EGE ÜNİVERSİTESİ ÖDEMİŞTE İKİ YENİ BÖLÜMÜ TANITTI
YILMAZ: &ldquoKÜÇÜK MENDERES ÜNİVERSİTESİ&rsquoNİN ALTYAPISINI HAZIRLIYORUZ&rdquo  Ege Üniversitesi, Ödemiş Sağlık Yüksekokulu&rsquonda yeni dönemde öğrenci alımı yapacağı...
YILMAZ: 'KÜÇÜK MENDERES ÜNİVERSİTESİ'NİN ALTYAPISINI HAZIRLIYORUZ'
4 yıllık 'Çocuk gelişimi' ve 'Paramedik' bölümlerinin tanıtımı için Sağlık Yüksekokulu konferans salonunda gerçekleşen panele Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, Ödemiş Cumhuriyet Başsavcısı Celal Tekin, İlçe Emniyet Müdürü Ramazan Çankaya, akademisyenler, belediye meclisi üyeleri, kurum müdürleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Ege Üniversitesi Ödemiş Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Aynur Türeyen, panelin 'Ödemiş'te sağlık yüksekokulu kapanıyor mu, açılıyor mu' sorularına en net yanıt olacağını ifade ederek, Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem'e desteklerinden dolayı teşekkür etti.
'KAPANDIYDI-AÇILDIYDI DİYE BAKMIYORUZ'
Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem de Ödemişliler adına heyecanlı bir gün yaşadıklarına dikkati çekerek, 'Kent hafızalarında belki de on yıllar küçük birer parça oluyor. Ama bugün gelecek on yıllar açısından büyük öneme sahip bir adım atıyoruz. 1996 yılından bu yana ilçemizde faaliyet gösteren Yüksekokulumuza dört yıllık iki program kazandırılıyor. Ege Üniversitesi, İzmir'in ilçelerinde hep var oldu. Bugün de kapandıydı-açıldıydı diye bakmıyoruz. Açılacak iki bölümün ve ilerleyen dönemde açılacak yeni bölümlerin Küçük Menderes Üniversitesi'nin temelleri olsun diyorum.
Çünkü sokaklarında binlerce üniversiteli gencin dolaştığı bir ilçede bu durumun kültürel yapıya olumlu etkilerini hayal ediyorum. Üniversite konusuna asla ekonomik gözle bakmıyorum, ancak öğrencilerin etkileşimleriyle üniversite kentin yapısını değiştirecektir. Rektörümüz Sayın Candeğer Yılmaz'a ve senato üyelerine teşekkür ediyorum' dedi.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Ege Üniversiteli olmanın da Ege Üniversitesi'ni var etmenin de büyük bir ayrıcalık olduğunu belirterek, '20 yılı aşan bir süredir Ödemiş'teyiz. Ödemiş'in eğitim kenti kimliği nedeniyle buradayız. Bugün 70 bini aşan nüfusuyla Ege Üniversitesi büyük bir ailedir. Yüksek öğrenim tarihimizde Türkiye'de kurulan dördüncü üniversite olan Ege Üniversitesi'nin ilçelerde de var etmenin sevincini yaşıyoruz. Bu eğitim kurumumuzun daha iyi hale gelmesi, bilgi üretmesi için adımlar atıyoruz. Bilindiği üzere Ödemiş'te dört yıllık hemşirelik bölümümüz mevcuttu.
'HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ FAKÜLTELEŞTİ'
İlerleyen dönemde üniversitemizde hemşirelik fakültesi kuruldu. Aynı adla başka bir fakülte olamayacağı için Ödemiş'te hemşirelik bölümümüze öğrenci almamaya başladık. Ancak senatomuzda her zaman Ödemiş'te yeni bölümlerin açılmasını konuştuk. İlk etapta sağlıklı nesiller yetiştirme açısından büyük öneme sahip çocuk gelişimi bölümünün Ödemiş Sağlık Yüksekokulu bünyesinde lisans eğitimi vermesi konusunu senatomuzda onayladık. Daha sonra YÖK tarafından da onaylandı.
3-4 yıldan bu yana da gündemimizde Paramedik bölümü vardı. Bu dosya benim uzun zamandır masamdaydı. Başta Agah Hocamız olmak üzere bu konuda önemli çalışmalar yaptılar. Bu alanda lisans bölümünün açılması önerisi de senatomuzdan geçti. Bugünler YÖK onayını bekliyoruz.
Bugün de kentin bilincini geliştirmek, açtığımız bölümleri halkımıza benimsetmek adına panel düzenledik. Eğitim onu benimseyen insanların hayata geçirmesidir. İzmir'de ilk defa açtığımız bölümleri tanıtıcı bir panel düzenliyoruz. Bunu da yerel yönetimimizle gerçekleştiriyoruz.
Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl vizyonuna uygun insana en iyi değeri ve hizmeti veren nesiller yetiştirmek adına yeni bölümler açmaya devam edeceğiz. Aynı zamanda yeni açılan bölümlerle Küçük Menderes Üniversitesi'nin altyapısını hazırlamak istiyoruz. Çünkü buradaki üç ilçemiz gelecekte Küçük Menderes Üniversitesi'ni oluşturabilir. Bu ölçekte kampuslar oluşturulabilir.
'EGE'DEKİ ÜNİVERSİTELER EGE ÜNİVERSİTESİ'NDEN DOĞMUŞTUR'
Dokuz Eylül Üniversitesi, 1982 yılında Ege Üniversitesi'nden doğmuştur. Denizli, Muğla, Manisa, Afyonkarahisar ve Uşak'taki üniversiteler de Ege Üniversitesi tarafından desteklenmiştir. Biz Ödemiş'te ve buradaki ilçelerde oluşacak üniversiteyi de destekleyebiliriz. Bu doğrultuda daha önce de Orman Fakültesi ve Veterinerlik Fakültesi için Küçük Menderes havzasını düşünmüştük' dedi.
Yılmaz'ın konuşmasının ardından sunumlar eşliğinde 4 yıllık 'Çocuk gelişimi' ve 'Paramedik' bölümlerinin tanıtımı yapıldı.
Çocuk Gelişimi bölümünü Doç. Dr. Hatice Bal Yılmaz anlattı. Çocuk Gelişimi bölümünün 2016-2017 eğitim yılından itibaren 50 öğrenci ile faaliyete geçeceğini aktaran Yılmaz, lise ve meslek lisesi çıkışlı öğrenciler arasından YGS-5 puan türüne göre öğrenci alınacağını belirtti.
Bugüne dek Türkiye'deki 22 üniversitede Çocuk Gelişimi bölümünün açıldığını aktaran Yılmaz, Ödemiş'te açılacak lisans bölümünün Türkiye'de devlet üniversiteleri arasındaki 9. bölüm olacağını ifade etti. Çocuk Gelişimi mezunlarının çalışma alanlarının çok geniş olduğunu da sözlerine ekleyen Yılmaz, bu alanda yetişmiş personel ihtiyacının hızla arttığını vurguladı.
'AMBULANSLARDA HEKİM YOKSA PARAMEDİK ZORUNLU'
Paramedik bölümüyle ilgili iki sunum gerçekleştirildi. Prof. Dr. Agah Çertuğ, hastane öncesi acil bakım hizmetlerini kapsayan paramedik mesleğinin tarihçesini paylaşarak, dünyada bu alanda atılan önemli adımları ve Türkiye'ye yansımalarını paylaştı. Çertuğ, ilkyardım eğitimi konusunda da kurumlara çağrı yaparak, herkesin güvenilir kurumlardan ilkyardım eğitimi alması gerektiğini belirtti.
Yrd. Doç. Dr. Ali Ekşi de paramedik mesleği ve eğitim süreciyle ilgili katılımcıları aydınlattı. Ekşi, ambulanslarda hekim olmaması durumunda paramedik olmasının zorunlu olduğuna vurgu yaparak, bu nedenle paramediklerin çok nitelikli bir eğitimden geçirilmesi gerektiğini aktardı. Bugüne dek önlisans seviyesinde eğitim verildiğini ancak son dönemde düzenlenen çalıştaylar ile eğitimin niteliğinin artırılması ve bilgi üretiminin gelişimi adına lisans düzeyinde eğitimin gerekli hale geldiğini aktardı.
Sunumların ardından sorular yanıtlandırıldı. Panelin sonunda panelistlere teşekkür belgeleri ve çiçek verildi. Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz'a plaket takdim etti. Ege Üniversitesi Ödemiş Sağlık Yüksekokulu'nca Rektör Yılmaz ve Başkan Badem'e plaket verildi.
Nihat Çakıroğlu / Başar Uçar