Havut giydirme törenleri başladı
Şubat ayında yapılacak olan deve güreşi öncesinde develere havut giydirme törenleri başladı. Torbalı’nın en eski deve...
Şubat ayında yapılacak olan deve güreşi öncesinde develere havut giydirme törenleri başladı. Torbalı'nın en eski deve yetiştiriciliği yapan Yavaş ailesi, bu sene güreşlere katılacak yedi devesine havut giydirdi. 81 yaşında olan Bekir Yavaş, ailesinde deve yetiştiriciliğinin tarihini anlatarak önemli açıklamalarda bulundu.
Develer, yörük yaşamının ve göçerliğin temelini teşkil ettiği gibi yarım asır öncesine kadar önemli bir nakil ve seyahat aracı olarak işlev görüyordu. Bölge içi ve bölgeler arası ticaret ve takas ise 20. yüzyıla kadar bütünüyle develer vasıtasıyla gerçekleşti. Yakın zamanlara kadar bölge halkının yaşamında önemli bir yer işgal etmiş olması nedeniyle deve ve deveyle ilgili çeşitli konular, Torbalı halk kültüründe son derece zengin bir birikim meydana getirdi. Deve yetiştiricileri beş yıllık bekleyişlerinin ardından develerine havut giydirme törenlerine başladılar.
Yedi deveye havut giydirildi
Torbalı'da 2 Şubat 2020 tarihinde yapılacak olan deve güreşi öncesinde develere havut girdirme törenleri başladı. İlk tören, Kuşçuburun Mahallesi'nde ikamet eden Yavaş ailesinin evinde yapıldı. Bu sene güreşlere katılacak olan yedi deveye birbirinden farklı renklerle hazırlanan havutlar, dualarla takıldı. Havutları takılan develer, adet gereği Kuşçuburun Mahallesi'nin sokaklarında bir süre gezdirildi.
Torbalı Deveciler Derneği Başkanı Mehmet Yavaş, 'Beş yıl aradan sonra yapılacak deve güreşleri için Torbalı'daki deve besicileri, havutları develerine takmak için hazırlıklarına başladı. Yaz aylarında develerin sırtlarından çıkarılan havutlar, Kasım ayında havaların soğuması ile takılıyor. Bu yıl deve güreşinin yeniden organize edilmesini sağlayan Torbalı Belediyesi Başkanı İsmail Uygur'a bütün deve sahipleri adına teşekkür ediyorum' dedi.
'Develerle cephane taşıdı'
İlçede en eski deve yetiştiricilerinden olan 81 yaşında Bekir Yavaş ise, 'Üç yaşımdan beri devenin üzerindeyim, yıllarca güreşlere deve götürdüm. Develere havut takmak, her zaman şölen havasında olur. Benim dedem, Kurtuluş Savaşı'na dört deve ile cephane taşımak için gitti, geri dönmedi. Babam da deve yetiştiriyordu. Oğullarım da develerden kopamadı. Onlar da bu işle ilgileniyor' diyerek sözlerini noktaladı.
Haber Merkezi