DAMAR SERTLİĞİ
Vücuttaki kan damarlarının bir kısmının veya tamamının sertleşmesi sonucu, esnekliklerini kaybetmesine halk arasında “Damar kireçlenmesi', Tip...
Vücuttaki kan damarlarının bir kısmının veya tamamının sertleşmesi sonucu, esnekliklerini kaybetmesine; halk arasında 'Damar kireçlenmesi', Tip dilinde ise; 'Arterio Sklerz' veya 'Atheroma' denir.
Sebebi; Kan damarlarının iç kısımlarındaki hücrelerin esnekliğini kaybedip, zayıflaması veya kandaki yağ maddelerinin birikinti yaparak, damarı darlaştırmasıdır.
Belirtileri; Baş dönmesi, baş ağrısı, titreme, yürürken sendeleme, düşünme ve öğrenme gücünde zayıflama, sinirlilik veya damarın sertleştiği bölgelerde ağrılar görülür.
İlk belirtiler görüldüğünde tedbir alınacak olursa, korkulacak bir şey yoktur. Hastanın neşe ve cesaretini kaybetmemesi ve doktorun tavsiyelerini yerine getirmesi iyileşmeye atılacak ilk önemli adımdır. Damar sertliği teşhisi konan kimse; perhiz yapmalı, alkol ve sigara gibi keyif verici maddeleri bırakmalı; yumurta, tereyağı ve benzeri yiyecekleri terk etmeli, tuzu da azaltmalıdır. Ayak damarlarında meydana gelebilecek herhangi bir hastalığı önlemek için de dar ayakkabı giymekten kaçınmalıdır.
* Sözün kısası; Hayatına tam anlamıyla çeki-düzen vermelidir.
Ayrıca aşağıdaki reçetelerden biri veya birkaçı uygulanır:
Reçete: 1 – Malzeme: Mandalina.
Uygulanışı: Bir adet mandalina, soğuk su ile yıkandıktan sonra, kabuğu ile birlikte ezilir ve çıkan su içilir. Aynı işlem, her gün tekrarlanır.
* Hem tedavi edici, hem de felci önleyicidir.
Reçete: 2 – Malzeme: Sarımsak, Alkol.
Hazırlanışı: Yarım litrelik temiz, renkli bir şişeye 2 su bardağı alkol konur üzerine 2 su bardağı dolusu, kabukları soyulmuş kuru sarımsak ilave edilir ve şişenin ağzı iyice kapatılır.
* Normal sıcaklıkta fakat güneş gören bir yerde 15 gün bekletilir. Sonra aşağıda tarif edildiği şekilde kullanılır:
Öğle yemeklerinden önce: Şişe, iyice çalkalanır. 1 çay bardağı suya 2 damla konup, içilir. Ertesi gün 3 damla, üçüncü gün 4 damla, dördüncü gün 5 damla aynı şekilde içilir. Her gün birer damla artırmaya devam edilerek 25 damlaya kadar çıkılır. Yani 24 üncü gün, 25 damla içilir. 25 inci gün, 24 damla içilir.
* Sonra aynı şekilde, her gün birer damla eksik içilerek, 2 damlaya kadar inilir.
* 48 gün süren bu uygulamadan sonra 15 gün ara verilir.
Reçete: 3 – Malzeme: Patates.
Uygulanışı: 1 adet çiğ patates, soyulup, iyice yıkanır ve rendelenir. Çıkan su sabahları aç karına içilir.
* Aynı işlem, her gün tekrarlanır.
Reçete: 4 – Malzeme: Kiraz, Süt.
Uygulanışı: Bir gün boyunca 1,5 kilogram kiraz yenip 5 su bardağı süt içilir. Ertesi gün, her şey yenilebilir.
* Aynı şekilde, bir hafta devam edilir.
Reçete: 5 – Malzeme: Limon, Su.
Hazırlanışı: Sabah kahvaltısında; 1 su bardağı ılık suya, bir kahve fincanı limon suyu katılıp, içilir.
Reçete: 6 – Malzeme: Nohut, Rezene (Foeniculum dulcis), Anason, Acıbadem, Su.
Hazırlanışı: 4 bardak suya; 2 çorba kaşığı nohut, 1 tatlı kaşığı rezene tohumu, 1 tatlı kaşığı anason ve 1 çorba kaşığı acıbadem konur ve kaynatılıp, süzülür.
* Günde 3 kere, birer çay bardağı içilir.
Reçete: 7 – Malzeme: Papatya çiçeği, Su.
Hazırlanışı: 4 bardak suya: 5 çorba kaşığı papatya çiçeği konur. Kaynatılıp, süzülür.
* Günde 3 kere, birer çay bardağı içilir.
Reçete: 8 – Malzeme: Kekik suyu, Hünnap (Çiğde).
Hazırlanışı: 2 su bardağı suya 2 çorba kaşığı kekik konur. Kaynatılır, süzülür.
Suyuna 4 çorba kaşığı hünnap ilave edilir. Tekrar kaynatılıp, süzülür.
* Günde 2 kere, bir çay bardağı içilir.
Reçete: 9 – Malzeme: Şahtere (Fumaria officinalis), Su.
Hazırlanışı: 4 bardak suya; 50 gram şahtere konur. Kaynatılıp, süzülür.
* Günde 3 kere, birer çorba kaşığı içilir.
Reçete: 10 – Malzeme: Kralotu kökü, Su.
Hazırlanışı: 4 bardak suya, 20 gram kralotu kökü konur. 10 dakika kaynatılıp, süzülür. Günde 2 kere, birer çorba kaşığı içilir.
Reçete: 11- Malzeme: Karabaşotu (Lavendula staechas), Su.
Hazırlanışı: 4 bardak suya; 2 tutam karabaşotu konur. Kaynatılıp, süzülür.
* Yemeklerden önce, birer çorba kaşığı içilir.
Reçete: 12-Malzeme: Pazı, Su.
Hazırlanışı: 4 bardak suya, 250 gram yıkanmış pazı konur. 20 dakika kaynatılıp, süzülür.
* Günde 3 kere, birer çay bardağı içilir.
Reçete: 13-Malzeme: Zeytin yaprağı, Ökseotu, Söğüt yaprağı, Ardıç tohumu, Biberiye özsuyu, Defne özsuyu, Hıltan özsuyu, Reçine yağı, Portakal yağı, Alıç marmelattı, Limon, Su.
Hazırlanışı: Tencereye 50 gram zeytin yaprağı, 50 gram ökseotu, 50 gram söğüt yaprağı, 50 gram ardıç tohumu konulur, üzerine 24 su bardağı su dökülüp kaynatılır.
Hazırlanışı: Tencereye 50 gram zeytin yaprağı, 50 gram ökseotu, 50 gram söğüt yaprağı, 50 gram ardıç tohumu konulur, üzerine 24 su bardağı su dökülür. Kaynatılır. Su fokurdadıktan sonra 10 dakika daha kaynatılıp ateşten alınır. Soğuduktan sonra süzülüp buzdolabında saklanır.
- Yemeklerden yarım saat önce 1 çay bardağı alınır, 1 tatlı kaşığı alıç marmelattı karıştırılır. Üzerine yarım limonun suyu ilave edilip içilir.
- Bunun ardından, 1 çay bardağı biberiye özsuyu, 1 çay bardağı defne özsuyu, 1 çay bardağı hıltan özsuyu karıştırılır. Üzerine 20 damla reçine yağı, 20 damla portakal yağı damlatılır, karıştırılıp içilir.
Ayrıca; yerli çay, erik hoşafı, üzüm hoşafı, limonsuyu, bal şerbeti, turp suyu ve havuç suyu içilebilir; kabak, karpuz, lahana, domates, soya fasulyesi, ceviz, ayıüzümü, yeşilbiber, pırasa, enginar, çavdar ekmeği, siyahi buğday ekmeği, portakal, çilek, elma, kiraz, armut, maydanoz, sarımsak ve soğan yenebilir.