Demir eksikliği ve beş demir deposu besin
Halk arasında kansızlık olarak bilinen demir eksikliği anemisi, kandaki kırmızı kan hücrelerinin hemoglobin miktarının azalması sonucunda...
Halk arasında kansızlık olarak bilinen demir eksikliği anemisi, kandaki kırmızı kan hücrelerinin hemoglobin miktarının azalması sonucunda oluşur.
En çok görülen kansızlık türleri arasında yer alır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre; hemoglobin değerlerinin hamile olmayan kadınlarda 12 gr/dl, erkeklerde 14 gr/dl'nin altına düşmesi durumu, 'anemi' olarak adlandırılmaktadır.
Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerine rengini veren oksijenin kanda taşınmasını sağlayan bir proteindir. Demir de hemoglobinin temel yapısına giren bir elementtir ve akciğerden alınan oksijenin hemoglobine bağlanarak dokulara aktarılmasında büyük önem taşır. Demirin eksik olduğu durumlarda anemi oluşur ve buna bağlı olarak da 'demir eksikliği anemisi' tanısı konur. İstatistiklere göre dünyada kadınların %35'inde erkeklerin % 20'sinde ve hamilelerin %50'sinde demir eksikliği anemisi (kansızlık) görülür.
İlaç ve beslenme ile aneminin tedavisi yapılır. Bu hafta size demir içeriği yüksek olan beş besinden bahsetmek istiyorum.
Kuru meyveler
Vitamin ve mineral içeriği yüksek olan kuru meyveler, antioksidan açısından da değerlidir. Demir eksikliği için en çok tercih edilenler başında kuru üzüm ve kuru incir gelir. 100 gram kuru üzüm, içerdiği demir sayesinde günlük ihtiyacımızın %23'ünü karşılar. Kuru meyvelerin glisemik indeksi yüksek olduğu için porsiyon kontrolüne dikkat edilmesi gerekir.
Pekmez
Demir eksikliği tedavisinde ilk akla gelen besin, pekmez diyebiliriz. Bir tatlı kaşığı pekmez, 1 mg demir içerir. C vitamini ile tüketilirse demir mineralinin emilimi artar.
Yumurta
Anne sütünden sonra bilinen en iyi protein kaynaklarından biri olan yumurta, aynı zamanda iyi bir demir deposudur. Yumurtanın içerisindeki demirden yararlanmak için yanında yeşil yapraklı sebzelerle tüketilmesinde fayda var.
Et ve et ürünleri
Demir içeriği yüksek olan besin gruplarından birisi de et ve et ürünleridir. İçeriğinde çinko, fosfor, selenyum gibi minerallerin yanı sıra A ve B vitamini de bulunur. Demirin C vitamini ile birlikte tüketilmesi ve porsiyon kontrolünün yapılması önemlidir. Örneğin, kırmızı et tüketirken yanında bol yeşillikli salata ve limon kullanılması, demir emilimine yardımcı olur.
Kurubaklagiller
Lifli yapısı sayesinde bağırsak çalışımında oldukça yardımcı olan nohut, kuru fasulye, mercimek, barbunya, kuru börülce gibi kurubaklagiller aynı zamanda güzel bir demir kaynağıdır. Et grubunu tüketmeyen veya vejetaryen beslenenler için besleyicidir. İçerisinde A, C ve E vitaminleri bulunur. Bir porsiyon kurubaklagil, 4 mg demir içerir.