Eğitim şart mıdır?
15-20 yıldır tartışıyoruz. Liselerde katsayı meselesi ile liseler arasındaki farkların ne olduğunu özellikle kırsaldaki veliler hiç...
15-20 yıldır tartışıyoruz. Liselerde katsayı meselesi ile liseler arasındaki farkların ne olduğunu özellikle kırsaldaki veliler hiç bilmiyor. Geçen eğitim-öğretim yılını da içine alan salgın gerekçesi ile yüz yüze eğitim veren okulların uzaktan eğitim vermesi nedeniyle kırsaldaki öğrencilerde de okula karşı bir mesafe yaratmıştı. İki yıl okula gelmeden sınıf geçen öğrenciler, yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte 'sınıf geçme' tedirginliği yaşamaya başladılar.
Özellikle meslek lisesi öğrencilerinde gözlemlenen derslere ilgi göstermeme ve çabuk sıkılma eğilimleri, çok sayıda öğretmen tarafından dile getirilmeye başlandı.
12 yıllık eğitimin zorunlu olması nedeniyle çıkış arayan kimi veliler de ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar. 'Bizim çocuk okumayacak hocam, benim de elemana ihtiyacım var. Ne yapacağız?' sorusu ile sık karşılaşır olduk.
Mevcut durumu kısaca özetlersek: Anadolu Liseleri gençleri üniversite sınavına, Meslek ve Teknik Liseleri okul sonrası kısa yoldan mesleğe, Mesleki Eğitim Merkezleri erken yaşta meslek sahibi olmaya, Açık Lise de okula gitmeyi sevmeyen veya gidemeyen öğrencileri üniversiteye hazırlıyor…
Malumdur ki herhangi bir okula gitmeden ve ders çalışmadan diploma veren okul da halen mevcut değil…
Durum böyle olunca işin içine okul tercihi yapmak ve diploma almak gibi hedeflerin nasıl gerçekleştirileceği sorgulanıyor.
Temmuz ayı ortalarında çıkan bir habere odaklanırsak şu özet bilgi ile karşılaşıyoruz: 'Milli Eğitim Bakanlığı, Mesleki Eğitim Merkezlerini güçlendiriyor. Geleneksel çıraklık, kalfalık ve ustalık eğitimi verilen Mesleki Eğitim Merkezleri mezunlarının istihdam oranlarının yüzde 88 gibi oldukça yüksek oranda gerçekleştiren MEB, bu merkezleri güçlendirmek için yeni adımlar atmaya devam ediyor.
Öğrenciler, bu merkezlerde dört yıl boyunca haftada bir gün okulda eğitim alırken diğer günler işletmelerde beceri eğitimi alıyorlar. Dört yıl boyunca da asgari ücretin üçte biri kadar ücret aldıkları gibi iş ve meslek hastalıklarına karşı da sigortalanıyorlar. Mesleki Eğitim Merkezlerindeki öğrenci sayımızı artırmak istiyoruz. Bu amaçla kapsamlı bir çalışma programı hazırladık. Önümüzdeki eğitim öğretim yılı itibarıyla Mesleki Eğitim Merkezlerine devam eden öğrenci sayısını 250 binin üzerine çıkartmayı hedefliyoruz.'
İşte bu gelişmeler çerçevesinde alınan bir kararla meslek liselerinde Mesleki Eğitim Merkezi sınıflarının da açılması kararı alındı. Bu karar yeni.
Bu şu demek: Kısa yoldan çalışma hayatına atılmak ve okulla en kısa zamanda ilişkisini kesmek isteyen öğrenciler ikametgahlarına en yakın meslek liselerinde bu eğitimi alabilecekler. Örneğin, Ödemiş Çıraklık Eğitim Merkezi'nde eğitim alan bir öğrenci artık Kaymakçı'daki Çok Programlı Lise'de bu eğitimi alabilecek.
Bu gelişme; Kaymakçı, Ovakent ve Birgi çevresindeki işletme ve çalışanlar için büyük fırsat. Ödemiş veya çevre ilçelerdeki işletmelerde çalışan Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) diğer adıyla Çıraklık Eğitim Merkezi öğrencileri, artık Ödemiş'e gitmek zorunda kalmayacaklar. Çırak, kalfa, usta ve usta öğreticilik belgeleri için başvurular bundan böyle Ovakent, Birgi ve Kaymakçı Çok Programlı Liselerinde eğitim alabilecekler. Böylece, bu bölgelerde belgesi olmayan çalışanlar da bu okullardan yararlanabilecekler.
Kayıt yaptırdıktan sonra öğrencilerin sigortaları okul tarafından yapılıp beş gün işletmede bir veya iki gün de okuldaki derslere katılacaklar.
Yeni programla birlikte Kaymakçı, Birgi ve Ovakent'teki meslek liselerinde, Anadolu Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Mesleki Eğitim Merkezi programı açılmış oldu. MESEM kayıt şartları ve gerekli bilgiler için adı geçen okullara başvurmak gerekiyor. Kayıtlar, aralık ayı sonuna kadar.
Peki Mesleki Eğitim Merkezi nedir?
Ortaöğretim kademesinde eski adı Çıraklık Eğitim Merkezi olan mesleki eğitim okuludur. Yine Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlıdır. Öğrenciler, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda hem çalışarak hem okuyarak eğitim alır. Eğitim süresi yine dört yıldır. Meslek liselerindekinden farklı olarak okul eğitimi, haftada bir gündür. Diğer günlerde işletmelerde mesleki eğitim yapılır. Pratik eğitim esastır ancak teorik eğitim de ihmal edilmez. Okul devamsızlık sınırı, yıllık altı gündür. İşletmelerde mesleki eğitim ilk seneden son seneye kadar devam eder. Üçüncü yılın sonunda öğrenciler Kalfalık sınavına, dördüncü yılın sonunda ise Ustalık sınavına alınır. Başarılı olanlara belge verilir. Okulu bitirenler, aynı zamanda lise diplomasına sahip olurlar.
Bu gelişme sadece Kaymakçı, Ovakent ve Birgi'deki okullar için değil elbette. Bütün meslek liselerinde aynı program sınıfları açılacak.
Yıllardır 'çıraklık ölüyor' serzenişleri duyulurdu. Dilerim, kısa yoldan çalışarak hayata atılmak isteyen öğrenciler için sağlıklı bir yöntem olur.
Eğitim şarttır; ailede başlar, okulda gelişir! Çevrede olgunlaşır…