Diyabet nedir?
Kandaki glukoz (şeker) düzeyini dengeleyen insülin hormonunun eksikliği ve/veya yeterince salgılanmasına rağmen, vücutta kullanılamaması sonucu oluşan...
Kandaki glukoz (şeker) düzeyini dengeleyen insülin hormonunun eksikliği ve/veya yeterince salgılanmasına rağmen, vücutta kullanılamaması sonucu oluşan kronik (ömür boyu devam eden )bir hastalıktır.
Belirtileri
- Çok su içme
- Çok idrara çıkma
- Gece sık idrara çıkma
- Çok yemek yeme
- Ağırlık artışı veya zayıflama
- Bulanık görme
- Bayanlarda vajinal kaşıntı
Diyabetin tipleri
- Tip 1 diyabet (Daha çok çocuk ve gençlerde görülen)
- Tip 2 diyabet (Toplumda daha sık görülen)
- Gebelik diyabeti (Gestasyonel diyabet)
- Başka hastalıklarla gelişen diyabet
Kimlerde görülebilir?
- Yakın ailede diyabet öyküsü olanlarda
- Kalp-damar hastalığı olanlarda
- Obez olanlarda
- Kan yağları yüksek olanlarda
- Hipertansiyonu olanlarda
- İnsülin direnciyle beraber diğer klinik belirtileri olanlarda
- Gebelikte diyabet geçirenlerde
- İri bebek doğuranlarda
- 45 yaş üstü bireylerde
Nasıl beslenmeliyiz?
- Öğün atlanılmamalı ve 3 ana, 2-3 ara öğün yapılması gerekmektedir.
- Sebze ve meyveler, kabukları ile beraber günde en az beş porsiyon tüketilmelidir.
- Şeker ve şekerli besinler (bal, reçel, pekmez, hamur işleri…) tüketilmemelidir.
- Basit karbonhidratlar (şeker, bal, reçel, pekmez, hamur işleri…) yerine kompleks karbonhidratlar (posa 25-30 g/gün) tüketilmelidir.
- Kızartılmış-kavrulmuş besinler yerine ızgara/haşlama/fırında yapılan besinler tüketilmedir.
- Kolalı-gazlı içecekler ve hazır besinler tüketilmemelidir.
- Meyve suyu yerine meyvenin kendisi tüketilmelidir.
- Sakatatlar (ciğer, işkembe, paça…) ve işlenmiş etler (salam, sucuk, sosis…) tüketilmemelidir.
- Bol bol su tüketilmelidir.