Geçmişten yarınlara

Uzun soluklu bir çalışmanın son izdüşümü bu yazı… Çekül Vakfı ve Milli Eğitimin ortak çalışması olan...

Uzun soluklu bir çalışmanın son izdüşümü bu yazı…

Çekül Vakfı ve Milli Eğitimin ortak çalışması olan 'Endüstri Mirası' programı ön çalışmasının yapılması ile başladı süreç. Birgi Çekül evinde yapılan ilk toplantıda İstanbul'dan gelerek bizlere süreci anlatan Deniz Hanım, Özge Hanım ve Erinç Hanımların bilgi dolu paylaşımları ve bir o kadarda eğlenceli geçen bir günlük bilgilendirme programının ardından her birimiz kendi okulumuzda yapacaklarımızı planlamaya koyulduk.

Gün geçtikçe her şeyin değersizleştiği, geçmişi an be an kaybettiğimiz bir zeminde daha bir anlamlandı bu çalışma. Mesele tam da tarihe dokunduğu için işin ucundan tuttuk hemen. Bugünü anlamak, anlamlandırmak ve geleceğe bakabilmek adına birlikte bir yolculuğu çıktık tarih içerisinde. İnsanlığın ilk anlarından günümüze kadar uzanan süreçte üretim faaliyetleri, ortak çabaları, doğa ile ilişkileri, zaman içerisinde meydana gelen değişim sürecini, kentleşme, kentle üretim ilişkisi, sanayileşme ve bunun toplumlara etkisini, süreçlerini bir nevi inceledik, gözden geçirdik, irdeledik. İnsanlığın değişim sürecine de tanıklık ettik bir nevi. Değişimin tetikleyicisi olan gelişmeleri, bu gelişmelerin toplumlar üzerindeki etkilerini yorumladık yer yer.

Araştırmalar yaptı öğrencilerim. Çalışmalarını sınıfımızda paylaştık ve sergiledik. Ders dışına taşındı haliyle yapılanlar. Bu arada grup çalışması ile ortak bir eylemde bulunma ve bir şeyler ortaya koyabilmenin güzelliğini de keşfetti gençler. Sadece tarihe yolculuk değil geçmişten günümüze kalanların farkında olabilme, geleceğe bunları aktarabilme ve güzel şeyleri geleceğe taşıyabilmek adına bir farkındalık oluşturdu yaptığımız çalışmalar. Geçmişteki bizi, bize, biz, gelecekteki bize aktarma hikayesi kurguladık birlikte…

Elbette çevreyi koruma, tükettiklerimizle çevre arasındaki ilişkiyi ve dengeyi nasıl sağlayabileceğimiz konusunda fikir teatisinde bulunduk, etkinlikler yaptık, belgeseller izledik.

Kültürel miras, endüstriyel miras ürünleri, örnekleri ve bunların nasıl korunabileceği, ilimizde yer alan endüstriyel miras ürünlerinin neler olduğu, nasıl değerlendirilip, dönüştürüldükleri üzerinde araştırmalar yaptı öğrencilerim ve konu biraz daha somutlaştı belleklerinde.

Taş Çağından, Maden Devrine, İlk Çağdan Rönesans'a, Sanayi Devrimi'ne, Avrupa'dan Osmanlı'ya ve Cumhuriyet dönemine nasıl zamanın evrildiği ve değişimin temel unsur olduğunun, değişim içinde bize ait olanları korumanın ne denli önemli olduğunun ayrımına vardık hep birlikte.

Kendilerini belli bir konu üzerinde ifade edebilme becerilerinin geliştirirken öğrencilerimetkinliğimizin son ayağına geldik. Alan gezisi için Birgi'ye gittik endüstri mirası olan zeytinyağı fabrikasını incelemek için. Tabi biz gezimizi biraz daha zenginleştirip tarihi Birgi turu da yaptık öğrencilerimizle ve Zerrin Güngör, Uğur Duvarcı öğretmenlerimizin de iştirakiyle.Yaşar Günaydın Bey'in rehberliği ve güzel anlatımları ile daha bir anlam kazandı aktivitemiz, adım adım tarih konuştu Birgi'de bizimle.- Bu noktada Yaşar Bey'e bize ayırdığı zaman ve bilgilendirme için bir kez daha teşekkür ediyorum.- Elbette mevsimin sunduğu güzel doku, çeşit çeşit çiçek ve yeşil ilebuluşan tarihi doku, su şırıltıları ile daha bir estetik ortam oluşturup ruhumuzu okşadı. Sonuna kadar özümsedik ortamı…

Son noktayı koyduğumuz zeytinyağı fabrikasında, yalnızlığına terkedilmiş meknın, geçmişin işleyen çarklarının, depolarının, işleyen sistemin adeta iç çekişlerini dinledik. İçinde hayat varsa ve üretim sürüyorsa meknlar yaşıyor değilse küskünleşiyor ve yavaş yavaş kendini bırakıp salıyor. Her gün bir parçası terk ediyor bütünü ve zamanla bütün de anlamını yitiriyor. Böyle bir duruma düşmeden elinden tutabildiğimiz yapılar bizimle yola devam edebiliyor…

Bu anlamda geleceğe yön verecek bir grup gencin ufkunu açabildiysek ne mutlu bize. Süreçteki yaşanmışlıklarını, Birgi gezimizle perçinleyip etkinliğimizi tamamlarken üzerimize düşeni bir nebzede olsa yapabilmenin huzurunu da yanımıza katık yapıyoruz elbette. Bizlere bu konuda bilgilendirmede bulunup, ufkumuzu açan ve ara değerlendirmeleri ile kafamızda soru işaretleri olan konularda yardımcı olan ÇEKÜL ekibine de teşekkür ediyorum.

sen tutarsan elinde

varlar

bakarsan gözüne

hayattalar

konuşmak istersen

geçmişle

ve

gelecekle

sahip çık

sana ait olana…

Bakmadan Geçme