GÜNER: İNCİR KIŞIN TATLI SUYU SEVER

İncir bahçelerinde sulama işlemi başladı Her yıl hasat zamanı geldiğinde gündemde olan incirde bahçe sulama çalışmaları...

İncir bahçelerinde sulama işlemi başladı

Her yıl hasat zamanı geldiğinde gündemde olan incirde bahçe sulama çalışmaları yapılıyor. Geçtiğimiz hasat döneminde fiyat yüksekliği ve kalite düşüklüğü ile gündemdeki yerini koruyan incir bugündeler kilosu 25 ile 30 TL arasında satılıyor.

Daha çok İzmir ve Aydın bölgesinde yetiştirilen incir, her geçen gün üretim azlığı yaşarken dünyanın en iyi incirlerinin yetiştiği Birgi beldesi İrimağzı bölgesindeki incir bahçeleri üretim için direnmeye devam ediyor.

İrimağzı bölgesindeki incir üreticileri incir bahçelerini kış sulaması yapmaya başlarken yeni dönemde de umutlu olduklarını belirttiler.

İncir ağacının daha çok tatlı suyu sevdiğini kışın sulanmasının ise incirin yazın kuru ortamı sevdiğini söyleyen üreticiler yazın herhangi bir sulamada incirin ekşi olmasına neden olacağını belirttiler.

İncir üreticilerinden Ekrem Güner de İrimağzı bölgesinde bulunan incir bahçesindeki incir ağaçlarını kış sulaması yapmaya başladı.

Ocak, Şubat ve Mart ayı sonuna kadar en az üç kez sulama yaptıklarını ifade eden Ekrem Güner, Mart ayı sonunda budama işlemine geçeceklerini söyledi. Konu ile ilgili olarak bilgi veren Güner şunları ifade etti:

 

'İNCİR YAĞMUR SUYUNU SEVMEZ'

'İncir ağaçları yağmur suyundan daha çok tatlı suyu sever. İncir ağacı aynı zamanda yaz aylarında ve hasat döneminde suyu hiç sevmez. Eğer yaz döneminde ya da hasat döneminde su görürse meyvesi kendini dalından bırakır, olgunlaşmadan yere düşer ve işe yaramaz. Aynı zamanda meyve dalında da olsa ekşime yapar yine kendini bırakır ve oda işe yaramaz.'

 

'EN AZ ÜÇ KEZ SULUYORUZ'

İncir ağacı Ocak, Şubat ve Mart aylarında en az üç kez sulanır. Bu sulama ağacı besler, yaz döneminde oluşacak incirin kabuğunun ince olmasını ve içinin de en iyi şekilde ballı olmasını sağlar. Böyle olduğunda ise en iyi ürün alınmış olur. O yüzden incir bahçelerimizde bugünlerde sulama işlemi yapıyoruz. Mandal işlemi dediğimiz işlemler ile ağaçlarımızın dip bölgelerinde oluşturulan su havuzları dolarak sulama işlemi tamamlanıyor.

 

'SULAMADAN SONRA, BUDAMA İŞLEMİ BAŞLAR'

Mart ayı sonunda ise incir ağaçlarımızda budama dönemi başlıyor. Budama da yanlış budama yapılırsa ağaç verimde sorun yaşar ve üründe rekolte düşer. Onun için budama işlemi en önemli işlemlerden birisidir. Mayıs, Haziran aylarında ise bahçe düzenlemesi, bahçe bakımı gibi işlemler yapılır kuruyarak düşen incirin düşeceği yerdeki alanda önemlidir.

 

'TEMMUZ'DA ERKEK KOZAKLAR ASILIYOR'

Temmuz ayında ise dallardaki incirler fındık tanesi büyüklüğünde olduğu zaman ağaçların üç etrafına erkek kozak asılır. Rüzgr ve polenler aracılığı ile erkek kozak, dallardaki dişi kozakları dölleme işlemini yapar ve meyve oluşmaya başlar. Ağustos ayı ortalarında da hasat başlar. İncirler yere düşer sepetlerle toplanır daha sonra ızgaralarda güneşlenir.

 

'İNCİR ŞUAN 25-30 TL'

Geçen yıl yemeklik incir sezonda toptan fiyat 8-10 TL arasında satıldı. Fiyatlar güzeldi ama bölgemizde de başta olmak üzere incir üretimi her geçen gün azalıyor ve çevresel etkiler üretime kötü etkiliyor. Şuan ise yemeklik kuru incirin perakende kilo satış fiyatı ise 25-30 TL arasında satılıyor. Umarım önümüzdeki dönemde üretimimiz güzel olur fiyatlarımız da üreticiyi sevindirir.'

Kerem Karamanlıoğlu

Bakmadan Geçme