Gençlere yazmayı sevdiren yarışma

Ödemiş’te 2013 yılında başlayan ve bu yıl beşincisi düzenlenecek olan Savaş-Recep Başsoy Türkçemize Özen Dil-Yazın Yarışması,...

Ödemiş'te 2013 yılında başlayan ve bu yıl beşincisi düzenlenecek olan Savaş-Recep Başsoy Türkçemize Özen Dil-Yazın Yarışması, bugün Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi'nde (ÖYKAM) gerçekleştirilecek. Ödemişli emekli başkonsolos Ülkü Başsoy'un girişim ve katkıları ile her yıl değişik bir konuda ve edebiyatın farklı bir dalında hazırlanmış eserlere verilen ödüller, bu yıl da yine ortaokul ve lise düzeyindeki öğrencilere verilecek. Gazeteniz Küçük Menderes olarak Ülkü Başsoy ile yarışma hakkında konuştuk.

Küçük Menderes: 2013 yılından bu yana Mayıs-Haziran aylarında verilmekte olan Dil Derneği Savaş-Recep Başsoy Türkçemize Özen Dil ve Yazın Ödülü bu yıl da verilecek mi?

 

Ülkü Başsoy: Evet, 7 Ekim (bugün) tarihinde Ödemiş Kent Müzesi'nde yapılacak Yaratıcı Yazma İşliği uygulaması sonunda saptanacak başarılı ortaokul, lise ve dengi okul öğrencilerine ödülleri, aynı gün yapılacak bir törenle verilecek. Bu yıl ödüllerin sayısı artarak sekize çıktı. Ödemiş'teki ortaokul ve liselerle dengi okullarımızdan iki öğrenci daha ödül alacak.

 

Bu yeni iki ödül, yine Dil Derneği Ödülü mü?

 

Evet ancak bu iki yeni ödül, Balıkesirli köy katibi İsmail Uysal'ın anısına verilecek.

 

Ödülü kim koyuyor?

1989 yılından bu yana Almanya'nın Lübeck kentinde etkinlikler yapan 19 Mayıs Türkiye Gençlik ve Halk Kültür Merkezi (TÜRGEM) Başkanı Remzi Uysal.

 

Ödül yarışmasına hangi okul öğrencileri katılıyor?

 

Biliyorsunuz ödüle yalnızca Ödemiş'teki ortaokul, lise ve dengi okul öğrencileri katılabiliyor. Bu nitelikleri ile ödülümüz, Türkiye'de bir ilk ve teki oluşturmaktadır. Ama nasıl duyuldu bilmem, geçen yıllar başka ilçelerden de kimi başvurular aldık. Bu da öteki ilçelerimizde de bizimkine benzer ödüllere gereksinim duyulduğunu gösteriyor.

 

Ödülün başka ilçelerimize de yayılması konusunda girişimler oldu mu?

 

İstediğimiz halde bugüne değin ne yazık ki bunu yapamadık. Ama TÜRGEM Başkanı Remzi Uysal, bizim ödülümüzden esinlenerek bir benzerini Edremit'te kurmayı düşündüğünü açıkladı. Ödülümüzün özellikle Ödemiş'e yakın ilçelerimize de örnek oluşturmasını, yeni yönetimin bu konuda özendirici girişimler yapmasını diliyorum.

 

Bu yıl verilecek ödülün örnek olma dışında başka özellikleri var mı?

 

Var. Bu yıl ödülümüz, yapılacak özel bir yaratıcı yazma işliği uygulaması yöntemiyle verilecek. Öğrenciler, bu yıl konusu öykü olan ürünlerini ödül dağıtım töreninden önce yazacaklar. Geçen yıllarda yazılarını daha uzun sürelerde, evlerinde, okullarında, kimi zaman öğretmenlerine danışarak yazıyorlardı.

 

Peki Dil Derneği Savaş-Recep Başsoy Türkçemize Özen Dil ve Yazın Ödülü'nün amacı ne?

 

Amaçlar, bu yıl yeniden yazılmış olan yönergemizde şöyle yer alıyor:

Atatürk'ün 'Çocuklara söyleyin, Türkçe'yi bırakmasınlar' sözleri doğrultusunda;

13 Eylül 1964'te Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi üçüncü sınıf öğrencisiyken 21 yaşında aramızdan ayrılan Ödemişli Savaş Başsoy ile 44 yıl Türkçe öğretmenliği yapan, yaşamı boyunca Dil Devrimi'ne emek vermiş babası Ödemişli Recep Başsoy'un (1900-1981) anısını yaşatmak;

Ödemiş'teki ortaokul ve lise öğrencileriyle birlikte her yerdeki öğrencileri, ana babaları dilimiz üzerine düşünmeye, yazmaya çağırmak;

Çocuk ve gençlerimize Türkçemizin anlam evreninde kendilerince bir yolculuk yapma fırsatı vermek,

Çocuk ve gençlerimize yazma sürecinin heyecanını yaşatmak ve paylaşma ortamı hazırlamak,

Çocuk ve gençlerimize yazınımızın önemli adlarıyla buluşmaları için olanak sağlamak,

Yurdun başka il ve ilçelerinde de ortaokul ile lise öğrencileri için benzer yarışmalar düzenlenmesini özendirmek, örnek oluşturmaktır.

 

Bu yıl beşincisini vereceğiniz ödülünüz, bugüne değin başarılı olabildi mi?

 

Benim gözlemime göre oldu. Başlıca göstergelerini şöyle sıralayabilirim:

İletişim/ödülü duyurma konusunda karşılaştığımız tüm güçlüklere karşın ödül yarışmamıza her yıl sayıları 15 ila 30 arasında değişen öğrencimiz katıldı. Bu öğrencilerimiz; anı, şiir, günce, öykü gibi yazın dallarında sağlam bir dilbilgisi; güzel, çekici bir Türkçe ve biçemle yazmaya özendirildi. Başarılı olanlara hem parasal hem de kitap, dergi olarak ödüller verildi. Örneğin; şu an Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Dişçilik Fakültesi'nin en başarılı öğrencilerinden biri olan Buse Korkut'un öyküsü Bir Dilim Peynir, İzmir'de çıkan Kurşun Kalem Edebiyat ve Dil Derneğimizin Çağdaş Türk Dili ve Ödemiş'in Tmolos Edebiyat dergilerince basıldı. Ayrıca başka bir önemli nokta, 2015 Türkiye Öykü Yıllığı'nda yer aldı. Bunların yanında ödülümüzün yaptığı 'Türkçemize Özen' çağrısının –Remzi Uysal girşiminin imlediği gibi- iyi bir örnek oluşturduğunu görmek, güzel dilimiz Türkçemizin, dilseverlerin ve doğallıkla Dil Derneğimizin başarısıdır.

 

Bakmadan Geçme