Dekar başına 21 lira destek

Bakanlar Kurulu'nun � Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar”ı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, Çiftçi Kayıt...

Bakanlar Kurulu'nun '2017 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar'ı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne dahil olan çiftçilere bu yıl için ödenecek tarımsal destekler belli oldu. Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında Küçük Menderes Havzası'nda yoğun olarak ekilen mısır ve patates için dekar başına 17 lirası mazot, 4 lirası gübre olmak üzere 21 lira destek verilecek. Buğday, arpa, çavdar ve yulaf için dekar başına 13 lirası mazot, 4 lirası gübre olmak üzere toplam 17 lira, yem bitkileri, kuru soğan ve diğer ürünler için dekar başına 9 lirası mazot, 4 lirası gübre olmak üzere 13 lira destek verilecek. Nadas için de 5 liralık mazot desteği verilecek.

 

Ödemiş İlçe Tarım Müdürlüğü, yapılacak olan tarımsal destekle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, 'Bölgemizde üretilen ürünlerin kuru alanda ya da sulu alanda yetiştirilmesi verilen destek miktarında oynamalara yol açabiliyor. Bölgemizin ana geçim kaynağı tarım olduğu için, devletimizin aldığı bu karar havzadaki çiftçiler için güvence olacak. Ekonomik geçimini tarımla sağlayan Ödemiş bölgemizin patatesi nihayet güvence altına alınacak. Çiftçimizin yüzü gülecek' denildi.

 

Arıcılığa kovan başına 10 lira destek

 

Toprak Analizi Desteği olarak asgari 50 dekar ve üzeri tarım arazilerinde, her 50 dekar araziye kadar analiz başına yetkili toprak analiz laboratuarlarına 40 lira destek sunulacak. Organik Tarım Desteği için kategorilerine göre dekara 10 – 100 lira ve arıcılığa da kovan başına 10 lira destek sağlanacak. İyi Tarım Uygulamaları desteklemesi; çeltik, örtü altı, süs bitkileri, tıbbi hoş kokulu bitkiler, meyve ve sebzeler için dekara 10-150 lira arasında destek verilecek ve ayrıca bu sene alabalık, çipura, levrek için kilogram başı 25 kuruş olarak İyi Tarım Uygulamaları kapsamında üreticiler desteklenecek.

 

Sulu mısır dekar başına 90 lira

 

Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli'ne göre yem bitkileri desteği, yapay çayır mera ve yonca için 4 yıl, korunga için 3 yıl süreyle, tek yıllık yem bitkileri ekilişlerinde ise üretim yaptıkları yıl için ürünü hasat etmeleri kaydıyla dekar başına verilecek destekler de belirlendi. Bu kapsamda kuru yoncaya yıllık dekar başına 40 lira, sulu yonca ve korungaya yılda dekara 60 lira, tek yıllıklar, silajlık tek yıllıklar, silajlık kuru mısır için dekar başına 40 lira, yapay çayır mera yılda dekar başına 60 lira, silajlık sulu mısır dekar başına 90 lira olarak belirlendi. Yeraltı sularının yetersiz seviyede ve suyun kısıtlı olduğu Bakanlıkça tespit edilen havzalarda ise, 2017 yılında ekilen fiğ, Macar fiği, burçak ve mürdümük için yem bitkisi desteğine ilave yüzde 50 destek verilecek.

 

Ece Köseoğlu

 

 

Bakmadan Geçme