'Değerlerin'- 5 Ödemiş Şehir!

Sevgili Ödemişli dostlarım, yeni bir haftanın hepimize sağlık, şans ve huzur getirmesini diliyorum. Geçen hafta başından...

Sevgili Ödemişli dostlarım, yeni bir haftanın hepimize sağlık, şans ve huzur getirmesini diliyorum. Geçen hafta başından itibaren köşemde yer verdiğim 'Ödemiş Değerlerine' bu hafta da kaldığım yerden devam edeceğim.

Ancak bir detayı sizinle paylaşmak isterim. Şehrin değerli simalarından Araştırmacı ve Tarih Öğretmeni Sayın Behiç Galip Yavuz, nezaket gösterip beni aradılar. Öncelikle yazılarımı takip ettiğini ve bu son seri olan 'Ödemiş, Değerlerine Sahip Çık' yazılarımın kaynağının belediye sitesi olduğunu okuduğunu ve çoğu bilginin kendisinden izinli alınıp siteye eklendiğini ifade etti. Bu bilgiye sahip olmak, beni ziyadesiyle sevindirmiştir. 'Sezar'ın hakkı Sezar'a.'

Yazı dizimin en başında şehrin sadece efelerden ibaret olmadığını, içinden yazar çizer, siyasetçi, sporcu ve ilim adamı çıkaran bir şehir olduğunu belirtmiştim. İşte bana göre kıymetli insanların da (ben hepsini bilemeyebilir, kaynaklardan eksik bilgiler alabiliri mi de dikkate alarak…) değer bulmalarının vaktidir. Yazımın son birkaç gününü de bu kıymetli insanlara ayıracağımı ifade etmiştim zaten hatırlayanlarınız olacaktır.

Bu detayı da sizinle paylaştıktan sonra gelelim kaldığımız yerden devam etmeye.

Ödemiş Cumartesi Pazarı:

Türkiye'nin En Büyük Açık Alışveriş Merkezi

Küçük Menderes Havzası'nın en önemli pazarı, Ödemiş Cumartesi Pazarı'dır. Belirlenen 38.000 metrekarelik alanda 1100 yöre üreticisi, 850 sergici esnaf, yılın her cumartesi günü Ödemiş'in sokak ve caddelerinde doğal, ucuz, taze çok çeşitli ürünlerini satmak için tezgahlarını kurar ve yerlerini alırlar. Cumartesi Pazarı, kendi içerisinde kadın el sanatları, peynir, üretici ve mahsul pazarı gibi bölümlerden oluşmaktadır.

Bu topraklardaki tarımla geçinen halk, ihtiyaçlarını her cumartesi kurulan Ödemiş Pazarı'ndan temin eder. Binlerce köylü, kendi ailesinin tüketeceği sebzesini, meyvesini, yumurtasını, zeytinini, hayvanından elde ettiği yağını, peynirini, kışlık peksimetini, salçasını, tarhanasını atalarından gördüğü doğal yöntemlerle üretir. Bu ürünlerin fazlaları, her cumartesi erken saatlerde pazar tezgahlarındaki yerlerini alır. Bu, yıllardır değişmeyen Ödemiş'in pazar kültürüdür.

Ödemiş Cumartesi Pazarı, çevre il ve ilçelerden gelen ziyaretçilerin cazibe merkezi haline gelmiştir.

Kadın El Sanatları:

İpekçilik

Özellikle kadınların kendi el emeklerini sergileyip sattıkları 'KADIN EL SANATLARI PAZARI' bölümü, acentelerin tur programlarında yer almaktadır. Bu bölümde özgünlüğünü korumakta olan dantel, iğne oyası, mekik oyası ve kanaviçe gibi her türlü el işleri satılmaktadır.

İğne oyaları, bilindiği gibi çok eski yıllardan günümüze ulaşan, ilgi çekici bir el sanatıdır. Küçük dikiş iğnesi ile yapılan oyalar, motiflerine göre adlandırılmaktadır. Ödemiş çevresinde oya yapımında kullanılan iplikler, oyacılar tarafından özel olarak hazırlanmaktadır. Kumaş ve başörtüsü kenarına yapıldığı gibi oya motiflerinin birleştirilmesi ile çeşitli boylarda farklı amaçlarla kullanılabilecek örtüler de yapılmaktadır.

Ayrıca belediyece açılan çeşitli kurslarda tel kırma ve hediyelik eşya üretimi yapılmaktadır. Yörede üretilen ipekli kumaşlar, tüm Türkiye'de pazarlanmaktadır. Kentte çeşitli zamanlarda Ödemiş İpeği'nden tasarlanan elbiseler, düzenlenen defilelerde sergilenmektedir.

Küçük Menderes Havzası, eski çağlardan beri önemli bir ipek üretim merkezi olmuştur. 17. yüzyılda Evliya Çelebi, Birgi'den yüklerle bütün vilayetlere ipek gönderildiğini belirtirken ipek üretimi, kısa zamanda Ödemiş'te de yapılmaya başlandı.

Ödemiş Kent Konseyi Kadın Meclisi'nin 2010 yılından beri yürüttüğü 'Geleneksel İpekböcekçiliğini Teşvik ve Geliştirme Projesi' kapsamında Ödemiş Belediyesi'nin destekleri ve Bursa Koza Birlik işbirliği ile ipekböceği yetiştiriciliği, ilçede önemli ölçüde yaygınlaştırılmış ve üretici sayısı arttırılmıştır. Birçok aile, 2010 yılından beri ipekböceği yaş koza üretimi ile aile ekonomilerine katkı sağlamaktadır.

Ayrıca Ödemiş İpeği; okullarda, özel kurs ve çeyiz evlerinde Türk işi, el nakışı, makine nakışı, fırça ile batik boyamada yaygın olarak kullanılmakta, boyun mendili, yaka mendili, fular, başörtüsü, vitrin takımı, salon takımı, masa örtüsü, sehpa örtüsü, peçete vs. kişilere özgü pek çok ürün elde edilmektedir.

Yarın kaldığımız yerden devam edeceğiz. Kendinize ve kentinize iyi bakmanız dileğiyle.

Sevgiler…

Bakmadan Geçme