genel Sekreteri Dr. Mehmet Yavuz ve İl Müdürü Musa Bakan adına İzmir İl Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Cemil Çumak tarafından atıldı.
Bir fizibilite projesi
'Sürdürülebilir Hayvancılıkta Nitrat Kirliliğinin Havzada Meknsal Stratejik Analiziyle İnovatif Bir Tekno-Eko Model Planı' başlıklı proje ile Küçük Menderes Havzası'nda sürdürülebilir kırsal kalkınmanın sağlanması hedefleniyor. İZKA Genel Sekreterlik makamında düzenlenen imza töreninde Proje koordinatörü Ziraat Yüksek Mühendisi Yücel Çardakçı da hazır bulundu.
Su sağlığı ve verimli kullanımı adına çok önemli
Suyun tükenebilir ve kısıtlı bir kaynak olmasını 21. yüzyılda karşımıza çıkan en ciddi sorunlardan biri olduğuna dikkat çeken İZKA Genel Sekreteri Dr. Mehmet Yavuz ve İzmir Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Cemil Çumak, bu tarz projelerle tarımsal kaynaklı su kirliliği yönetiminin tarım sektörünün entegre bir parçası olmaya devam edeceğini belirtti. Törende ayrıca, 'Fizibilite çalışması yapılacak olan Küçük Menderes Havzasında pilot olma niteliğinde koruma odaklı meknsal stratejik tasarım ve inovatif tekno-eko model planının' önümüzdeki dönemde hayata geçmesi ile İzmir'e büyük katkısı olacağı da dile geçirildi.
Çevre dostu hayvancılık sistemi
Proje ile İzmir Tarım Orman İl Müdürlüğü ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Menemen Araştırma – Uygulama ve Üretim Çiftliği bünyesinde, Koruma Odaklı Kırsal Alan Planlanması amacına yönelik Teknolojik Eko-İnovasyon Merkezinin kurulmasının yanı sıra Küçük Menderes Havzası'nda pilot olma niteliğinde, koruma odaklı kırsal alan planlanması ile hayvancılık alanlarının oluşturulmasına ait tasarımın kırsal kalkınma ekseninde fizibilitesi yapılacak. Bu kapsamda İzmir'in ihtiyaçlarına cevap verecek çevre dostu hayvancılık sistemi ve inovatif sürdürülebilir tarımın nasıl olması gerektiği tüm teknik detaylarıyla ortaya konacak. Planlama ile Tarım ve Orman Bakanlığı'nın havza bazında pilot olarak uygulayabileceği bir model olacağından, Türkiye'nin AB nitrat direktifine uyumuna İzmir'den önemli bir ivme kazandırılmış olacak.
Ekonomi, çevre, kültür ve sağlık alanlarında önemli hedefler
Projenin alt hedefleri içinde hedef grubu olarak, Küçük Menderes Havzasından seçilen 48 adet önder hayvancılık işletmesi ile fizibiliteye ilişkin verilerin toplanması, yorumlanması ve sularda nitrat kirliliği konusunda bilgilendirilmeyi içeren faaliyetlerle farkındalık oluşturulması yer alıyor. Bununla birlikte proje kapsamında seçilen çiftliklerdeki üreticiler hayvansal gübre yönetimi uygulamalarında çevre bilinci ile birlikte teknik ve işletme stratejileri kazanacak. Çiftçilerin bu teknikle elde ettiği tarımsal ürünlerinin, ulusal ve uluslararası pazarlarda ekonomik değer artışına olumlu katkı sağlanmış olması üretim, tüketim ve pazarlama faaliyetine de olumlu yansıyacak. Ayrıca, sularda nitrat kirliliğinin yol açtığı ötrifikasyon-toplu balık ölümleri ile insanlarda mide kanseri, düşük doğum vb. gibi insan sağlığını ilgilendiren konularda sağlanacak olumlu gelişmeler ile nihai yararlanıcılar üzerinde uzun vadede sağlık riskinin azaltılması sağlanmış olacak. Proje sahipliği İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün olacak.
Gülten Kır Güzel