Gencer Günü
Çocukluğumuzda bizim, sokaklar biraz daha sokak, mahalleler biraz daha mahalleydi. Sokağın, yolun, duvarın bir ruhu vardı....
Çocukluğumuzda bizim, sokaklar biraz daha sokak, mahalleler biraz daha mahalleydi. Sokağın, yolun, duvarın bir ruhu vardı.
Gündüz, özellikle yaz aylarında uzaktan dondurmacının sesi duyulduğunda ufak, büyük her çocuk; annesine yahut ninesine koşar, en masum tavrını takınır, üç beş kuruşu kapan da ardına bile bakmadan sesin geldiği yere yönelirdi koşar adım.
Dondurmacının külahı alıp içine dondurmayı yerleştirmesi de bir ayini izlemek gibi bir şeydi.
Yaz akşamları günlük işini gücünü bitiren hanımlar, evden oturağını alıp sokak lambasının dibine yerleşirdi. Biri diğerini, diğeri öbürünü çağırır, bir yerde büyükler, onların az ötesinde çocuklar keyifli zamanlar geçirirlerdi.
Kimi el işini yapar, kimi evden çay pişirip getirir, kimi hikayeler anlatır, kimi de dinlerdi anlatılanları. Anlamayı, dinlemeyi, konuşmayı öğrenmekti bu çocuklar için.
Gel zaman git zaman kaybolup gitti pek çok şey.
Yaşı çoktan seksene merdiven dayamış olanlar bilir, eskilerin bildiği bir 'Gencer Günü' vardı. Gerçi benim hiç Gencer Günü'ne katılmışlığım, tanıklığım yok. Ancak büyüklerin anlatımında önemli bir yeri olduğu, su götürmez bir gerçek.
Gencer günlerini anlatırken babam halen heyecanlanır. Gözleri parlar. İnsanların yedikleri, içtikleri, eğlendikleri, alışveriş ettikleri, bayramlaştıkları bir gündü 'Gencer'.
Gencerlere dair anımsadığım, babamdan dinlediklerim. Arada bir de çoktan rahmetli olan büyüklerimden 'Gencer Günü'ydü, Gencer'e geliriz' türünden konuşmada geçen cümleler.
Zaman, her şeyi neredeyse tarihin çöplüğüne atıyor. Gencer Günü, geleneği de çoktan eriyip gidenlerden.
Gidenin yerine yenisini koymak önemlidir. Hatta bir şey koyup koymadığımız da.
Bu arada 3 Eylül Ödemiş'in Mahalli Kurtuluş Bayramı'nı kutladık. Milli kurtuluş günü etkinlikleri çerçevesinde belediye tarafından düzenlenen bir etkinlikten söz etmek istiyorum size.
Öncelikle bunu daha önceki bir yazımda dillendirmiştim. 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında Ahrandı Piknik Alanı'nda Uçurtma Şenliği planlanmıştı. Çok çok güzel bir etkinlikti bu. Çocukların eğlendiği, büyüklerin de bir parça çocuklaştığı, çocuklarıyla nitelikli zaman geçirdikleri bit etkinlik.
Geçen günlerde de Tuzla Belediyesi Sanat Topluluğu, Ödemişli çocuklar için Ödemiş'e davet edilmiş. 125. Yıl Kültürpark'ta sahne kurulmuş. Sadece bir akşam etkinliklere tanık oldum. Bu tanıklığın beni çok mutlu ettiğini özellikle belirtmeliyim.
Bir toplumda çocuklar ne kadar mutlu olursa yetişkinler de o denli mutludur.
Ödemiş Belediyesi'ni çocuklar için planladığı bu etkinlikten dolayı kutluyorum.
Çocuklarına ve gençlerine değer veren bir toplum, mutlu bir toplum olma yolunda önemli bir adım atmış demektir.
Sevgi, dostluk ve umutla.