Çiftçi Mallarını Koruma Başkanlığı
Bizim Hasan soruyor: – Çiftçi Mallarını Koruma Başkanlığı ne iş yapar hocam? – Adı üstünde Hasan,...
Bizim Hasan soruyor:
– Çiftçi Mallarını Koruma Başkanlığı ne iş yapar hocam?
– Adı üstünde Hasan, çiftçi mallarını korur.
– Nasıl korur, korumak için ne yapar? Eskiden bizim köyde 'çeştiman' dediğimiz resmi giyimli, eli tüfekli iki adam vardı. Gün boyu kırlarda ve ovalarda dolaşırlardı. Tarlalarımızı, bahçelerimizi korurlardı. Başkasının yerinde hayvan otlatanların hayvanlarını yakalar, ceza keserlerdi. Ekili alanlarımızı olası zararlara karşı korurlardı. Her köyün özel çeştimanları vardı. Şimdilerde ben bu çeştimanlardan göremiyorum.
– Hasan, şimdi kır bekçileri var. Çiftçi Mallarını Koruma Başkanlığı Ödemiş'te. Ödemiş'in doksan dokuz mahallesi var. Her mahalleye kaç kır bekçisi düşüyor bilmiyorum. Kır bekçilerinin sayısı yetersiz olabilir. O nedenle tarla, bahçe arasında dolaşan kır bekçisi görmüyor olabilirsin.
– Hocam, bu işin da suyu çıktı. İş, particiliğe döküldü. Ödemiş'teki başkan, benim köyü nereden görsün? Onlar sadece para toplarlar, çiftçi mallarının korunması Allah'a havale edilmiştir.
– Olur mu Hasan? Yasal bir kuruluş bu, görevini yerine getirir mutlaka. Sen bu düşünceyi nereden çıkardın?
– Oraya geleceğim hocam. Çiftçi malı deyince ne aklımıza gelmeli? Mesela koyun, çiftçi mallarına girer mi?
– Niye sordun Hasan?
– Koyunlarımdan birkaç tanesi çalındı da onun için sordum. Bir de bizim köyden traktör kasası çalındı. Bunlar da çiftçi mallarına girer mi? Bunları da koruyacak mı bu başkanlık? Çiftçi mallarını koruma deniyor da korumuyorlar hocam. Korunsa böyle mi olur? Dedim ya, işi Allah'a havale etmişler.
– Hasan, Çiftçi Mallarını Koruma Başkanlığı 02.07.1941 tarihinde kabul edilen 4081 sayılı yasa ile kurulmuştur. Bu yasada hangi çiftçi malları nasıl korunacak diye maddeler halinde belirlenmiştir. Bu yasada korunacak çiftçi malları şöyle belirlenmiş:
1- Ekili, dikili veya kendiliğinden yetişen bütün nebatlarda orman kanununun şümulüne girmeyen ağaç ve ağaçlıklar.
2- Ziraatta kullanılan veya ziraat ile alakalı her nevi menkul ve gayrimenkul mallar.
3- Su arkları, set ve bentlerle hendek, çit, duvar ve emsali manialar, tarla ve bahçeler.
Koyun bunların içine girmemiş. Hem hırsızlık işine jandarma bakar. Böyle bir durumda jandarmaya başvuracaksın. Başvurdun mu?
– Başvurmadım.
– O zaman hemen jandarmaya başvur. Hem 'Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı, benim mallarımı korumuyor' düşüncesindeysen çıkabilirsin. İş, bir dilekçeye bakar. 'Ben kendi mallarımı koruyacağım' diyorsan kaymakamlığa bir dilekçe yaz, gereğini yaparlar.
– Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı'ndan kaydımı sildirebilir miyim hocam?
– Elbette.
– Sağ ol hocam, gereğini yaparım.
Sevgi, saygı ve mutluluklar.