BU YIL ÖDEMİŞ KARPUZU GECİKECEK
İzmir&rsquoin en çok karpuz yetiştiren ilçesi olan Ödemiş&rsquote üreticiler hava koşullarının karpuzun gelişimini yavaşlattığını ve Ödemiş...
İzmir'in en çok karpuz yetiştiren ilçesi olan Ödemiş'te üreticiler hava koşullarının karpuzun gelişimini yavaşlattığını ve Ödemiş karpuzunun piyasaya çıkışının gecikeceğini söyledi.
Adana karpuzu olarak nitelenen karpuzlar kilosu 1 liradan tezgahlardaki yerini alırken Ödemiş karpuzu henüz piyasaya çıkmadı. Ödemiş'te önemli miktarda karpuz yetiştiriciliği yapılan bölgelerinden olan Kaymakçı'da birçok tarlada fidelerin dikiminden bu yana 90 gün geçmesine karşın henüz söküm yapılamadığını belirten üreticiler, karpuzun gelişiminin de diğer ürünler gibi uzun süre etkili olan soğuklarla yavaşladığının dile getirdiler.
Üreticilerden Ahmet Gel yaptığı açıklamada, 'Ödemiş karpuzu olarak bilinen karpuz genelde Haziran'ın ikinci haftasında sökülüp pazara gelmeye başlardı. Havaların serin gittiğinden gelişim bu yıl çok yavaş. Normalde 90 günde söküm yapılır. Ben tarlama 14 Mart'ta karpuz fidesi diktim, halen daha istenen düzeyde gelişemedi. Söküm için bekliyoruz. Şu anki hava şartları da çok olumlu değil.
Naylon altında üretilenler de gelişemedi. Geçmiş yıllarda bugünlerde bir motor, iki motor karpuz çıkardı. Henüz göremedik. Kaymakçı civarındaki pek çok tarlada da durum aynı. Genelde 15 Haziran'dan itibaren söküm yapılmaya başlar bu yıl o tarihte fazla ürün olacağını tahmin etmiyorum. Bu yıl ekim alanı geçen yıla göre daha fazla görünüyor. Ama verim beklenen düzeyde gelişmedi. Ödemiş karpuzunun bu yıl geçen yıllara göre gecikeceğini, pazara giden ürünün bollaşmasının zaman alacağını düşünüyorum' dedi.
Başar Uçar