Grip mevsimine aşılı önlem

Mevsim değişikliği dolayısıyla grip mevsiminin başladığı ve hastalıkların giderek arttığı bir döneme girildiğini hatırlatan ve korunma yolları...

Mevsim değişikliği dolayısıyla grip mevsiminin başladığı ve hastalıkların giderek arttığı bir döneme girildiğini hatırlatan ve korunma yolları hakkında bilgiler veren Ödemiş Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Özge Kaya Mercan kimlerin grip aşısı yaptıracağı konusunda uyarılarda bulundu. Grip aşısı ve gripten korunma yollarını anlatan Dr. Mercan'a Hastane Başhekimi Dr. Ömer Koçak ve Belediye Başkanı Mahmut Badem de aşı yaptırdı.
Gribe bağlı komplikasyonların görülme oranının yüksek olduğu risk grubunda her yıl grip aşılamasının önerildiğine dikkat çeken Ödemiş Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Özge Kaya Mercan, 'Yoğun bakım gerektirebilecek düzeyde ağır solunum yetmezliği gelişmesinin, aşı ile büyük oranda önlenebildiği unutulmamalıdır' dedi.

Uz. Dr. Özge Kaya Mercan; boğaz ağrısı, yüksek ateş, kuru öksürük, burun akıntısı, yaygın kas ağrıları, baş ağrısı, halsizlik ve kırgınlık ile seyreden bir hastalık olan gribin, genellikle bir hafta içinde tedavisiz iyileşmekle beraber, çok küçük yaştakiler, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar ve bağışıklık sistemi baskılananlarda zatürre ve buna bağlı solunum yetmezliğine neden olduğunu belirtti.

Grip aşısı olması önerilenler

Dr. Mercan, 'Gripten korunmanın bilinen en etkin yolu aşılamadır. Grip aşısı, mevsimsel grip nedeniyle hastane yatışlarını ve ölüm oranlarını önemli oranda azaltır. Ülkemizde 3 bileşenli inaktif influenza aşısı (6 aydan büyüklere önerilir), 4 bileşenli inaktif influenza aşısı (3 yaşından büyüklere önerilir) vardır.

Özellikle risk grubunda olan kişilere aşılama yapılmalıdır. 65 yaşından büyük erişkinler, gebeler, kronik sağlık sorunu olanlar (kronik akciğer hastaları, kalp-damar hastaları, kronik böbrek hastaları, kronik karaciğer hastaları, şeker hastaları, aşırı obezler, vb.), bakım evinde yaşayanlar ve bunlara bakım verenler, bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler, sağlık çalışanları; grip aşısı önerilen risk gruplarıdır. Ülkemizde hedef riskli gruplar tanımlanarak SGK ödeme kapsamına alınmıştır. Hedef risk grupları 65 yaş üstü olan tüm hastalar ve şeker, kolesterol, kronik böbrek yetmezliği gibi kronik rahatsızlığı olan hastalardır. Tüm sağlık çalışanlarına aşı ücretsiz olarak sağlanmaktadır' dedi.

Grip aşısının yan etkileri var mı?

Aşının yan etkileri konusunda da şunları söyledi: 'Grip aşısı güvenli kabul edilen bir aşıdır ve yan etkileri nadirdir. Nadiren alerjik reaksiyonlar gelişebilmektedir. En çok gözlenen istenmeyen etkiler aşı yapılan kolda ağrı, kızarıklık, halsizlik-kırıklık hali, hafif ateş gibi bulgulardır. Bunlar 24-48 saat içinde düzelmektedir. Sadece kişinin yumurta alerjisi varlığı sorgulanmalıdır. Ödemiş Devlet Hastanesi olarak isteyen sağlık personellerimize aşılarımızı yapmaktayız. Vatandaşlarımıza da önermekteyiz' diye konuştu.

Grip mevsiminin başlamasıyla birlikte Ödemiş Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ömer Koçak ve Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem grip aşısı yaptırdı.

Turgay Konuralp

 

Bakmadan Geçme