'Esnafımızın seçimi mi, parti seçimi mi?'
Ödemiş Bilumum Gıda Maddeleriyle Uğraşanlar Odası Başkan Adayı Şaban Bozkan, seçimle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu ...
Ödemiş Bilumum Gıda Maddeleriyle Uğraşanlar Odası Başkan Adayı Şaban Bozkan, seçimle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu
Geçtiğimiz hafta sonu gerçekleşen Ödemiş Bilumum Gıda Maddeleriyle Uğraşanlar Odası'nın dört adaylı genel kurul kongresinde başkanlığı Hülya Çavuş ve yönetiminin kazanmasının ardından adaylardan Şaban Bozkan, yapılan genel kurul kongresine siyasetin bulaştığını iddia ederek bazı çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Başkan adaylarından Bozkan, 'İzmir'in en büyük esnaf odalarından biri olan bu büyük ailenin hak ettiği hizmeti alması, gücünü hissettirmesi gerektiğine inanarak ekibimle birlikte hazırladığımız projelerimizle yola çıktık.
Hiçbir siyasi parti ve meslek odalarından destek ve icazet almadan adaylığımızı açıklayıp projelerimizle odamızı hep birlikte yönetmeye talip olduk. Esnaf ve sanatkar arkadaşlarımıza 'Odamızın sadece aidat toplayan ve seçimden seçime esnafını hatırlayan bir meslek odası anlayışla yönetilmesine razı mısınız?' diye sorduk.
32 yıldır Hülya Çavuş'un odamızda yetkili görevler aldığı halde esnafımıza mesaj atmak dışında hizmet sunmayanlara dört yıl daha onay verilip verilmeyeceğini sorduk. İzmir İl Genel Meclisi'nde, İzmir İli Tarım ve Orman Komisyonu Başkanlığı görevimde İzmir ilimiz ve ilçemiz için yaptıklarımızı anlattık. Diğer aday arkadaşlarımın da örnek aldığı 7/24 Alo Oda Hattı gibi projelerimiz başta olmak üzere projelerimizi değerli esnaf ve sanatkar arkadaşlarımızın takdirine sunduk. Seçim konuşmamızda da aynen bunları ifade ettik.
Ancak gelinen noktada görülüyor ki oda seçimlerinden ziyade siyasetin seçimi oldu. Doğruları söylemek mecburiyetindeyiz. Siyasi partilerin ilçe başkanlarının icazetiyle aday olanlar kadar odanın imkanlarını seçimden bir gün önceye kadar kullananları gördük. Sami Görgen başkanlığındaki oda yönetiminin böyle bir karar almadığı halde 20 Ocak Cumartesi günü saat 13.49'da 'Seçimler için araç kalkacak' diye odadan mesaj atılıp sonra aynı gün 17.01'de 'Odamızın otobüs bilgisi yanlışlıkla atılmıştır, özür dileriz' diye mesaj atıldığını gördük. Oda kendini yalanlamamış mıdır? Bu odanın imkanlarını kullanmak değil de nedir?
Muhtarlara baskı yapıldığını biliyoruz. 'Yıllardır oda, aidat almaktan başka ne yapıyor?' diyenler çoğunlukta olmasına rağmen siyasetin de devreye girmesiyle yaklaşık %70'lik bir esnaf kitlesinin oyu, temsil edilemez hale geldi. Siyasi düşüncelerle oluşturulan korku ortamıyla esnafımızı kamplaştırmaya çalıştılar. Bu seçimde siyaset kaybetmiştir. Ancak siyasi düşünceler yüzünden esnafın %70'e yakını, odanın şu anki halinden memnun olmadıkları halde bu durum hiçbir şeyi değiştiremedi.
Bundan sonra oda seçimlerimizin siyasetten uzakta geçmesini, sade ve sadece esnafın adayı olanların ön plana çıkacağı şekilde yapılmasını temenni ediyoruz' ifadelerini kullandı.
Adaylık sürecinde sadece esnafına güvenerek yola çıktığını dile getiren Ödemiş Bilumum Gıda Maddeleriyle Uğraşanlar Odası Adayı Bozkan, 'Ben Şaban Bozkan olarak sadece esnafın sesi ve kulağı olarak yapılan genel kurul kongresine aday oldum. Ama hiçbir siyasi parti gücünü kullanmadan seçimlere girdim. Bu bakımdan vicdanım rahat.
Başkan adaylarından;
1.Fatih Kök;
A) Zabıta müdürüyle birlikte adaylık açıklamasını basın önünde yapmış, Zabıta Müdürü, tek tek pazarcı esnafını gezerek resmi sıfatını kullanarak oy istemiştir.
B) Gıda Maddeleri Odası seçimlerinde tarafsız olması gereken İlçe Başkanı Halil Demir, seçime müdahil olup sanki bir siyasi parti seçimi yapılıyormuş gibi köy ve mahalle muhtarlarını arayarak ve yanına çağırarak Fatih Kök adına oy istemiştir.
2.Orhan Şengül;
A) Daha yapılmamış seçimin galibini seçim sanki yapılmış gibi bir yerel gazetede 20 Ocak 2018 Cumartesi günü seçime saatler kala 'Orhan ŞENGÜL başkan oluyor' diye haber yaptırarak esnafımızın iradesini yok saymıştır. Kongre salonunda üyelere tarafımdan bu hususta bilgilendirme yapılmıştır.
B)Ödemiş Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Turgut Usluca, seçim öncesi ve seçim günü tarafsız olması gerekirken Orhan Şengül için kongre merkezinde var gücüyle oy istemiştir.
C) Gıda Maddeleri Odası seçimlerinde tarafsız olması gereken eski İlçe Başkanı Nazan Dönmez, seçime müdahil olup sanki bir siyasi parti seçimi yapılıyormuş gibi köy ve mahalle muhtarlarını arayarak ve yanına çağırarak Orhan Şengül adına oy istemiştir.
Sayın esnafımız, sizin de şahit olduğunuz gibi yukarıda anlattığım olaylar ve Ödemiş ilçesinde yaşamamdan ve bulunduğum konumdan dolayı daha açıklayamayacağım tüm bu gelişmeler doğrultusunda seçimlerin ne kadar sağlıklı yapıldığını sizlerin takdirine bırakıyorum!!!' dedi.
Haber: Turgay KONURALP