Çöven
Kökü ve dalları suyu sabun katılmış gibi köpürten, kir temizleyici bir bitkidir. Helvacılıkta ağdayı ağartmak için...
Kökü ve dalları; suyu sabun katılmış gibi köpürten, kir temizleyici bir bitkidir. Helvacılıkta; ağdayı ağartmak için de kullanılır. Kökü, büyük ve kalındır. Dışı, hafif kırmızımtıraktır. Çiçekleri, pembe-beyaz olup salkım şeklindedir. Köklerinin dövülmesinden çöven elde edilir. Çöven kökü ile kaynatılmış üzüm suyundan telbis adı verilen bir tür koyu pekmez yapılır.
İdrar söktürür. Terletir, ateşi düşürür. Vücuda rahatlık verir. Kusturur ve balgam söktürür. Cilt hastalıklarında da faydalanılır. Temizleyici olarak da kullanılır.